|
Тема
|
Перелик - Гела
|
|
Автор | Vaskoo (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.07.07 10:49 |
|
Някой скоро минавал ли е по маршрута См. езера - Превала - х. Перелик - Гела?
Интересува ме състоянието на пътеката от х. Перелик до Гела - на картата е с жълта маркировка
Благодаря предварително
| |
Тема
|
Re: Перелик - Гела
[re: Vaskoo]
|
|
Автор | ivextrem (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.07.07 18:27 |
|
Големо губене - такава жълта маркировка не съм виждал.
Има една стара, червена - трудно се намира, на поляната под хижата, която те извежда на Панорамен път.
Като тръгнеш по него, където свършва асфалта и минават далекопровод - слизаш надолу (север) до параклиса на Св. Пантелеймон (май беше).
От Параклиса по черен път до с. Стикъл или от ляво на Турлата (по не много ясна в началото пътека) излизаш в Гела (в махалата, където е Резиденцията).
| |
|
Наистина е червена и не е в много добро състояние, но става.
От хижа "Перелик" трябва да пресечеш по-ниско от хижата дола, който се вижда вляво (като гледаш от хижата надолу). По отсрещния му бряг с малко лутане ще намериш пътеката. Тя подсича склона все наляво (баирът ти е все от лявата страна), не слиза стръмно надолу, а бавно и по малко. Ако все пак се загубиш, няма страшно - давай право надолу през гората и ще паднеш на т.нар. Панорамен път (един хоризонтален, добре утъпкан чер път, няма как да го сбъркаш). По него вървиш наляво (на запад), докато се появиш над връхчето Турлата, което е на север и по-ниско - характерен стръмен конус, казват, че било вулкан. Там ще хванеш пак маркировката за параклиса "Св.Пантелеймон", който е на седловинката между теб и Турлата, точно на юг от връхчето. Оттам чер път слиза вдясно от Турлата към Стикъл.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
lrn (минаващ) |
Публикувано | 11.07.07 08:45 |
|
Ако пък имаш време мини по пътеката за х. Ледницата. Маршрута е много живописен и се откриват велики панорами. До Ледницата е около 4 часа. А до Гела по спомен е около 2 часа. Пътеката е много добре обозначена и утъпкана няма как да се объркаш. Наскоро е премаркираха по някакъв проект и тази дейност е пълно копие на цялата простотия която се случва в България. Новите табели не се задържаха и 2 месеца защото са изработени изключително некадърно, т.е. някой е прибрал парите без да си свърши работата качествено.
| |
Тема
|
[re: lrn]
|
|
Публикувано | 11.07.07 08:50 |
|
Благодаря за инфото
За Ледницата - пътеката е прекрасна, но понеже ще започнем от Смолянски езера - вр. Снежанка - Превала - х. Перелик, пък искаме да разгледаме и Широка лъка, та затуй питам.
В този ред на мисли как е пътеката от Смолянски езера за х. Студенец
| |
Тема
|
|
|
Автор |
lrn (минаващ) |
Публикувано | 11.07.07 10:16 |
|
Миналата година сме я минавали доста добре беше. Маркирана беше по същата програма, ама понеже табелите са заковани по дърветата та предполагам са оцеляли. Но това да не те притеснява защото си стои авел-заманската маркировка.
| |
|
Турлата (1825 м) според мен е по-висока от Панорамния път, който е разположен между 1700 (при Тузлата, където започва) и 1800 м (при Ода башица).
Ако става дума за същия параклис, който е разположен юг-югоизток от Турлата, и има навес - на картите е отбелязан като Св. Пантелеймон, но на параклисът доколкото помня пише Св. Св. Константин и Елена. Ама не знам колко помня честно казано...
Ако Васко мине от там може да погледне и после да каже. Ако става дума за един и същ параклис и ако съм запомнил какво пише на този, щото от много параклиси вече не съм напълно сигурен за някои имена.
