Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:41 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Цифрови фотоапарати в планинатанови  
АвторHumppa (Нерегистриран)
Публикувано06.09.06 19:28

Привет!
Я кажете кой с какъв цифров фотоапарат снима през зимата на минусови температури и неблагоприятно време? Аз се оглеждам да си избера цифров фотоапарат и работата му в екстремни условиуя не интересува. Днес разглеждах 5-6 модела и температурният им диапазон на работа беше 0+40 градуса Целзий, а температурният им диапазон на съхранение -20+60 градуса. Помагайте кой с каквото знае!
Благодаря!

Тема Re: Цифрови фотоапарати в планинатанови [re: Humppa]  
Автор Cornholio ()
Публикувано06.09.06 21:20

Аз лично снимам с най-обикновен цифров апарат и нямам проблеми, когато го държа под възможно повече дрехи. Веднъж малко ми замръзна обектива, но бързо се оправи. Това се получи, защото имаше и много влага.
По документи май го дават, че се ползва от 0 градуса нагоре, но съм снимал и при -15 без проблеми.

По-скоро проблемите идват от батериите, които на студено падат много бързо, особено зарядните NiMH батерии. Литиевите батерии най-малко се влияят от студа, имат голям капацитет, могат да се съхраняват дълго и са по-леки... но са ужасно скъпи и са вредни за околната среда (разбира се, след изхвърлянето им).

Автор Mr.N (The real)
Публикувано07.09.06 20:05

не само фотоапарата, ами и картата гледай да е за подобни условия. Аз съм със ей тази-

Built to perform in the most extreme environments and temperatures—from
-13 F to 185 F
-25 C to 85 C
Min 20MB/second** sequential read and write
Durable, reliable and thoroughly tested—temperature tested (heat and cold); shock and vibration tested (industrial-grade RTV included for CompactFlash)

Тема Re: Цифрови фотоапарати в планината [re: Humppa]  
Автор if (The Designer)
Публикувано08.09.06 10:49

Здрасти,

аз снимам с Никон Д70с и нямам никакви пшроблеми.

За батерийте и картите вече се каза :) Ако си зимаш ДСЛР фотоапарат (понеже не си казал кво си гледал точно) имаи предвид, че тези неща говорени до тук се отнасят и до обективите. Аз лично зимата снимам с ръчно фокусни обективи. В тях няма електроника и финни механики дето да се скапят :) Имам едни руски яко стъкло и желязо дето на сичкото отгоре са и много качествени.

Няма да повтарям казаното до тук, само ще добавя. Много голям проблем е влагата и конденза. Когато внесеш фотоапарата си от продължителна работа навън от студа в топло помещение, конденза е неизбежен. Ако остане влага във фотоапарата и го изнесеш пак на студа тази влага ще замръзне и ще повреди механиката. За да избегнеш това слагаш си фотоапарата в един или два найлонови плика с няколко торбички силикагел. И докато не се аклиматизира не го вади.

Jivota e igra, siujeta e malko gaden, no za smetka na tova puk kakva Grafika

Автор fantony ()
Публикувано11.09.06 20:37

колегите добре обясниха , само да добавя няколко неща:
- ниските температури влияят добре на матрицата (на телескопите умишлено ги охлаждат)
- не влияят добре на механиката и оптиката. ДСЛРите са малко по-облагодетелствани понеже можеш да минеш на изцяло ръчен режим.
- най-много се влияят батериите и дисплея. батериите падат даречем на половина от капацитета си, а дисплея работи толкова мудно, че все едно че го няма. няма (аз поне не зная) апарати в потребителския и полупрофесионалния клас с работна темп под 0. същото трябва да важи и за всички останали електроники. така ми отговориха като зададох същия въпрос в клуб GPS.

и най-вече
при ниски температури, най-май слабото място са човешките пръсти (поне при мен е така). Ако нямаш специални ръкавици, позволяващи оперирането с контролите на апарата, дори и на пълна автоматика, снимането се изчерпва в 2-3 кадъра и след това 15мин сгряване на ръцате, ако въобще успееш да ги сгрееш. (преди снимах с canon powershot G3)

затова ти препоръчвам:
- гледай контролите на апарата да са удобни и най-вече спусъка и power-on/off бутона.
- наблегни на удобни ръкавици. Има едни неопренови с бобчета за по-добро сцепление, има ги по рибарските магазини. Другия вариянт е с ръкавици с рязани пръсти и свалящо се капаче или снайперистки ръкавици.
- силика гел за конденза

и никакви компромиси да вадиш апарата преди да се е аклиматизирал в хижата. аз го оставям за 20мин в изолиран калъф в предверието и тогава чак с калъфа във топлата и влажна стая. след още 20мин го вадя ако наистина има закакво.

www.bgphoto.net/fantony

Тема Проблемът не е в апарата, а в...нови [re: Humppa]  
Автор Trendi ()
Публикувано12.09.06 09:02

студа. И при лентовите апарати снимките се развалят при ниски температури, даже много повече. Аз лично снимам с цифров апарат при минус 15-18 и не съм имал никакви проблеми. Апаратите като цякло са с еднакви параметри по отношение на температурата, така че няма никакво значение с какво ще снимаш. Може да имаш някакви проблеми със замръзване на механиката ако има такава. Умната с чистренето на обектива да не го надраскаш (много по-лесно се драска при почистване при минусови температури)! В странство има нещо като много специални найлонови торбички, които са за защита на апаратите от влага - може да се снима през тях. Ако можеш се снабди с подобно нещо - това ще ти е от най-голяма полза за снимки в планината. Лично аз не съм попадал на такива.

Ако все пак искаш да правиш снимки и да си се подсигуриш има устройства, на които можеш директно от апарата да прехвърляш снимките за архивиране. Най-често те са на принципа на преносим хард диск, но той е много по-капризен относно минусовите температури. Решение е ако имаш подобно нещо и го държиш в някое помещение (хижа, хотел, вила и т.н.) като всяка вечер архивираш на него. По-добре е да ползваш notebook за архивиране.

Успех със снимането!

=============
За сега е безплатно

АвторCмexopaнчo (Нерегистриран)
Публикувано12.09.06 10:28

Само не си вземай Самсунг , че имат проблем в упътняването на оптиката и дори при нулеви температури престават да работят. Моя го смениха, но това никак не помогна и новият дава същите дефекти
след това си взех олимпус и си щтракам навсякъде без притеснения

Тема Re: Цифрови фотоапарати в планинатанови [re: fantony]  
АвторSlavei (Нерегистриран)
Публикувано12.09.06 21:49

Тия 20 мин може и повече да са в зависимост от калъфа

Тема Re: Цифрови фотоапарати в планинатанови [re: Cмexopaнчo]  
Авторcho (Нерегистриран)
Публикувано13.09.06 14:20

какъвто и ц.апарат да си вземеш,наистина трябва да си наясно какви са последиците от Конденза и влагата изобщо.Те са враг номер 1.В нета има много информация по въпроса. ако идеш например в джунглата,трябва да си носиш едно ремарке със силикагел

. ...аз снимам с ц.апарат и по време на прехода (през зимата) го държа закачен на презрамката на раницата,а батериите в джоба на топло. ти решаваш!успех!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.