Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:27 15.05.26 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадете :)нови  
Автор Лъkc (explorer)
Публикувано25.03.08 08:04

Здравейте!

Този уикенд сме канени на преходче до заслон Еверест през Боровец, но понеже не съм запознат с маршрута, исках да ви попитам за експертна оценка:)

1. Колко се води прехода горе долу от горната станция на кабинката (Ястребец) до заслон Еверест?

2. Горе долу как е маршрута :) предполагам яка денивелация?

3. Как мислите, че е вмомента със снега - т.е. как ще се отрази това на времето за прехода? Притесняваме, че ще газим в сняг/киша до колене, а това винаги се опитвам да избегна:)

4. Какво е положението на заслон Еверест вмомента :) аз се надявам да има просто топла супа, макар че и това си е лукс за заслон. Понеимаме запазени легла доколкото знам.

5. Някакви други съвети и нещо дето съм недомислил :) имам яки обувки и гети, макар да се надявам гетите да си ги нося по-скоро за украса :)

Благодаря на всички:)

Живей докато му е времето - после ще ти останат само спомените.<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Лъkc на 25.03.08 08:07.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Лъkc на 25.03.08 08:11.</EM></FONT></P>

Редактирано от Лъkc на 25.03.08 08:46.

Тема Re: Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадете :)нови [re: Лъkc]  
Авторredex (Нерегистриран)
Публикувано25.03.08 08:43

Здравей,
Имахме път към в. Мусала на 13.01.2008г. Разтоянието от горна станция на лифта до з.Еверест е около 6 км. Върви се през пистите, като Ви съветвам да заобиколите ски влековете от долу, иначе е кофти. В самият заслон влизахме за малко и немога да дам информация относно кухня и.тн Ако е минал ратрака ще се разхождате, като по асфалт. Денивелацията започва след хижа Мусала. Има два малко по-стръмни участъка но неса никакъв проблем.
Гледам прогнозата за времето за уикенда е малко посредствена.
Успех!

Тема Re: Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадетенови [re: redex]  
Автор Лъkc (explorer)
Публикувано25.03.08 08:48

Благодарско на redex:)

Живей докато му е времето - после ще ти останат само спомените.

АвторMoмчил (Нерегистриран)
Публикувано25.03.08 09:15

Здрасти

!
1. Заслона (поне според хората, които го държат) се казва Ледено езеро. От къде идва неподходящото име "Еверест" питай хората в заслона, историята си заслужава
2. Яки обувки и гети звучи добре, предполагам и дрешки подходящи си имаш, но си пропуснал щеките, пикела и котките (особено необходими в този сезон.
3. Гледам, искаш да тръгваш от Боровец (то с този вятър напоследък най-добре така да се планира) - до долна станция на Маркуджика ходиш по известнана пътека-писта "Мусаленска" - ако е много топло ще имаш кал, ако е студено - лед (може да се наложи да слагаш котки още там. После до хижата е добре отъпкано, дрябва бая да се качат температурите за да се затъва. До хижата имаш между 3 и 4 часа, зависи как ходиш и от терена (но винаги може и повече да дойде ).
4. Хижата и заслона по принцип са обитаеми през почивните дни, но най-сигурно е да се обадиш. На заслона има всичко необходимо за оцеляване, дори и бира . Ако там няма бира - търси на върха.
5. До заслона по принцип няма ядове, стръмничко е в мъжкия улей и по склона на Палеца. Ако е заледено - щеки и котки не са излишни, ако се затъва... ще затъваш. Час два са приемливо време до заслона.
6. Към върха - като гледам условията, имаш всички шансове по ръба да е фирновано и заледено. Движение без котки там не препоръчвам, пикел в ръката също помага (да не слезеш в езерото по-най бързия начин...). Другите варианти са стъпки в пресен сняг (ама не е никак сигурно) и изкачване тип "БТС" - набиране с две ръце по въжето, и да не го изпускаш в никакъв случай (за тях котките са за алпинистите, туристите се справят и без тях)
От заслона до върха е около 30 мин. Качвал съм се и за 10 (с котки и щеки) и на два пъти съм се отказвал (не заради пропуски в екипировката )
Успех, дано съм помогнал !

