Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:18 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема за планинците и планинаритенови  
Автор fantony ()
Публикувано13.09.06 16:50

отиваме ние в планината и носим там планинските си обувки, планинските си раници, планинските си карти, планинското си настроение, но градския си начин на мислене.

градското бих казал още гражданското си мислене.
мислим си "та ние сме само на няколко часа от цивилизацията".
и Американците в Ирак си мислят ние сме само на няколко часа полет от цивилизацията.

и действат според своята култура, разбирания и закони, цитират своите устави и власти бидейки на чужда територия на една от най-древните цивилизации.

не е ли така и тука. ние сме готови да се жалваме на полицията, заплашваме с нормативни правила хората горе, а те ни гледат и ни се чудят. "тез нормални ли са?" не сме готови да се вслушаме в техните нужди, притеснения и страхове. не се опитваме да разберем какво искат и какво не искат.

и така се получава напрежението и напрежението нараства в спорове, а споровете понякога нараства в бой. американците стигат и до войни, а талибаните организират терористични групи.

защо се правим на велики като отиваме на гости в планината. защо искаме да наложим нашия начин на мислене на хората там. не са ли те от съвсем друго тесто, закърмени с друга култура. не сме ли гости там, не сме ли само странници минаващи от там. а те да са местните?
днес ни има утре ни няма там. а живота там ще си е все същия както е бил преди нас, така и след нас.

защо се сърдим че някой нарязал собствените си пейки или че ходят с оръжие заредено със сол да охраняват езерата на парка. това са изразните средства на планинците. те не разполагат с богат набор от думи, риториката не им е силата. не правят сложни изречения, не владеят езика на тялото.
тежките думи на политиците не ни плашат, а това че си нарязал някой пейките, че повишил тон ни плаши. плаши ни защото не го разбираме, защото сме от друга култура с други изразни средства. нека не отвръщаме със агресия породена от страха ни и нарушеното ни чувство за сигурност.

агресията и неприязънта на местните се култивира, тя не е вродена според мен. култивира се от несговорчиво или арогантно поведение. Култивира се от това, че искаме да наложим нашите градски/граждански порядки на места където нещата са били дълго време непроменяни.

не е нужно да се променяме или да сме такива каквито не сме.
няма ли да е по-лесно ако просто опитваме да разберем планинците в планината и да проявяваме снизходителност, а не агресия когато те реагират според нас неадекватно.

www.bgphoto.net/fantony

Тема Ти...нови [re: fantony]  
Автор Tишo (?!?)
Публикувано13.09.06 17:03

По отвлечено не можа ли да го напишеш ?

Какво ви става напоследък ?

Оня ти ми там идиот имал пейки нарязал ги.
Сега няма пейки няма какво да реже, освен кухата си глава...

Редактирано от Tишo на 13.09.06 17:14.

Тема Re: за планинците и планинаритенови [re: fantony]  
Автор Плaнинap ()
Публикувано13.09.06 17:04

Тони, уважавам те и мисля, че не ти отива да защитаваш един грубиян. Писанията ти ми изглеждат като безплоден напън за аргументиране на частен случай - защитата на конкретен човек, който ти е симпатичен.

Тема Re: за планинците и планинарите [re: fantony]  
Автор if (The Designer)
Публикувано13.09.06 17:05

Тони,

планината не е ничия. Колкото е моя толкова е и тяхна. Ако аз съм там временно и те са там временно (може периода да е различен... ама се таз). Нас няма да ни има планината ще си е там.

Само царя може да каже, че Мусала и там вилаета е негов, щото така пише по тефтерите.

Иво

Jivota e igra, siujeta e malko gaden, no za smetka na tova puk kakva Grafika

Автор Typиcт ()
Публикувано13.09.06 17:24

Здравей Тони,

Моите уважения към хижарите по призвание (които стават все по-малко), но в днешните условия повечето са там, за да предоставят определени туристически услуга срещу заплащане, т.е. трудно е да попаднат в категорията "планинци". Това предполага спазването на съответните правила, прилагащи се в подобни случаи. Доказаното им неспазване следва да води до прекратяване на правото да се упражнява дейността.

ходят с оръжие заредено със сол да охраняват езерата на парка В случая това се нарича самоуправство, самоволно упражняване на чуждо право

За пейките какво да коментирам - самата демонстрация е нарушение на обществения ред на обществено място

Поздрав,
Краси

Автор Speedy_ (любознателен)
Публикувано13.09.06 17:41

защо се правим на велики като отиваме на гости в планината. защо искаме да наложим нашия начин на мислене на хората там. не са ли те от съвсем друго тесто, закърмени с друга култура. не сме ли гости там, не сме ли само странници минаващи от там. а те да са местните?
днес ни има утре ни няма там. а живота там ще си е все същия както е бил преди нас, така и след нас.

