Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:06 02.06.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Направих нова маркировка. Заповядайте!нови  
Автор Orнeдишaщ (Змей)
Публикувано28.08.06 21:06

С удоволствие съобщавам на скитащото братство, че на 18 август в 18:40 часа бе "прерязана лентата" на нова маркировка (синя на цвят) от язовир Сопот през пещерата Топля до хижа Васильов. Започнах я през април. Покрива 6-часов преход през сравнително диви места, каквито най са ми по вкуса. Прилагам тук описание на маршрута с карти:

С мъничко гордост смея да се похваля, че за пръв път правих маркировка съвсем сам (иначе с компания съм маркирал много) - като се почне с проучването, мине се през трасирането и се свърши с боядисването.

Доколкото ми е известно, вече 1 бр. турист е минал по маршрута и е оцелял, даже не се е загубил - пристигна невредим на хижа Васильов на 21 август.

В района на хижа Васильов се работи за обновяване на съществуващите маркировки и създаване на нови. Всичко се движи от хижаря Николай, а няколко туристи му помагаме. Преди дни започнах обновяването на маркировката по Дебели дял към с.Рибарица, но не ми стигна времето да я завърша - готови са около 60%. Нужни са още 3-4 човекодни работа. Ако някой от четящите усеща желание да поработи ден-два безвъзмездно, има време за това и не се бои да се наплеска с блажна боя, моля да ми драсне една бележка. Срещата на 22 септември би могла чудесно да се съчетае с довършване на този красив и обгледен маршрут.

Тема Re: Направих нова маркировка. Заповядайте!нови [re: Orнeдишaщ]  
АвторAнтoнГ (Нерегистриран)
Публикувано29.08.06 11:05

Поздравления за сваршената работа!
Майка ми е от с. Борима и преди години съм ходил от селото до вр. Васильов по пътя за Лесидрен и после, предполагам, по сега маркираната пътека (или около нея) - много е красиво, буките са страшни.

Успехи нататък!
АнтонГ

Автор Jorotyrist (пътешественик)
Публикувано29.08.06 11:34

Похвално!и аз правя маркировки до хижи или забележителности които ми харесват!То ако чакаме БТС да си оправи маркировките едва ли някога ще го дочакаме.и все им се чудя на чужденците дето идват по нашите планини при тези загубени или липсващи или стари и неличащи маркировки как се оправят като често и бълг.език не знаят!

Тема Re: Направих нова маркировка. Заповядайте!нови [re: Jorotyrist]  
Автор Trendi ()
Публикувано29.08.06 11:41

Здравей!

Относно чужденците искам да ти кажа, че аз лично съм виждал немци да ползват карти с точност която не можем даже и да сънуваме. Предполагам, че това са някакви стари от времето на Хитлер военни карти.

Е, картата не може да замести маркировката. Изглежда те са много по луди от нас.

=============
За сега е безплатно

Тема Re: Направих нова маркировка. Заповядайте!нови [re: Jorotyrist]  
АвторSlavei (Нерегистриран)
Публикувано29.08.06 15:11

Да речем, че не във всички държави се маркират туристическите пътеки. Идвайки от такива държави тук или не им прави впечатление (ако я няма) или се изненадват приятно

Тема Бравонови [re: Orнeдишaщ]  
АвторMMC (Нерегистриран)
Публикувано18.09.06 17:55

Браво!
Догодина бих извървял маршрута по маркираната от теб пътека. А ако дойда на 23.09. на Васильов ( имам голямо желание, дано да не се яви някаква непредвидена работа и времето да е добро ) да ти стисна ръката за това , което си направил.
Миро

Автор Typиcт ()
Публикувано21.09.06 22:11

Поздравления и от мен! Наистина едно похвално дело

Надявам се да ми се отдаде възможност да я пробвам някой ден

Краси

Тема Re: Направих нова маркировка. Заповядайте!нови [re: Trendi]  
Авторre4en (Нерегистриран)
Публикувано21.09.06 22:25

Поздрави за свършената работа на Огнед..Похвално и благородно дело.Когато се ориентираш към Родопите се обади.
Що се отнася до картите, нашите карти особено на граничните ни планини са много неточни.А немците винаги са имали много точни карти.Преди години си купих от Сандански тогава х-л Спартак/сега св. Никола ако не се лъжа/карта на Пирин на немски.Голяма разлика с нашите карти.

Тема Re: Направих нова маркировка. Заповядайте!нови [re: re4en]  
Автор Orнeдишaщ (Змей)
Публикувано22.09.06 08:40

За щастие вече и нашите взеха да се очовечват. Картите Троянски балкан, Троян и околностите например са много добри. Според мен, с напредъка на техниката военщината вече бива принудена да отстъпи монопола си върху картите, а това бе главната причина да няма хубави туристически карти. Между другото, още преди 15 години в САЩ човек можеше да си поръча по пощата топографска карта 1:50000 на която си иска част от територията им (е, вероятно с някои изключения) за $4/лист. Пък тяхната военщина да не би да е по-незадръстена от нашата?

Автор jullio (непознат)
Публикувано23.09.06 19:21

Здравейте, с интерес следя темите във форума, въпреки че рядко пиша.

Похвално е начинанието да се маркират нови пътеки и аз не се съмнявам, че тази е направена както трябва, а авторът и е турист с опит... но...

ми се иска да попитам някои неща:

1. Кой може да прави маркировки? - според чл.3 от

за маркировката на туристическите пътища в България тази дейност е задължение на БТС (Българския туристически съюз) и неговите членове - туристически дружества. Никъде не се казва, че всеки който си хареса някъде една пътека може да вземе и да си я маркира. Независимо дали е спазил правилата за маркиране, указани в същия този правилник.

2. Относно То ако чакаме БТС да си оправи маркировките може да се погледне с което се определят организациите които се финансират от ДЪРЖАВНИЯ бюджет през тази година и да се види, че БТС (под №6) ще получи над 270 хил. лв за "проект “Туристически обекти с национално и световно значение, изграждане в планински и високопланински условия - международен пешеходен маршрут “Четирите планини”. Туристически маршрути в планините Средна гора, Родопи, Лозенска, Плана, Люлин, Верила, Странджа, Витоша, Рила, Пирин".

Всъщност поводът за този ми пост е по-скоро тази снимка

Тя е на съвсем друго място в България, но е показателна за това което може да се случи при безразборно "инициативно" маркиране. На нея се вижда как един и същ маршрут отляво-надясно е с синьо-зелена маркировка, а от дясно-наляво - с червена.

А тази снимка е в Стара планина... маркировка върху парче картон!

А ако някой може да каже какво трябва да пише на тези табели?

Не се заяждам, но трябва да се спазват правилата. Винаги може да се намери някой (не става въпрос за Огнедишащ, когото не познавам) който да реши, че ще бъде голяма гордост да маркира нещо. Да, наистина може да е "НЕЩО", само заради идеята да се запише в историята на българския туризъм.
В заключение - не съм член на БТС.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от jullio на 23.09.06 19:26.</EM></FONT></P>

Редактирано от jullio на 23.09.06 19:27.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.