Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:29 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема За Тевното, Иван...и...още нещонови  
АвторИвo Cтoилkoв (Нерегистриран)
Публикувано16.07.08 13:47

Отдавана не съм писал във форума.
Дори старата мъдрост, че споделеното познание ни прави по богати, вече не е мотив (за справка виж "Златоструй", сборник със златоустови мисли, съставен по времето на цар Симеон І.).

И понеже доста се изписа по темата Тевно, Иван, палатки, бити…май дойде време да обърнем страницата, защото монетата винаги има две страни!

В тази история няма да чуете квалификации, няма да давам оценки за добро и лошо, малодушно и жестоко, правилно или не…Няма да защитавам, упреквам, оправдавам…Единствената й цел е хората, които я прочетат да разберат и чуждата гледна точка…а такава винаги има!

Това ще бъде историята, която съм видял - факти..и цитати, а и след няколко разговора с Иван по телефона в последната седмица.

Кога ли посетих заслон Тевно езеро за първи път – не помня – но за мен това беше единственото място по нашите планини, където духът на планинарството беше още жив. В годините ми се налагаше да ходя там поне няколко пъти годишно по работа, а заради магията отивах и сам.

Заседявах се, понякога седмица…

Началото беше трудно – всичко в заслона се изнасяше на гръб! Всичко! Ходех през късната пролет, натоварен с по 30 килограма от Демяница, за да изнасям храна за групите – свидно ми беше, че може да ползваме услугите в заслона (да се прави разлика с хижа), а да не сме допринесли с нищо. С клиентите събирахме изсъхнали дърва по Типиците за огрев – как да изискваш топла вода за толкова много хора, ако не си занесъл и едно дърво. Но повечето посетители не правеха така…Просто искаха…

В късната есен отивах да берем дърва. Обикаляхме с часове, за да намерим нещо изсъхнало и оставим запаси за зимата. Защото напролет, ако нямаше достатъчно складирани дърва, липсваше част от ламперията, вратата или каквото и да е друго, което би послужило за огрев.

В заслона би трябвало да има ред – събуваш си обувките, казваш “Добър ден”, храниш се на масата и отстъпваш ред на следващите, оправяш си одеалата сутрин.
В онези дни, когато оставахме до късно край догарящата печка, не веднъж сме говори за това, как постъпват хората:
“Защо им се сърдиш толкова – питам- може да не са видели бележката за обувките”
“Виждат я, ама…Вкъщи нали си събуват калните обувки, но тук…”

Сутрин, ставаме първи. Трябва да има топла вода и за най-ранобудните! Когато и последните посетители си тръгнат, премитаме, изтупваме пътеките. Качваме се в спалното – ето, днес само трима са си сгънали одеалата! Останалите са се измъкнали от пашкулите и са хукнали по баира! Сгъваме одеала в следващия час.

Пием кафе на спокойствие.
“Иване, да сложим една табелка, да си оправят хората леглата”
“И това не помага, знаеш”
И съм склонен да се съглася.

В ранни следобед започват да идват туристи – след една седмица на Тевното, мога и аз да преценя с едни поглед, кои ще си сгънат одеалата на сутринта.

“Дали да не сложим табелки, да си взимат боклука в раниците” - питам
“Те само това и чакат за скандала – как щели да си носят боклука. По- добре да го събирам тук, поне ми е пред очите, отколкото да го хвърлят между камъни наоколо”
“Прав си” – казвам и отпивам от горчивото кафе.
Горчивината не е само от вкуса му…и аз намирам добре “замаскирани” и опаковани сред камъните боклуци…

После се появи Валя. Сега, като разказват хората за Тевно езеро – имало там една усмихната и услужлива девойка, кой е пък този Иван. Женската ръка е друго нещо – има кухня – супа и набързо паниран кашкавал! Хората доволни – идват все повече. Как да устрои сто души на 30 нара.
“Мисля да правим временен палатъчен лагер, ще се настаняват по-добре така”.
“Не е лоша идеята” – казвам и на свой ред си мисля, че трябва да се направи нещо и за тоалетните. Има толкова посетители – нощуват повече хора, отколкото на Демяница или Пирин!
“А, Ванчо, мисля че трябва да се направи нещо и за тоалетната”
Трудно увира Иван, но се съгласява:
“Дай да измислим какво, ти повече ги разбираш тия работи”.

Потръгна работата, идват все повече хора. Трябва да се възстанови съборената от лавина пътека през Мозговица, без коне няма как да се смогне. Кървави ръце…ръбовете на камъните са остри, но няма друг избор! Сега, откакто катърите минават, се готви на газ, има по- голям избор в кухнята, боклукът се сваля в долината.

