Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:30 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Съобщение от Petzl отнасящо се до безопасносттанови  
АвторPiK3OOO (Нерегистриран)
Публикувано26.09.08 16:25

Съобщение от Petzl отнасящо се до безопасността
Използване на челни лампи от гамата MYO с акумулаторни батерии AA/LR6
Акумулаторните зареждащи се батерии AA/LR6, поради развитие на техните технически характеристики, най-вече увеличена мощност, могат в някои случаи на интензивна употреба с челни лампи от гамата MYO могат да създадат проблеми с качеството и безопасността. Когато челникът се използва с акумулаторни батерии AA/LR6, в случай на късо съединение в кабела, свързващ кутията за батерии с корпуса на челника, може да се появи искра и кабела да се стопи и запали. Това може да доведе дори до риск от изгаряния на човека, носещ челника.
Броят на инцидентите е изключително малък и незначителен в сравнение с общия брой продадени челници МYO : 0,004%.
Въпреки това Petzl счита, че неговите изисквания по отношение на надеждност и безопасност не са задоволителни.
Затова Petzl реши да алармира клиентите и да предприеме необходимите действия за корекция на челниците.
Внимание :
- Тази информация се отнася за всички челници Petzl от типа MYO, произвеждани до юни 2008. Тези челни лампи могат да се използват само с алкални батерии. Зареждащите се акумулаторни батерии AA/LR6 не трябва да се използват с тези челници.
- След юни 2008 г. са направени модификации на челниците от моделите МИО с цел те да бъдат съвместими с зареждащи се батерии AA/LR6.
За повече информация вижте http://en.petzl.com/petzl/LampesNews?News=222 ,
за справка кой челник с какви батерии може да се използва, кликнете на battery compatibilty chart.
Забележка от българския дистрибутор:
През периода юни – началото на юли 2008 имаше проблем в снабдяването с челници МИО ХР, тъй като старият модел беше спрян от производство, а новия още не го бяха произвели, т.е. появи се "дупка" на българския пазар за челниците МИО ХР и МИО ХР БЕЛТ. Моделите, съвместими с батерии AA/LR6 бяха доставени през втората половина на юли, т.е, който си е купил от юли нататък челник МИО ХР, може да е спокоен, че е от усъвършенствания вариант и може да го използва и с такива батерии.
Челниците MYO LITE 3 още не са променени и тези, които се продават в момента не са съвместими с батерии AA/LR6. Очаква се през октомври да излезе версията, съвместима с батерии AA/LR6.
За информация: в България сме имали един случай на подобен проблем /съвсем наскоро с MYO LITE 3 /. Установихме, че кабелът е по-къс от нормалното и вероятно затова е прегрял. На човека нищо му няма, има една малка дупка в изолацията на кабела и му сменихме челника.
Старите челници не се заменят с нови /не е както с котките Саркен/, освен ако не са "изпушили".
С пожелание за безаварийно светене
ПИК 3000

Тема Е-lite - малко повече информация?нови [re: PiK3OOO]  
Автор Cвeжko Aйpянчeв (планинарчо)
Публикувано26.09.08 18:35

Благодаря! Рядко производител прави такива изявления. Прави чест.

Ако може и малко информация за странното аварийно изобретение E-lite"?

Все пак - нов тип батерии, наистина си свети в чаша вода 15 минути и във фризера държи над 5 часа. Дали и там няма някоя особеност, която трябва да се има предвид около батериите?

Мерси предварително.

Тема Re: Е-lite - малко повече информация? [re: Cвeжko Aйpянчeв]  
Автор TUONO (непознаваем)
Публикувано26.09.08 20:54

E-Lite е страхотна придобивка, непрекъснато е на колана ми в комбинация с ножа Victorinox. Подложих го на много силни интервенции и не мърда, страхотен челник. Проблем се появи по едно време. Бях около 5-6 часа в толкова прашна среда с него, че видимостта беше около 1.5 метра. След този случай се появи едно гадно стържене. Измивах го много пъти на чешмата, но стърженето остана. Надявах се да отстраня прахна от ключа и той да се движи отново плавно.

Какво се оказа обаче? Никаква прах не беше засегнала превключвателя, а от вътрешната страна този превключвател стърже в батерията и беше направил улей в нея. Много тъпо решение за мен да направят така ключа, но явно малките размери са довели до компромиса.

Смених батериите с нови и всичко е наред, отново плавно се мести.

Та извода е батериите да се сменят често, а усетите ли стържене веднага ги сметене. Лично аз ползвам Energizer по 1.50 лв. бройката и съм много доволен. с 3 лв. зареждам за поне 10 часа добро светене.

"...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
===

===

Тема Re: Е-lite - малко повече информация?нови [re: TUONO]  
Автор .mitko. (пчела)
Публикувано26.09.08 22:59

Сигурно е страшно тъпо, но първата мисъл, която ми минава е не може ли да се удвои времето на "нестържене" като първо просто се разменят местата на двете батерии. Все-пак не върви да ги изхвърлиш неизтощени просто така (а и не е много екологично).
П.П. А какво от това че стърже - толкова ли е гадно - примерно като ламарина по бетон? (За първи път го чувам челничето, явно съм изостанал напоследък и с новите джаджи освен с влизането в клуба)

Тема Re: Е-lite - малко повече информация?нови [re: .mitko.]  
Автор TUONO (непознаваем)
Публикувано27.09.08 13:27

Ами не толкова звука е дразнещ, колкото усещането, че нещо вътре в челника стърже и пречи. Лошото е, че остават ситни стружки метал, а това вече е опасно. Досега съм сменил 4-5 комплекта батерии, но се случи само веднъж. Много е вероятно да е било от честото включване и изключване, т.е. при нормална употреба да не се появи.

"...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
===

===

Тема Re: Съобщение от Petzl отнасящо се до безопасносттанови [re: PiK3OOO]  
АвторMaймyн Пъpви (Нерегистриран)
Публикувано28.09.08 21:26

"Установихме, че кабелът е по-къс от нормалното и вероятно затова е прегрял."

Тема Re: Съобщение от Petzl отнасящо се до безопасносттанови [re: Maймyн Пъpви]  
Автор LRN (МИ)
Публикувано29.09.08 08:48

Ей изпревари ме, ха-ха-ха!!! Само по тази глупост цялото излияние ми се вижда евтин рекламен трик. Довечера ще взема да пробвам да вържа накъсо 3 батерии по волт и половина с тънко кабелче и се чудя дали да звънна на пожарната !!!

Тема Re: Съобщение от Petzl отнасящо се до безопасносттанови [re: LRN]  
АвторTalvin (Нерегистриран)
Публикувано29.09.08 10:46

Ако дадеш накъсо акумураторни батерии те наистина почват да греят и топят около себе си- пробвал съм го нееднокртатно, с други уреди на батерии.

Тема Re: Съобщение от Petzl отнасящо се до безопасносттанови [re: Talvin]  
Автор Sibirski (заблудился я)
Публикувано29.09.08 17:03

TUINO, здрасти. В същност E+LITE не е предназначен за всекидневна употреба. Той е резервен челник, не е тежи много и просто го носиш като резервен в раница или на колана, както ти го правиш. Но във всеки случаи обърни се за консултациите към ПиК3000.

Omnia omea qua!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.