Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:44 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Изкачване на Мусаланови  
АвторMoмичe (Нерегистриран)
Публикувано21.08.08 15:02

Здравейте,
Моля да ми помогнете - мога ли да изкача връх Мусала като тръгна в 9.00 часа с лифта до Ястребец и се върна същия ден пак до Ястребец за последния лифт в 16.00 часа.
Нямам предварителна подготовка
Става въпрос за периода около 10.09
И каква екипировка ми е нужна
Благодаря
Очаквам отговорите ви

Тема Re: Изкачване на Мусаланови [re: Moмичe]  
Автор Eдин_тип™ (ренежни)
Публикувано21.08.08 15:42

Можеш да изкачиш Мусала и да се върнеш. Екипировка - нищо специално, освен бутилка с вода, защото се ожаднява много.

АвторCтeFAN (Нерегистриран)
Публикувано21.08.08 15:46

Първата кабинка мисля че тръгва малко по рано , и е за предпочитане да я хванеш за да имаш повече време за почивки снимки и гледки :)
С нормално ходене без мързелуване по пътя ще хванеш 16.00ч. съвсем нормално.
Трябва ти шише вода два сникерса и щеки по възможност.
А също така и желание ;)

Автор LRN (МИ)
Публикувано21.08.08 15:57

Не съм се качвал на Мусала но ще ти кажа за екипировката, щото има няколко принципни задължителни неща.
1. Туристически обувки, които си носил (т.е. можеш да разчиташ на тях). Ако си си купил нови разходи ги из града, да няма изненади горе.
1. Връхна дреха по-сериозна
2. Дъждобран
3. Поне един сандвич
4. Вода (мин. един литър, най-добре два)
5. Не е лошо да си с дълги панталони (пък и с дълги ръкави), че слънцето е доста силно на такава височина, пък и едно намазване със слънцезащитен крем не е излишно.
6. Виж какви са прогнозите за деня, че хич няма да ти е приятно да те забрули някаква буря, а в планината бурите са си сериозни дори през лятото.

А дали можеш да го изкачиш само ти можеш да си прецениш след като някой благоволи да даде информация за маршрута. Доколкото знам там редовно се правят така наречените тимбилдинг-и, следователно би трябвало да нямаш проблеми.

АвторMoмичe (Нерегистриран)
Публикувано21.08.08 16:08

Благодаря, че ми отговорихте
дано успея

Автор Typиcт ()
Публикувано21.08.08 16:35

Здравей,

разстоянието от горната лифтова станция до върха се изминава средно за около 3 часа, а на връщане е съответно по-малко. Става въпрос за варианта през х. "Мусала" и засл. "Еверест".

Тъй като нямаш предварителна подготовка не е лошо:
1. дотогава да влезеш във форма, ако в момента не си
2. да си набавиш подходящи туристически обувки и раничка, в която да си сложиш нещата (вода, храна, дрешки - вкл. яке, дъждобран, шапка за слънце, шапка за студ, ръкавици)
3. да се запознаеш с прогнозата за времето, както и с актуалната метрологична обстановка от сайта на

. При прогноза за лошо време с мъгла, дъжд, гръмотевици и т.н. да не тръгваш. Да си запишеш телефона на ПСС за спешни случаи; разбира се, желателна е и планинска застраховка
4. да не отиваш сама, особено тъй като ще ти е за първи път
5. да се запознаеш с точното разписание на лифта - поне към миналата седмица беше . Не е лошо и да се обадиш предварително да попиташ дали лифта ще работи - обикновено през септември-октомври (преди ски-сезона) лифтовете спират за профилактика
6. да се снабдиш с подробна карта на Рила

Технически най-трудната част е след засл. "Еверест" - от гледна точка на безопасността е по-добре да се мине по зимния вариант (въжето), поне до първото му засичане с ерозиралата лятна пътека.

Поздрав,
Турист

Тема Re: Изкачване на Мусаланови [re: Typиcт]  
Автор/ (Нерегистриран)
Публикувано21.08.08 18:56

Всичко което колегите написаха ок, НО потърси инфо кога спират лифта за профилактика (май е около тези дати) дано да греша .
За екипировка маратонки или обувки с дебела подметка, че с "цвички" камъчетата много лошо.
И задължително справка за времето :

П.П. в събота и неделя връщането е 18.00ч.

Тема Re: Изкачване на Мусаланови [re: /]  
Авторkaндидaт (Нерегистриран)
Публикувано22.08.08 01:32

доколко е опасно и доколко е трудно катеренето има ли участъци в които пътеката свършва и необходими ли са други помагала - въжета ?

Тема Re: Изкачване на Мусаланови [re: kaндидaт]  
АвторKaчвaл ce (Нерегистриран)
Публикувано22.08.08 02:17

Не е опасно и не е трудно. Няма участъци, в които пътеката свършва. Не са необходими никакви други помагала. По североизточния ръб на върха е монтирано метално въже, но то не се използва сега, само за зимата е. Лятната пътека не върви по него. Връх Мусала е един от най-лесните високи върхове в Рила и Пирин, при хубаво време отиването до него е голямо удоволствие за много нетренирани хора, виждал съм и деца на по четири годинки, и старци с бастуни да го покоряват. Ако прогнозата е за тихо, ясно и слънчево време - тръгвайте и не се бойте от нищо. Най-големият риск е от много зяпане на великолепната панорама, простираща се от Пирин и Родопите до Стара планина и Витоша, да изпуснете лифта на връщане в Боровец.

Тема Re: Изкачване на Мусаланови [re: Kaчвaл ce]  
Автор/ (Нерегистриран)
Публикувано22.08.08 08:35

Споко , маршрута е много приятен и лек дори за неопитни туристи , а по това време на годината особенно събота там е като магистрала. Най-важното което ви трябва е добро настроение хубаво време и малко храна и вода в раничката.

П.П Миналата година по средата на август сброх около 300 човека горе на върха.
малии панаир
И малко извън темата отностно желанието , екипировката и трудността на прехода : Виждал съм "фен" горе не вр.Вихрен само по чехли-джапанки . ( за незнаещите маршрута за Вихрен е доста по труден и каменист.)
В заключение : грабвайте настроението един фото апарат добри приятели и да се срещаме по други върхове и хижи. Защото въздуха над 2000м е ... неописуем всеки сам трябва да го вдиша.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.