Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:37 03.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Виа Ферата Ледницатанови  
Автор KGM (Разбиращ)
Публикувано29.05.07 22:52

Някой ходил ли е тук?
как е?

http://www.viaferrata-bg.com/marshruti.php

Дано не повтарям темата.

When the going get tough, the tough get going !

Редактирано от KGM на 29.05.07 22:54.

Тема Re: Виа Ферата Ледницатанови [re: KGM]  
Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано29.05.07 23:11

Аз не съм ходил, ама то от снимките май става достатъчно ясно.
Абе как не взехме поне веднъж нещо свястно да прихванем от западния свят! Да не би да няма какво?! Каква е тази избирателност към пошлото и долното, не ми е ясно... що за хора сме това българите?
Що им е трябвало на тези синковци да обковават скалите с железа и да карат хората да стъпват по тях? Не би ли било по-красиво, вълнуващо и истинско да очертаят маршрутите по естествените форми на скалата? Хората вече смятат за кощунство забиването на клинове и спитове, а нашенци - виа ферата... о, народе, народе...

Тема Ееееее, айде сега!нови [re: Orнeдишaщ]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано30.05.07 08:54

Не бъди толкова краен!

По принцип си прав, но все пак това е начин повече хора да успеят да минат оттам, където доскоро е било достъпно само за малцина. Далеч съм от мисълта, че тези маршрути трябва да стават масово явление, но в някакви разумни граници, мисля, е добре. Естествено отворен остава въпросът с разтегливостта на понятието "разумно", но комай с всичко е така.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Тема Re: Виа Ферата Ледницатанови [re: KGM]  
Авторivextrem (Нерегистриран)
Публикувано30.05.07 09:04

Както обикновено…

Скалите на пропастта “Ледницата” не е възможно да бъдат катерени с нормална алпийска техника –има нестабилни камъни и са в лишеи.

Виа Фератата е много добра, препоръчвам горещо на всички да отидат.

И нека да похвалим инициативата на създателите – все пак е първата в България!

Тема Re: Виа Ферата Ледницатанови [re: ivextrem]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано30.05.07 09:14

Чак пък първата... Може би с такъв размах да, но не е първата.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Тема Re: Ееееее, айде сега!нови [re: Яceн_]  
Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано30.05.07 10:33

Добре, нека да съм краен. А не е ли крайно да се мисли, че заради това всеки пожелал да си прави каквото си иска където си иска трябва камък върху камък да не остане? Определено идеята на инициативата е прекрасна и аз я подкрепям най-горещо. Начинът на реализацията и обаче намирам за неприемлив. Този начин всъщност компрометира хубавата идея. Вместо докосване до природата, блаблабла и т.н. вече имаме докосване до поредното изкуствено и вероятно търговско съоръжение. Т.е., насаждане на идеята, че единственият начин за "докосване" е този. Ронливи били ТАМ скалите и хлъзгави - ами хубаво, това единствените скали ли са? За щастие, у нас наспорило скали бол!

Тема Re: Виа Ферата Ледницатанови [re: Orнeдишaщ]  
Автор bilivo (Mermaid+if)
Публикувано30.05.07 13:03

Тази етика, за която говориш важи само за алпийските маршрути. Щеше да е проблем, ако да речем на място, на което минава алпийски тур направят ферата. Преди няколко години се разнесе такава мълва за Класическия на Мальовица, което е пълна кретения.

Защо да няма виа ферата маршрути на места негодни за какъвто и да е вид катерене? В Алпите е пълно и никой немрънка. В Доломити (за другите места нямам наблюдения) на едни и същи масиви си "живеят" спокойно и турове за катерене и виа ферати и няма недоволни от това. Даже в повечето случай се слиза от туровете по фератите вместо на рапели. И тук говориме за масиви над 600 метра височина.

Има ферати, който вобще не са за подценяване и са с продължителнсот на изкачване 3-5 часа. Не съм сигурен на Мармолада двете ферати дали и повече часове, трябва да видя в гидовника.

Просто Виа Ферата си е различен спорт, все още непознат у нас. Ясене мисля, че тази верно е първата. Преди няколко години четох в нета за една до Дряновския манастир, но като гледах снимките нямаше нищо общо с това. Иначе на много места има метални парапети, ама те нямат общо с фератата.

Ето един линк за Виа Ферата в Доломити. Разгледайте и снимките да видите за кви яки маршрути гоеориме.

Поздрави
Иво

Тема Re: Виа Ферата Ледницатанови [re: bilivo]  
Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано30.05.07 13:35

Не, не, аз говоря за етиката на мислене!

Ето едното мислене: отивам в природата, за да видя това, което дядо боже е направил, преди да се пръкнем ние и да преценя, как се е справил.

Ето го другото: отивам в природата като цивилизован човек и затова е под моето достойнство да лазя по някакви си диви скали; трябва все нещичко да има там направено за целта, организирано, пронумеровано и прошнуровано.

Моето възражение е против поощряването на втория тип мислене. Ако не съм бил ясен, моля за извинение.

Не възразявам толкова, че са наковали скалите, за да се разхождат хората. Възразявам, че са решили да разхождат хората именно по наковани скали, а не по ненаковани.

Защо възразявам ли? Заради последиците от едното и другото мислене. А те, предполагам, не се нуждаят от коментар.

Тема Re: Виа Ферата Ледницатанови [re: Яceн_]  
АвторSlavei (Нерегистриран)
Публикувано30.05.07 14:26

Не знам дали е първата, НО тия дни трябва да се довърши още една в района на Триград.

Тема Re: Виа Ферата Ледницатанови [re: Slavei]  
Автор bilivo (Mermaid+if)
Публикувано30.05.07 14:47

Имаш ли инфо къде точно я правят ?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.