Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:13 02.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Марков камъкнови  
Авторcerosina (Нерегистриран)
Публикувано01.10.07 12:03

Здравейте,
имам въпрос за така наречения Марков Камък, в Югозападна Рила.

Но малко предистория:
В неделя се опитвах да кача Царев връх, но не успях да стигна дори до Добро поле, защото избрах да се боря с гората без пътека. Тръгнах по Благоевградска Бистрица, и хванах един нейни приток , малко след Бодрост, не се ореантирах по картата кой е точно, но мисля че е Доброполски дол ( имам нова карта, старите имена не са ми известни ) , имаше водопадче и се промъквах без пътека в гъстата джунгла нагоре по течението.
Беше доста стръмно и непроходимо, така че на връщане на доста места се пързалях по г... по зелената трева и къпините като в сняг.
По едно време излязох от гората и в едно поле от къпини забелязах голяма скала, която избрах за ореантир. Като я наближих, до голямата скала имаше по малка и видях нещо издълбано по нея което приличаше на букви, по ширината на камъка , вече нечетливо. По нагоре имаше нещо като паница издълбана в камъка.
Та въпроса ми в, това може ли да е бил Марков Камък, и какво представлява той ?

Питам за да мога да се ореантирам къде съм бил, наоколо нямаше следа от път към тази "забележителност", така че най вероятно не е това. Единствената следа от човешка дейност бяха правилно наредените в редиця борове , засадени някога по Живково време, предполагам.

Малко преди да изляза на билото се отказах да продължа и заслизах опбратно, защото загърмя, а аз не исках да се състезавам с мълниите надолу по реката.

Тема Re: Марков камъкнови [re: cerosina]  
АвторDa Luz (Нерегистриран)
Публикувано01.10.07 13:09

Звучи много интерсно. Имаш ли снимки на надписа и дупката в скалата?

Аз никога не съм бил в района, но бърза справка с картите показва че има два маркови камъка в района. Едното е скала която е в района на север от Бодрост, а другото е връх на 4-5 киломитра на изток. И Доброполския дол води към скалата, но е преди Бодрост!?

-----------------------------

Тема Re: Марков камък [re: cerosina]  
АвторDa Luz (Нерегистриран)
Публикувано01.10.07 13:29

Виж дали ще можеш да се ориентираш къде си бил по военната карта. Квадрадчета са с размер 1 км

Тема Re: Марков камъкнови [re: Da Luz]  
Публикувано01.10.07 14:16

според тази карта най вероятно е да съм тръгнал по "Карталарско дере" ( така прочетох ), движих се главно отдясно по посока на течението, т.е. отляво на картата, а камъка е може би Но 8 точно след като се раздели реката.
Много подробна карта , жалко че не е съвременна, проблема е че тази река се пресича в долната си част от почвем път направен много скоро, и ако го имаше на тази карта, сигурно щеше да е по лесно.
Снимки нямам :( не си носих фотоапарат, но не изключвам възможността някой да си е драскал по камъните пред 30на години. Интересна беше една паница издълбана в камъка, може би е естествено образувние, не знам , не съм спец.
Със сигурно не е бил Марков камък, не бях толкова високо.

Автор Slavei (който не пее...)
Публикувано01.10.07 16:59

Марков камък, Югозападна Рила, 1.30 часа ходене пеша от курортната местност Бодрост. Скално образувание, южно от Царев връх и западно от седловината Добро поле, надм. вис. 2 027 м. Представлява група живописни скали от южнобългарски гранити, моделирани от изветрянето; в подножието й има малка ниша. В скалата са издълбани надписи, неразчетени до сега; предполага се, че Марков камък е част от древнотракийски култов комплекс, свързан с богинята Бендида. Край Марков камък минава туристическата пътека от с. Бистрица за хижа “Македония”.

АвторDa luz (Нерегистриран)
Публикувано01.10.07 19:19

Видя ли бе, керосин - а ти не вярваш че и си открил нещо интересно

Тема Re: Марков камъкнови [re: Slavei]  
АвторDa luz (Нерегистриран)
Публикувано01.10.07 19:32

Мерси за инфото Славей..

И аз се разрових и открих още интересни неща:

Реката която в повечето източници и карти фигурира с името Узундолски дол, успоредна е на Доброполски дол се казва Бендида. Ето какво пише за нея в пътеводителя "Върховете на Рила" от Румен Грънчаров (изд.2005): "В югозападния край на Добро поле започва пътечка, която се спуска към поредните приказни кътове на Рила. Става дума за живописната, но труднопроходима долина на р.Бендида, така и за рядко огласяваните от човешка глъч нейни околности, които са наситени с интересни скални образования."

А в района на Бодрост има антична крепост и некропол

------------------
Едно е сигурно - тия дни ще ходя да го разузная това място. Дано не ме изяде някоя мечка, че имало много в района

Тема Re: Марков камъкнови [re: Da luz]  
Публикувано01.10.07 20:19

Успех :) :):)
И аз бих се върнал :) Красиво, диво, тихо...
Мечки не видях, миришеше на диви прасета и навсякъде папратта беше странно полегнала. Имаше и "..", хм да си ги наречем говна, обаче май приличаха на свински, стъпки прасешки, нищо не видях , доста са се крили , тези диви обитатели.

Тема Re: Марков камъкнови [re: Da luz]  
Автор Pилeц (жаден)
Публикувано01.10.07 20:33

Щом си мераклия, ето ти някакъв ориентир: Трябва да се гони хребета, който е между двете реки преди Бодрост и ясно очертан на картата от двете поляни. Долната е огромен малинак. Като го стигнеш, се тръгва строго на север, до горната поляна. Има очертана пътека, която преминава покрай много интересни камъни, като описания от "керосина". Когато излезеш съвсем на открито, право на запад на 15-20 мин е Марков камък, а на около час на север-северозапад е Царев връх. Има черен път, който обикаля върха от югозапад, подминаваш чешма и малко след нея тръгваш без пътека към върха.

Планинското притегляне е обратно на земното - не надолу, а нагоре!

Тема Re: Марков камъкнови [re: Pилeц]  
Авторcho (Нерегистриран)
Публикувано02.10.07 01:57

Както е описал Рилец,следва се неотлъчно хребета.Приготви се за "глиганиада".
Има места,при които си мислиш че си дотам.Има тук-таме следи от стара пътека.Малинажа е огромен,около 2,5 м височина,а също така висока е и КОПРИВАТА.След втората поляна вече е по-лесно,защото почва да се вижда наоколо.
Това се вижда,когато си в края на хребета.

Така изглежда тракийското оброчище Марков камък в подножието на Царев връх.

Една от каменните групи- ризата ми е за ориентир.

Ако си във форма за 2 часа и 30 мин. си на "голото"

Успех!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.