Идвам един ден, масите и пейките, сковани преди време пред заслона ги няма. Сядам настрана от навалицата и се припичам на следобедното слънце.
“Какво се случи с тия маси”- питам, макар да съм чул вече историята
“Нали за хората ги направих - да се хранят на тях, вътре мястото малко. Ама не – те да стъпват и лягат искат. Сега – ще ми лежат на…”.

В годините, не веднъж и два пъти е ставало въпрос за палатките. Сърдеше се Иван на диво къмпиращите – повечето от тях, чехи, словаци, поляци, германци пък и наши– знаят, че е забранено! Идват в заслона, повъртят се, хапнат…и хванат поляните. Кой да съблюдава спазването на забраната.
“Чудя се какво да направя, ако е с добро – пренебрегват те, ако е с лошо, сърдят се, на бой налитат”.
Настина е така, чудно нещо е човека, мисля си и разбирам ежедневието тук! Хората идват от града с предразсъдъците си, обременени от навика на делника и борбата за оцеляване. Но нима не ходим в планината, за да открием самите себе си? Ако е така, това което виждам ли е истинската страна на човека…

Бих си позволил един цитат, в заключение, над които трябва да се замислим:

Пред портите на гората изненадания светски човек е принуден да изостави своите градски преценки за голямо и малко, мъдро и глупаво. Товарът на навика пада от гърба му още с първата стъпка, която той прави в тези предели.Тук има святост, която посрамва нашите религии, и действителност, която омаловажава нашите герои. Тук откриваме, че природата е обстоятелство, което надхвърля всяко друго обстоятелство и съди, подобно на Бога, всички хора, които идват при нея.
Ралф Уолдо Емерсън

Тема Re: За Тевното, Иван...и...още нещонови [re: Ивo Cтoилkoв]  
Автор alexoff ( (_)] .)
Публикувано16.07.08 14:14

Съгласен съм с повечето неща, да не кажа всичко, което си написал. Но това изобщо не изглежда като "другата страна на монетата" за конкретния случай на побой който се разисква, това са общи приказки. Ако искаш да излагаш друга гледна точка то подкрепи тезата си с конкретни данни и показания на другата страна за вечерта в която става побоя, а не общи приказки за живота на хижаря, защото те нямат никакво отношение към конкретните събития.
Нали разбираш колко нелепо звучи като оправдание да пребиеш някого защото примерно групи от чужденци спят на палатки, хората не си събуват обувките в заслона и не си сгъват одеялата. Каква точно е вината на 4-мата пострадали за това, че някой не си събува обувките, за това, че някой не си сгъва одеялото, затова че чужденци спят на палатка, затова, че хижата не е електрифицирана, затова, че няма топла вода, затова, че тоалетните са за ремонт, с какво са виновни те, че да го отнесат и да бъдат пребити.
Всичко това, което си написал не може да бъде причина или основание за побоя, в който е обвинен иван.

Авторvishko (Нерегистриран)
Публикувано16.07.08 15:03

Както каза Сашо всички неща които си изписал не могат да оправдаят действията на пияния Иван, да пребива спящи хора с колове. Дори както сега се твърди, че работил към Парк Пирин. Ако наистина работи към парка, той може само да им състави акт. А след това има други органи в тази държава, които да се занимават с тях на базата на съставения акт. На Иван Тевното езеро не му е бащиния за да раздава правосъдие горе. Чух мнения че видите ли той бил 20 г. хижар и се грижил много добре за заслона. Аз от години ходя по Пирин, ама съм спал на Тевно точно два пъти на палтка след като съм си платил таксата и причината е именно в него. Не защото не ми харесва там.

Мислейки по въпроса как да запазим Природата в това уникално кътче стигнах до идеята, че най добре е там изобщо да няма заслон(хижа). Защото именно с тези "удобства" които се създават, карат хората да ходят там и да цапат. На кой истински планинар му трябва кашкавал пане, легло, завивки и други подобни глупости. Той може да спи навсякъде и по всяко време. И ако няма там хижа или заслон групите с кашкавал туристите така ще си правят маршрутите, че да не спят там, а само да минават и да се любуват на красотата
Същото е положението и на Ледено езеро, но никой не взима отношение по въпроса.
И ако няма хижа на Тевно а само едно малко заслонче от типа на БАК или Страшното езеро нещата ще се оправят поне малко, щото онези които искат да отидат там ще го направят и без удобствата и кашкавал пането.

Авторcъrлaceн (Нерегистриран)
Публикувано16.07.08 15:11

Еххх, ами да... /сълзички на умиление/
При такъв себеотдаден на другите живот... хлъц... Как да не ти е позволено да хванеш коловете и заедно с пет другари да пребиеш двама спящи! Ама те не били само двама, щото имало и две жени с тях...
Нищо, аз го разбирам, човешко е!

