|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
ПЪРВЕНЕЦА НА КОБИЛСКА ПЛАНИНА - ОБЪРКАН?
|
|
| Автор |
Плaнинapчo (плащерняк) |
| Публикувано | 24.10.07 16:33 |
|
|
На тази руска военна карта излиза, че дадения в книгата "Планините в България" връх Чардак (1311,9м) не е най- висок в Кобилска планина. Намиращия се на 3-4км югозападно от него връх БЕЛИ КАМЪК е висок 1356,2м.
Бели камък не би трябвало да бъде причислен към никоя друга съседна планина, тъй като двете обграждащи района планини са Пенкьовска (Конски връх 1187,1м) и Земенска (Тичак 1294,9м). Както се вижда са по-ниски и от Чардак! Проверих и в Google earth - разликата се потвърждава!
Ако някой има някакво предположение за тази разлика - нека сподели.
Ето линк към картата: Редактирано от Плaнинapчo на 24.10.07 17:12.
| |
|
Тема
|
Re: ПЪРВЕНЕЦА НА КОБИЛСКА ПЛАНИНА - ОБЪРКАН?
[re: Плaнинapчo]
|
|
| Автор | Da luz (Нерегистриран) |
| Публикувано | 24.10.07 18:27 |
|
|
Ами, има две вероятности:
1. Някой е сбъркал много отдавна, и така си върви сбъркано в интернет-пространството. (както има много други примери)
2. В тоя район имат навика на всяко отделно възвишение да му викат планина. И на всичко отгоре местните да твърдят, че от върха се вижда Бяло море. Така че нищо чудно това да е Кортенска, Добродолска или Бели камък планина.
| |
|
Тема
|
[re: Da luz]
|
|
| Автор |
Плaнинapчo (плащерняк) |
| Публикувано | 24.10.07 19:44 |
|
|
Планините са ясно упоменати в книгата "Планините в България" и не се определят от това кой на какво вика планина, а от геоложкия строеж и морфологията на района. Планината си е Кобилска. Няма спор. Няма спор и за това кои са съседните планини. Единственото разминаване е в това кой точно връх се води за първенец.
По скоро мислех за някакви военни секретности от време уно... ама инфо за това нямам.
| |
|
|
|
С Илиян (Yogi) отиваме да качим въпросния връх Бели камък в петък. Малко ни стават два изкачените първенци в Кобилска планина, ама да сме гледали по-рано
И така - желаещи и свободни за петък?...
Редактирано от Плaнинapчo на 25.10.07 08:06.
| |
|
Тема
|
Re: Някой свободен за петък до Бели камък?
|
|
| Автор | K. (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.10.07 11:46 |
|
|
аз съм от прецаканите, които също са качили Чардак , но не мога да дойда с вас в петък.
да не говорим, че миналия уикенд отново качихме грешен връх на Лешниковска планина, която дори не е планина, а дял на Еловишка според същата книга. И накрая се загубихме в снега над с. Радово, вместо да си слезем при колите в другия край на планината
К.
| |
|
Тема
|
Re: Някой свободен за петък до Бели камък?
[re: K.]
|
|
| Автор | Da luz (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.10.07 11:55 |
|
|
Хм, това ме навежда на мисълта че Кобилска може да е дял на Камилска двугърба планина...
Аз бих дошъл, но вие сигурно няма да искате да се качите на Чардак отново, пък аз бих искал да мина през двете гърбици
| |
|
Тема
|
Идвам...:)
[re: Da luz]
|
|
| Автор | Дpyм (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.10.07 14:13 |
|
|
Свободен съм и ми се иска да дойда с васАко все още няма проблем да се присъедини някой, кажете къде ще е сборния пункт и часът на тръгване.
| |
|
|
|
Щом си свободен - идвай. Имаме кола и две свободни местав нея. Пък и Чардак не е нещо невъзможно за един ден освен Бели камък.
Проблема е, че чакам Илиян да се обади, затова ето моя мобилен - обади се да се разберем: 0878 79 77 88 - Момчил
| |
|
|
|
Днес звънях в Бан и говорих със ст.н.с. Стефан Велев. Той каза, че е напълно възможно да е допусната неточност и ще уведоми г-н Васил Николов (единият от авторите на книгата "Планините в България"), така, че в следващо издание евентуално информацията да бъде коригирана.
Уговорихме се да замерим и Бели камък, въпреки, че след Google earth не виждам какво може да се промени. Все пак утре ще замериме с моя Magellan Explorist 500 и отново ще се свържем с хората от БАН за потвърждение.
Радвайте се - всеки метър отгоре е по- добре!
Редактирано от Плaнинapчo на 25.10.07 16:29.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | Da Luz (Нерегистриран) |
| Публикувано | 29.10.07 13:43 |
|
|
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|