Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:12 24.09.26 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема ПЪРВЕНЕЦА НА КОБИЛСКА ПЛАНИНА - ОБЪРКАН?нови  
Автор Плaнинapчo (плащерняк)
Публикувано24.10.07 16:33

На тази руска военна карта излиза, че дадения в книгата "Планините в България" връх Чардак (1311,9м) не е най- висок в Кобилска планина. Намиращия се на 3-4км югозападно от него връх БЕЛИ КАМЪК е висок 1356,2м.

Бели камък не би трябвало да бъде причислен към никоя друга съседна планина, тъй като двете обграждащи района планини са Пенкьовска (Конски връх 1187,1м) и Земенска (Тичак 1294,9м). Както се вижда са по-ниски и от Чардак! Проверих и в Google earth - разликата се потвърждава!

Ако някой има някакво предположение за тази разлика - нека сподели.

Ето линк към картата:

Редактирано от Плaнинapчo на 24.10.07 17:12.

Тема Re: ПЪРВЕНЕЦА НА КОБИЛСКА ПЛАНИНА - ОБЪРКАН?нови [re: Плaнинapчo]  
АвторDa luz (Нерегистриран)
Публикувано24.10.07 18:27

Ами, има две вероятности:

1. Някой е сбъркал много отдавна, и така си върви сбъркано в интернет-пространството. (както има много други примери)

2. В тоя район имат навика на всяко отделно възвишение да му викат планина. И на всичко отгоре местните да твърдят, че от върха се вижда Бяло море. Така че нищо чудно това да е Кортенска, Добродолска или Бели камък планина.

Тема Re: ПЪРВЕНЕЦА НА КОБИЛСКА ПЛАНИНА - ОБЪРКАН?нови [re: Da luz]  
Публикувано24.10.07 19:44

Планините са ясно упоменати в книгата "Планините в България" и не се определят от това кой на какво вика планина, а от геоложкия строеж и морфологията на района. Планината си е Кобилска. Няма спор. Няма спор и за това кои са съседните планини. Единственото разминаване е в това кой точно връх се води за първенец.

По скоро мислех за някакви военни секретности от време уно... ама инфо за това нямам.

Тема Някой свободен за петък до Бели камък?нови [re: Плaнинapчo]  
Публикувано25.10.07 08:05

С Илиян (Yogi) отиваме да качим въпросния връх Бели камък в петък. Малко ни стават два изкачените първенци в Кобилска планина, ама да сме гледали по-рано

И така - желаещи и свободни за петък?...

Редактирано от Плaнинapчo на 25.10.07 08:06.

Тема Re: Някой свободен за петък до Бели камък?нови [re: Плaнинapчo]  
АвторK. (Нерегистриран)
Публикувано25.10.07 11:46

аз съм от прецаканите, които също са качили Чардак

, но не мога да дойда с вас в петък.

да не говорим, че миналия уикенд отново качихме грешен връх на Лешниковска планина, която дори не е планина, а дял на Еловишка според същата книга. И накрая се загубихме в снега над с. Радово, вместо да си слезем при колите в другия край на планината

К.

Тема Re: Някой свободен за петък до Бели камък?нови [re: K.]  
АвторDa luz (Нерегистриран)
Публикувано25.10.07 11:55

Хм, това ме навежда на мисълта че Кобилска може да е дял на Камилска двугърба планина...

Аз бих дошъл, но вие сигурно няма да искате да се качите на Чардак отново, пък аз бих искал да мина през двете гърбици

Тема Идвам...:)нови [re: Da luz]  
АвторДpyм (Нерегистриран)
Публикувано25.10.07 14:13

Свободен съм и ми се иска да дойда с вас

Ако все още няма проблем да се присъедини някой, кажете къде ще е сборния пункт и часът на тръгване.

Тема ЗА СРЕЩАТА...нови [re: Дpyм]  
Публикувано25.10.07 16:15

Щом си свободен - идвай. Имаме кола и две свободни местав нея. Пък и Чардак не е нещо невъзможно за един ден освен Бели камък.

Проблема е, че чакам Илиян да се обади, затова ето моя мобилен - обади се да се разберем: 0878 79 77 88 - Момчил

Тема ОТГОВОР ОТ БАН за БЕЛИ КАМЪК... [re: Плaнинapчo]  
Публикувано25.10.07 16:19

Днес звънях в Бан и говорих със ст.н.с. Стефан Велев. Той каза, че е напълно възможно да е допусната неточност и ще уведоми г-н Васил Николов (единият от авторите на книгата "Планините в България"), така, че в следващо издание евентуално информацията да бъде коригирана.

Уговорихме се да замерим и Бели камък, въпреки, че след Google earth не виждам какво може да се промени. Все пак утре ще замериме с моя Magellan Explorist 500 и отново ще се свържем с хората от БАН за потвърждение.

Радвайте се - всеки метър отгоре е по- добре!

Редактирано от Плaнинapчo на 25.10.07 16:29.

Тема Re: ПЪРВЕНЕЦА НА КОБИЛСКА ПЛАНИНА - ОБЪРКАН?нови [re: Плaнинapчo]  
АвторDa Luz (Нерегистриран)
Публикувано29.10.07 13:43

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.