Тема Re: За Тевното, Иван...и...още нещонови [re: cъrлaceн]  
Авторharvy (Нерегистриран)
Публикувано16.07.08 15:30

ех Иване Иване що не си попаднал на мен да видим тогаз кой бит кой е**н

АвторИвo (Нерегистриран)
Публикувано16.07.08 16:14

Е, сега поне е ясен мотивът, защо не пиша!
Както казах, тук липсват ОЦЕНКИ! Написаното не ЗАЩИТАВА, не ОПРАВДАВА, не подлага на съмнение, не предлага решения, не...
Написано е за да се замислим, как постъпваме...Трудно е, нали?!

Тема Re: За Тевното, Иван...и...още нещонови [re: Ивo]  
Автор CocoCountry (ride)
Публикувано16.07.08 16:38

Ами нека онзи със сопите и верната дружина, с която е скочил пет нападатели на две жертви, нека се замисли!
Дори само това говори за ПОДЛОСТ, СТРАХЛИВОСТ и ДИВАЩИНА от негова страна!

Тема Re: За Тевното, Иван...и...още нещонови [re: Ивo]  
Автор bilivo (Mermaid+if)
Публикувано16.07.08 16:42

В седмицата, когато стана инцидента на Тевно бях на Мусала. Кумът ми беше на смяна и като мога ходя да му помагам. Питейна вода се изнася от Леденото. 30 литра на гръб по ръба ... Туристите идват искат чайче, има сипваме.
Питат:
- Супичка има ли?
- Не предлагаме съжалявам.
- А нещо готвенко?
-

Пристига следващият образ - Нещо биволско млекце да продавате? Мисля си на акъла ... имаме от диви кози ама таз сутрин не сме ги дойли.

Следващият направо идва и поръчва - "Един голям шоколад Милка ...."

Ама така е хората незнаят и не са виновни. Мислят си - Щом има постройка и тук живеят хора, тя Била и Метро са отсреща, що па да не напазаруват, нали.

Ама не съм видял Боби да скочи на някой на бой или да му се дърви, че незнам си кво си ... е посмееме се вечер на масата на случките през деня, кажем си по едно наздраве, па и тоз ден минал, утре туристи ще дойдат, я да слезем да изнесем по още 30 литра вода набързо.

А горе е Метеорологична станция, не заслон, не хижа ...

Тема и...още нещонови [re: Ивo]  
Авторwind (Нерегистриран)
Публикувано16.07.08 17:45

Аз пък ще щрихирам контрапример на горния (изцяло измислен, но не значи, че това не е реалност).

Най-обикновен човечец, чиновник. Цял живот в канцеларията. Всеки ден идват хора за разни справки, искат това, искат онова. Нашият човечец гледа да угоди на всички, дори и въпросът да не касае лично неговата работа, все дава отговор, все помага. А хората! Ами те го приемат за даденост - никой не му благодари, че си губи от работното време да разнищва проблемите на хорицата. На всичкото отгоре, макар че нашият герой е сложил табелка "ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ", същите тези хора, за които чиновникът душа дава да си тръгнат доволни, сякаш четат "Тук Е информация" - и следват въпроси след въпроси, всеки ден, всеки час. Нищо, хората откъде да знаят тези административни регулации как са устроени, затова питат. Ами онези негови колеги, дето виждат огромната табелка "ПУШЕНЕТО ЗАБРАНЕНО" - нашият човечец, заклет непушач, нарочно я постави, но тя сякаш им подейства като магнит - от тогава де що имаше колеги пушачи, идваха в канцеларията на добрия човек да пушат.
Дните си течаха, година след година ... кога се изнизаха цели 20?

Я, какво прочетох днес в интернет? Моят познат, чиновника, вчера застрелял някакъв човек, който искал да си подаде данъчната декларация при него!! Ама как е възможно, та той не работеше в данъчното, ами приемаше молби за промяна на статут! А, не вярвам, лъжа долна, клевета ... Хм, имало свидетели ... Пак не вярвам, та той е толкова добър. Не може да бъде... Сигурно оня с данъчната нещо го е ядосал, да, така ще да е, дръжте го оня с данъчната, той сигурно и данъци е укривал, да, той е ВИНОВЕН, че са го застреляли!

Не давам ОЦЕНКИ, никого не ЗАЩИТАВАМ и не ОПРАВДАВАМ ...
Просто Иво да се замисли какво е написал ...

Тема Забавлявах сенови [re: wind]  
АвторAндoн (Нерегистриран)
Публикувано16.07.08 22:35

Страхотна история в отговори на общите приказки на Стоилков. Забавлявах се докато четох.

Подкрепям Вишан в думите му, че там няма място за голям заслон. На такива места най-много колиба като заслон "Кончето" е предостатъчна. И без хижар разбира се... Тогава лятото я има 5 посетители на вечер, я няма. От там и по-малко боклуци.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.