Иначе към Васко - от х. Ледницата може да се слезне по черен път край пещерата в Горски дол. 500 м след Горски дол е асфалтовият път Девин - Широка лъка. Момата е на 2-2,5 км на изток, Широка лъка да е на 3-3,5 км ориентировъчно.
Успех!
Човекът е Човек, когато е на път!
| |
Тема
|
[re: lrn]
|
|
Публикувано | 11.07.07 14:37 |
|
Благодаря на всички за помощта!
В този район повечето турист. пътеки са ми доволно познати, но не са ми ясни следните пътеки:
1. Смолянски езера - х. Студенец и вр. Снежанка
2. Смолянски езера - Черни връх - Стойките/Водата - Шир. лъка
3. См. езера - х. Перелик
последните две не през Превала - за 2 има пътека в жълто на картите, а за 3 има посочена пътека южно от Превала - на едната карта е в зелено, а на друга в синьо - най-вероятно литсва такава.
4. х. Перелик - Гела (не през Ледницата) - на една карта пътеката е с жълто и се спуска до и но изток от Турлата, на друга - до и на запад от Турлата???
5. х. Перелик - платото преди Карлък - Касъка - Мугла директно
Тръгвам след 8 дни и ще очаквам още ценни съвети - ще избушиме поне две-три от изброените по-горе
| |
Тема
|
|
|
Автор | Hиkи (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.07.07 15:40 |
|
1. Пътека от Смолянските езера до в. Снежанка има, но не е маркирана. Поне не беше маркирана преди 9 г., когато се качвах по нея. Когато застанеш на станцията на лифта, която е на Смолянските езера с лице към в. Снежанка пътеката се пада в гората вдясно от лифтовата станция. Има там едно изкуствено езерце на черния път, който води от станцията към едно от езерата. Това езерце се подхранва от малка рекичка, която тече по едно дере успоредно на трасето на лифта. Пътеката тръгва някъде 50-100 м вдясно от езерцето, минава през един каменопад - разхвърляни като морени камъни- и след това постепенно набира височина и излиза по десния склон на дерето. Мисля че след около 30-40 м се излиза на открито и вече се ходи по тревясал черен път като се ориентираш визуално по трасето на лифта за посоката към Снежанка. Алтернатива, ако не намериш пътеката, е да ходиш под лифта, но си е гадничко - трънаци, скали, жега и т.н. Аз съм го качвал и оттам, а следващия път се полутах и намерих пътеката, която между другото по онези времена беше доста зашумена, как е сега не знам. От Снежанка до х. Студенец не съм слизал, но не мисля, че ще е проблем. В крайна сметка все ще има някакъв черен път, който сигурно се вие доста, най-малкото за сервизна поддръжка на лифта. Все ще има и пътеки, които да го подсичат. В най-краен случай - пак под лифта по трасето.
4. На х. Перелик от Гела съм се качвал през есента на 2001 по указанията на един местен дядо по немаркирани черни пътища - много девствени и живописни места видях тогава. На връщане следвайки червената маркировка излязох на т. наречения панорамен път / черен път, който се вие по склона над селото /. Ходейки по него от време на време се вижда и селото. След около 1.30 - 2 часа ходене, може и повече не си спомням вече добре има разклонение вдясно - черен път с жълта маркировка, почти веднага след като се отдели от панорамния път, този черен път се разделя на 2 - наляво е за х. Ледницата, надясно за Гела - около 30- 40 мин. са до селото оттам. Маркировката по отклонението за Гела си е чиста фантазия. И това беше през 2001. Как е сега - не знам. Между другото преди това има още няколко черни пътя, които се отделят надолу, ама колко точно... Ние успяхме да хванем разклонението по тъмно, вярно че беше пълнолуние, и да стигнем до Гела, където бяхме си паркирали колата. Някъде около 10.30 стигнахме до колата, която беше пред кметството, а в 16 ч. същия ден бяхме тръгнали нагоре и стигнахме до заключената х. Перелик. Та искам да кажа, че след като успяхме да се оправим на тъмно, без фенерчета и без карта, не ще да е толкоз сложна работата. Все ще се оправите някак и вие.
Успех!
| |
|
|
|
|