PS А за денивелацията - не знам дали е яка (това е относително), но се вижда от всяка карта - около 1000 до хижата, още около 400 до заслона, и около 200 до върха - общо около 1600 метра. но не денивелацията е важна, а трудността на терена...

Тема Re: Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадетенови [re: Moмчил]  
Автор Лъkc (explorer)
Публикувано25.03.08 09:29

Благодаря много, Момчиле!
По принцип сме голяма група и са запазени места на заслона. При температурите там, аз лично пия ракия :)

За върха ще решаваме на място - според кога сме стигнали заслона и времето :)

Ама май ще взема да мръдна да си взема едни котки, така като те слушам! :)

Тема Re: Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадетенови [re: Лъkc]  
Автор igor (:-)
Публикувано25.03.08 12:34

а така като казваш голяма група колко голяма имаш предвид? че и аз обмислям някакво скитане тая седмица та се чудех дали ще е отворен заслона, а сега почвам да се чудя ще има ли места :-)

I walk in shadows

Тема Re: Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадетенови [re: igor]  
Автор Лъkc (explorer)
Публикувано25.03.08 14:43

Ами мисля, че ще сме над 30 човека, така че по-скоро няма да има места :) защото ни питаха дали имаме против двойките да си спим на по 1 легло.....
Най-добре звънни и питай, но за събота вечер съм сигурен, че ще има проблем с местата:)

Тема Re: Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадетенови [re: Лъkc]  
Автор igor (:-)
Публикувано25.03.08 15:06

добре благодаря за информацията, ще го измислим в движение.

I walk in shadows

Авторaaa (Нерегистриран)
Публикувано25.03.08 20:28

Здрасти
отговарям на всичките ти въпроси, но първо да предупредя вземете си повечко вода горе на заслона няма (преди седмица бях там).
1 от лифта (който е 20 лева

) се спестява около час и половина ходене. Препоръчвам ти тръгни от долу и до заслона с бавно темпо около 5 - 5:30 часа си на заслона
2 деневилацията е както казаха в предишни мнения е 1600м. По Мусаленската пътека до Верлчовото мостче е малко кал и лед, но се преживява

3 Не се притеснявай отъпкано е добре котки ще ти трябват по скоро
4 Заслона е значително по чист от хижата и обслужването е по добро. готвено няма разчитай на това което си носиш.
5 Друго - Не забравяй да си носиш и доброто настроение и като се върнеш разказвай

Тема Re: Боровец - засл. Еверест - малко инфо да дадете [re: Лъkc]  
Автор бил тaм ()
Публикувано25.03.08 23:04

Здравей ,
От отдавна бях решил да не пиша повече тук , не сега ще направя изключение.
Бях в района на.08.03.08 г. Сняг имаше доволно. Газене сняг много. На две места затънах до кръста , а приятеля, с който бях затъна малко по – дълбоко.
В общи линии ето какво беше положението .
От Ястребец до х. Мусала по пистите не е проблем. Рак трака е направил автомагистрала. От х. Мусала до заслона е малко криво. Етапа от хижата до улея ни отне около час от затъване в мокрия сняг . Усилията се удвояват , но се преживява Напредвахме със скоростта на бързаща костенурка,заради якото затъване . След улея до заслона як фирн. Наложи се да слагаме котките, които носихме и по ръба. В заслона готвена храна няма, така че носете си сухо ежби. Пикели не ви трябват, котки – препоръчвам, щеките ще ви облекчат значително, ВОДА НЯМА и или примус или много шишета ще спасят положението. (освен в заслона където може да си купите мин. водичка в малко шишенце).
И нещо полезно метеорологичен саит, за да се осведомите за времето преди да тръгнете. :

Билета за лифта 16.50 лв (карта за половин ден ) това беше най- евтиният. Ето картина от тогава:

и разумната !
Весело прекарване

Редактирано от бил тaм на 25.03.08 23:39.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.