|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Стоте национални = нерви, загуба на време и пари р
|
|
Автор |
Cтaнoилoв (Позитивен) |
Публикувано | 25.04.06 12:13 |
|
Здравейте,
Искам да споделя с вас огромното си възмущение относно разпоредбата на някои “умни глави”, 95% от музеите по великденските празниците да останат затворени за посетители. Защо стотиците български граждани определили почивните дни като подходящо време за посещение на културните ни паметници, трябваше за пореден път, да останат разочаровани от липсата на елементарна организация за осигуряване на достъп до тях. Не ме разбирайте погрешно! Не искам идеята 100-те национални туристически обекта, да се превръща в самоцел, а категорията “ловци на печати”, да опорочи изначалната цел на това невероятно начинание, способстващо за физическото запазване на българската история, бит и култура и не на последно място, допринасящо изграждане и развиване на множество национални и чисто български качества и добродетели.
Ето защо не можах да открия абсолютно никакъв смисъл да зареждам два пъти до Жеравна, за да мога лично да се осведомя, че портите на музея на Йовков са здраво залостени и на практика опасността някой да прекрачи двора на къщата, фактически е сведена до нула. Също така не смятам, че си заслужава за две нощи да оставиш 100 лв. на рецепцията на хотела “Бялата мечка” на Карандила, само заради уникалната възможност, да се полюбуваш на невероятно красивия и изящен почерк, /искрящ от закачената бележка/, който най-учтиво информира: “Музея “Котленските възрожденци”, няма да работи през почивните дни и празници! Моля, заповядайте от понеделник с нормално работно време.” Петдесетте минути прекарани на пейката пред музея “Неолитни жилища” в Стара Загора не стигнаха да дочакаме някой да отвори, но пък бяха абсолютно достатъчни за дълбок размисъл относно точно тая “Българската култура” и оня “Нашенският бит”, даже остана време и за някои от “техните майки”... Да, личеше си, че катинара на портата на музея на Хаджи Димитър в Сливен беше избиран със завиден опит и вещина. Няма съмнение, че това беше дело на един изключително професионален експерт, който е съумял да запази изискването за “възрожденски стил” и даже хич не е загърбил, строгите разпоредби за сигурност, спуснати от РДВР Сливен. Комай, това си беше единственото нещо, което разбрахме за известния музей. Все пак донякъде добрият спомен от красивата сервитьорка с прекрасните цици, пардон пици и вкусните салати, успя да притъпи разочарованието от “хлопнатите” врати на историческия музей в Ямбол.
Сигурно няма да издам някакво “ноу хау” или пък да претендирам за Нобелова награда за откривателство, ако споделя в заключение /може да ме цитирате свободно/: За да се развива културният туризъм на национално ниво в България, трябва поне съвсем мъничко, да ни се отдава и предоставя някаква елементарна възможност за това!
Равносметката:
Коментарите оставям на вас, действията - на “тях”, запълването на финансовия дефицит в семейния бюджет: на Жена ми, а за мен ще останат, някакви си “наранени чувства”...
Утехата: Наквасените устни със студена вода от “Драгиева чешма” и 78 т. в картата на Шел /като прибавя още 20, ще стигнат за рекламен ключодържател/.
пс
Ако остане време и ми се намери желание, може да ви разкажа “некои” интересни и забавни подробности за невероятните случки и приключения, развили се по Великденските празници!
Жоро
| |
Тема
|
Re: Стоте национални = нерви, загуба на време и пари р
[re: Cтaнoилoв]
|
|
Автор |
Speedy_ (любознателен) |
Публикувано | 25.04.06 14:04 |
|
Нищо ново под слънцето над България.
Добре, че не съм зарибен по подобни неща да събирам някакви печати. Отивам на баира кефя се и готово. НДК и печата му не ми трябват!  
ТОЙ НЕ УМИРА
| |
Тема
|
[re: Speedy_]
|
|
Автор |
abc.new () |
Публикувано | 25.04.06 14:19 |
|
Да и аз съм на същото мнение. В България всичко е наопаки. Кога могат да ходят до турсити в обектите ако не по празниците
Не ми е ясно и на мен защо го правят това.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
marta_sz (неуморна) |
Публикувано | 25.04.06 14:38 |
|
Напълно споделям мнението. Преди 2 години решихме да купим на нашия син, който е на 10 години, книжката „Стоте национални обекта”. Оказа се, че за него е изключително интересно да обикаля България и да опознава историята и културата, а печатът е един допълнителен мотив. Не веднъж, обаче сме оставали разочаровани. Миналата година в дните около 22-ри септември ние също изминахме стотици километри от Стара Загора до Видин и обратно, за да обиколим обектите в северозападна България. Първата неприятна изненада беше в Ловеч. Музеят на Левски беше затворен и никой наколо не знаеше дали и кога работи. На етнографския музей пишеше, че ще работи на следващия ден. Слава богу, уредникът на музея беше оставил телефон и откликна веднага, за което сме му благодарни. Във Вършец също ударихме на камък. Подобни случки сме имали и в Сливен, където в неделя не работи нито един музей. Да не говорим, че когато отидохме на хижа Перелик, тя също беше затворена и даже заключена, което пък е още по- възмутително, като се има предвид, че става дума за хижа. 
| |
|
Според мен инициативата си е супер, и няма нищо чудно в това, че този или онзи музей не работят на Великден или в Неделя. Уредниците и те са хора.
