Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:28 12.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Демиркапия. По старата винарска пътека!нови  
Автор Speedy_ (любознателен)
Публикувано01.08.06 12:40

Привет на всички!

Понеже все работа и пак работа, все не оставаше време да кача снимчури от похода х. Безбог - Демиркапия - х. Пирин. Най-после му дойде времето и ги метнах в нета.

Времето за съжаление в по-голямата си част бе намръщено, но пък така спореше повече ходенето.

Общо взето върха на сладоледа беше качването на вр. Джано, където половин час зяпахме любимите ми Кременски езера.

Снимките са на

Приятно гледане!

Тема Re: Демиркапия. По старата винарска пътека!нови [re: Speedy_]  
Автор Kpacитo (новак)
Публикувано01.08.06 19:08

Е, Ники
бях последно там миналата година през май
жалко 4е Кременските са дале4е от София и заради традиционния проблем с отпуската 4есто пропускам тези неземни красоти ...

Тема Безбог- Кременски езеранови [re: Kpacитo]  
АвторИнa (Нерегистриран)
Публикувано01.08.06 19:51

Може ли някой да ми каже откъде точно се отклонява пътеката за Кременските езера, че тук гледам една карта на която се пресичат 3-4 пътеки и като знам какъв клек е там ме е страх да не оплетем конците? Още от х.Безбог ли започва или трябва да се върви от Безбог към Поповото и някъде да се отбива в ляво? Има ли пътека от Кременските до Джано, и ако няма лесно проходимо ли е (каменисто или клек)?
Благодаря!

Тема Re: Демиркапия. По старата винарска пътека!нови [re: Kpacитo]  
Публикувано02.08.06 11:02

Е, чак толкова далече от София не са! Виж да кажеш, че на мен ми е далече Балкана иди дойди.:)))))

Сега за пътеката на Ина.

То пътеките са много, но всички са гористи и клекови, така че вероятноста за загубване е голяма.

Мога да ти кажа обаче как да не стане това. От ПопОво езеро даваш газ нагоре и се качваш по склона до вр. Сиврия. От там имаш 15 мин. приятно слизане до въпросните езера. От най-високото Кременско ез. до Джано пътека няма, клек няма, но е стръмничко с камънак и качването не е леко.

Това е положението!

Тема Re: Безбог- Кременски езеранови [re: Инa]  
Автор poшльo (несресан)
Публикувано02.08.06 14:51

пътеката тръгва от самата хижа Безбог, вляво от хижата има пътечка през боровата гора - има разни огнища в началото по нея, до самата хижа. През част от пътя пътеката се вижда добре, но има няколко места на които шанса да я изгубиш е огромен - на един каменист склон, обрасъл с клек - имаше тук там каменни пирамидки обаче. Инфото ми е отпреди три години, тогава си мислех че ако не се ползва няколко години още тази пътека, съвсем ще изчезне. Предимството и пред варианта предложен от Speedy е че идваш на езерата отдолу, виждаш ги едно по едно и с всяко следващо ти става все по хубаво и по хубаво...а финалната гледка от горе - откъм връх Сиврия оставяш за накрая - оттам можеш да се прибереш покрай Поповото езеро...
Поздрави - Мирослав

Човекът е човек,когато е на път!

Тема Безбог- Кременски езера - объркващите пътекинови [re: poшльo]  
Авторлюcи (Нерегистриран)
Публикувано02.08.06 15:47

Пътеката вляво от хижа "Безбог" си е ОК, проходима и утъпкана като от стадо слонове на места. Наистина проблемът е в прораслия клек на 1-2 места, който я скрива. Но с върщане назад 50 метра в края на краищата я уцелваш. Бях там преди 4-5 дни.

Има ли смисъл, според вас, да се подеме акция (дано не ви звучи малко като от онова време) да се маркират по-добре въпросните многобройни пътеки към / от Кременските? Една жена се изгуби така добре, че я нямаше цялата нощ, всички в хижата се уплашихме да не се е пребила някъде, дойдоха и 3-ма спасители, абе, сериозно си беше! Слава Богу, на другия ден се появи от лифта, приютила се в някаква колиба някъде много много надолу. Аз лично съм се губила точно под езерата преди 3 години, драснахме право нагоре по затревения склон като маймуни и така уцелихме след 400 м въпросната пътека към хижата.