Това много ми хареса, както и мислите като цяло.

Избегнах умишлено да се изкажа в темата на Тоник за участието в разрушаване, но сега ще кажа няколко думи. Сега Тишо, Камен, Иво и Краси се хванаха за Иван хижаря пак, но ако не бъркам говориш по принцип за планинците, а не за човекът стопанисващ в момента заслона. Що се отнася до Иван може би са прави, такъв му е нрава на човека! Ако тръгна да правя профили и анализ на хижарите такива случки ще разкажа за повече от половината хижи и техните хижари в Пирин, че това дето е направил Иван ще ви се види като една детска игра, но няма да го направя.

Мисля, че Тони иска да каже нещо друго, а не да говорим в тая тема за субекта Иван, но.....

Аз подкрепям fantony. Може да се помисли върху неговите мисли по-така в дълбочина.

Тема Re: за планинците и планинаритенови [re: Плaнинap]  
Автор fantony ()
Публикувано13.09.06 18:03

само да се оправдая.
не се опитвам да защитавам някой човек още по малко Иван.
той сам си се защитава :)

темата се състои от размисли върху сблъсъка на култури.
отделих я понеже е сравнително универсална за много ситуации от брак до световния тероризъм.

www.bgphoto.net/fantony

Тема Re: за планинците и планинаритенови [re: Speedy_]  
Автор if (The Designer)
Публикувано13.09.06 18:03

Ники,
неискам да навлизам в спорове, но не конкретизирам само до дадената случка.

К'во да ти кажа, това че някой живее в Банско (примерно) и цял живот е гледал Вихрен от долу прави ли го планинец (планинар или както и даго наречем). Па по тая логика и сички у Шоплъка са планинци. Па даже и най-големите, щот нали знаеш - "От Витоша по високо нема"

А всички сме временни. Това ако аз ходя всяка събота и неделя на планина, а човак Х (примерно от Банско) се е качил един път до х. Вихрен с колата и се е напил с хижара като е бил на 20 г. - кой е по планинар от нас двамата ?

Нищо лично де.

А Иван на Тевно, че е дебил няма да споря. Краси може да каже как летя на бой преди 3-4 години на едни пичове, че си свирили на китара.

Поздрави
Иво

Jivota e igra, siujeta e malko gaden, no za smetka na tova puk kakva Grafika

Тема Здравейнови [re: if]  
Автор kent (елф)
Публикувано13.09.06 18:34

Иво

Ми на мен/нас що не ни налитат, бре братче. Щот ходя с пищоФ сигурно Ма той е на раменен кобур и не се вижда / разрешителното е в портфейла, ма и то се не вижда щото за портфейла се грижи Жената/. Хижарите са с особена природа според мен. Не е лесно да си изкарваш хляба по тоя начин. Никак. Дигал гири щото свирели на китара, а? Ми ако преди тва му са се изнизали 5-8 групи дето са превърнали Заслона в помиярник, как да подозира музикантите в богоугодни намерения, а?
П.П. Бе кво искат всички не мога да разбера - хижарите да са ни ангели, лекарите да са ни ангели, ако може и депутатите да са почти ангели, прокурорите да са ангели и те, къркани милиционери да не опушкват гъбарската диаспора.....живеем в България се пак. Ще минат много години и тва ще стане. Нали за това сме останали тук. На който не му изнесе се шкартира отдавна. Ще стане с драконовски мерки, с драконовски глоби. За секи хвърлен фас дори. Така навремето Швабите от най големите мизерници на Европа се превърнали в нация за пример.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от kent на 13.09.06 18:44.</EM></FONT></P>

Редактирано от kent на 13.09.06 18:52.

Авторaнoним (Нерегистриран)
Публикувано13.09.06 21:30

Знаете ли някой е казал някога следното - нека уважаваме планината и и благодарим че ни е допуснала в прегръдките си, нека благодарим и за нещата които ни е дала , но нека и ние и дадем нещичко от себе си.Защото истина е, чевсе -повече се отдалечаваме от природата и от най- естествения начин на живот обкражавайки се с всички видове удобства, притъпявайки сетивата си,които природата ни едала ичрез които хилядолетия човекът еоцелявал, но е бил едно с нея, но вътре в него еимало винаги отношение на благодарност. Мисля си ,че единици са тези които могат дасе нарекат планинци

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.