На картата на обектите има за всеки един телефон и работно време, коства съвсем малко усилия да се поинтересува човек кое кога работи.
Лично аз този уикенд успях да си взема печатите от Жеравна и Котел (вярно - в понеделник, не в Неделя).
Като цяло, самата идея предполага малко авантюра и желание, не някакво мрънкане в стила "емиии, аз минах оттам и немаше никой".
Все пак, пътуването не е само заради единия печат, нали така?
И на мен ми се е сличвало [веднъж] да чукам по затворени врати, но какво от това...
айде лек ден :)Редактирано от Tarambuka35OO на 25.04.06 18:34.
| |
Тема
|
Re: аз пък не го споделям!
[re: Tarambuka35OO]
|
|
Автор | Cлънцe (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.04.06 01:05 |
|
Инициативата си е супер - Да 100 процента съм съгласна.
НО, държава която иска да провежда и да развива туризъм трябва да помисли малко как да го направи ДОБРЕ .
Ние както и 90 % от туристите ,които могат да си позволят да обикалят 100 и 500 национални обекта работим през седмицата и изкарваме пари.
Единственото време, когато сме свободни да ги харчим и да помагаме на хората в градове като Жеравна /с основен поминък Туризъм/ са съботите и неделите и официалните почивни дни.
И това не е мрънкане, а споделяне на видяното в други страни с развит туризъм - там "забележитилностите" почиват, когото "туристите" работят и това е нормалнят начин да правиш туризъм. Защото туризмът е продаване на забавление на хората, а хората се забавляват когато почиват!!!
Така че вместо твойте Уредници да се почувстват изморени от лющене на семки през делничните дни, по-добре, да почиват тогава, а по празниците да си изкарат заплатите...
Поздрави,
Слънце
Като правиш нещо го прави добре!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Фpoдo (от графството) |
Публикувано | 26.04.06 09:10 |
|
Да не слагаме всички под един покрив... с приятна изненада през почивните дни установих, че в Трявна работеше не само Даскаловата къща (която е един от 100-те обекта), а цели 6 (шест!) музея. Освен това са вкарали някаква програма с един билет от 5 лева имаш право да посетиш всичките музеи в рамките на 3 дни. Абе може и малко да е, ама някой е мислил...

| |
|
Г-н Тарамбука,
Без да взимам в предвид това, че ника Ви доста добре “отива” на име на “Уредник” на музей, затворен през почивни дни, съм длъжен все пак да се съглася с Вашето мнение. Но, надявам се, че и Вие ще се съгласите с мен, че Туристическият бизнес е един от многото, при който служителите му работят предимно тогава, когато за тези на останалата част от бизнеса е отредено да почиват... Не е тайна, че в други страни /с изразен туристически акцент/, едни от най-силните лобита в парламентите са тези на големите туристически вериги и частните собствениците на музеи. Всеки допълнително “спечелен” почивен ден през годината, за тях е “богата жътва”. Ето защо смятам, че интересът е взаимен и мисля, че ако знаем, че абсолютно всички музеи си работят през почивните и празнични дни, може би щяхме да се чувстваме по-комфортно, а и броя на туристите би се увеличил значително. Да, съгласен съм и с това, че служителите на музеите “и те са хора”, но на който не му харесва да работи, когато другите почиват – просто си сменя професията, а на негово място идва друг...
Надявам се, че не съм те засегнал лично за ника и все пак виждам, че сме на едно мнение, нали?
Жоро
Нещо Дира се разкапа и съжалявам, ако се повтори съобщението ми!
| |
Тема
|
Re: аз пък не го споделям!
[re: Tarambuka35OO]
|
|
Автор | Metheny (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.04.06 13:06 |
|
Ти си гений бре Тарамбука! Ама главата ти е куха точно като такава. "Уредниците и те били хора". Леле мале. Стига с тоя соц вече. Хората ходят на туризъм когато почиват!!!!! По твоята логика и хората работещи по хотелите на морето трябва да излезнат в отпуска през лятото.
Боже, Боже, колко мъка и болка има по този свят...
| |
|
евала, смешник :)
-
човек каже нещо по-на терсене и веднага му се нахвърлят разни отворени 'знаещи'. айде улево. 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|