Тема объркващите пътеки [re: люcи]  
Публикувано02.08.06 16:03

Аааа, не! Не съм съгласен.

Пирин е достатъчно маркиран. Мисля даже, че и маркираните в момента пътеки са много. Колкото по-малко хора ходят там и мърсуват, толкова по-добре. Разрешение за маркиране на пътека трябва да се иска от ДНП Пирин. Не вярвам да се съгласят понеже и те са осъзнали вредата от маркирани пътеки върху природата на Пирин.

Ако тази пътека се маркира с най-голямо удоволствие ще я размаркирам собственоръчно. Никакво осиране на долината на Ретиже и Кременския циркус.

Тема Re: объркващите пътекинови [re: Speedy_]  
Авторлюcи (Нерегистриран)
Публикувано02.08.06 17:04

Съжалявам, но се мога да се съглася! Трябва да има разумен баланс между опазването на приородата и сигурността на туристите! Тази изгубената жена, за която писах, беше от хората, дето ходят отдавна и по много. т.е. и опитен човек пак се губи! А идиотите цапат и вършат безобразия и в маркирана и немаркирана среда!

Тема Re: объркващите пътекинови [re: люcи]  
Автор ivcho11 (непознат )
Публикувано02.08.06 17:10

напълно съм съгласен, че Пирин е прекалено маркиран. Колкото и голямо удобство да е това има места които трябва да си останат само за изтинските планинари. за останалите има достатъчно места където да щъкат. Бях на въпросното място преди седмица и с ръка на сърцето мога да кажа, че пирамидки има в изобилие и човек трябва доста да се потруди за да се загуби там. Но нали затова опознаваме планината - да може във всеки един момент да вземем правилното решение и да изпитаме наслада от превратите на планината. А който иска да посети такива места има планински водачи за това. плащат си и безопасно разглеждат това което искат, ако ли не отговорността си е за тяхна сметка. така мисля аз:)

Тема Re: Безбог- Кременски езеранови [re: Инa]  
Автор ivcho11 (непознат )
Публикувано02.08.06 17:26

ще се опитам съвсем подробно да ти опиша маршрута. от чайната до езерото тръгваш влявопокрай него и след едно огнище горе долу по средата на езерото от ляво се откланя пътека, която е прекалено широка и ясна. маркировка по нея няма. тя върти хоризонтално по склона в североизточна посока из клек и след 10-на минутно ходене започва бавно да слиза надолу. тук таме има пирамидки, но пътеката е ясна. след около 20-25 мин. се достига долу на една поляна в чиито край има кошара. от нея пътеката продължава надолу малко по стръмно, и след малко излиза на друго малко уширение в южния му край пътеката продължава надолу към долината на река Ретиже. целта ти е да стигнеш реката и рибни езера. заобикаляш ги от юг като поемаш наляво ( пред теб е билото на острец и орловец). тук пътеката започва изцяло по морени, но пирамидки има бол. може да те подведат пирамидките на няколко места но няма страшно това са различни решения на различни хора. Целта е да се подкоси вр. острец от север. тук имаш голямо изкачване предимно по морени, но тук там и малко клек, който на места е доста гъст, така че не се плаши че си загубила пътя. от долината на ретиже имаш изкачване из морени и клек около час най много. горе се излиза на едно почти заблатено езеро и се подсичат едни скални прагове. пътеката е из клек и морени. на няколко места тя се изкачва по малки потоци, които всъщност оттичат кременските езера. това ти е ориентир. от заблатеното езоро предимно по морени и за около 20,25 мин. със различна денивелация се достига долното кременско езеро. общо взето към края се ориентирай по езерния циркус. все пак езерата няма как да са по високо от двата рида които ги заграждат. това е, което мога да ти кажа. а всъщност има и пътека от горното кременско езеро която излиза на вр. орловец (Джено), но наистина е стръмна. слизал съм я, така, че може и да се качи. успех и хубаво време :)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.