Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:04 15.05.26 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Централен Балкан (моля за малко информация)нови  
Автор Sapata (climber)
Публикувано09.06.05 17:20

Здравейте,

Планирам едно ходене по централната част на Стара Планина и ми се иска да го видите и да ми дадете съвети по някои въпроси.
Планът ми е следният:
1 ден
======

София - Казанлък (влак или автобус)
Казанлък - вр. Столетов (автобус)
разглеждане на Столетов
вр. Столетов - Узана (3 часа)

2 ден
======
Узана - х. Мазалат - х. Тъжа (8-9 часа)

3 ден
======
х. Тъжа - вр. Ботев - х. Плевен (7 часа)
(при лошо време се слиза в с. Тъжа)

4 ден
======
х. Плевен - Костенурката - Кръстците - вр. Голям Купен - вр. Амбарица - х. Добрила (6 часа)
(при лошо време от х. Плевен се слиза в Карлово или във Видима)
от х. Добрила - лифта Сопот (пеша 3-4 часа)
Сопот - манастира Св. Спас, дядо Стояновата воденица, къщата на Иван Вазов,
църквата Св. Петър и Павел, Женският метох, Радиното училище.
Отпътуване за София (влак или автобус).

Въпросите са ми следните:
1) Как е най-удобно да се придвижа от София до вр. Столетов? Има ли автобуси, които да минават през прохода Шипка или да пътувам до Казанлък и оттам да търся рейс за нагоре? (евентуално някакво разписание)

2) Има ли някакви по-особени неща по отделните преходи, за да се подготвя предварително? (по-трудни места, липса на вода, лоша маркировка и т.н.)

3) Интересни забележителности по маршрута, които е добре да се посетят?

4) В кои хижи по пътя предлагат храна, защото сме с палатки и е добре да планираме по-малко храна за носене, за да не се товарим излишно?

5) Работи ли лифта от Сопот и в кои дни? (предварителният план е да го ползваме в неделя)

6) Кои дни работят историческите места за посещение в Сопот? (пак планът е в неделя да сме в Сопот)

Всякакви идеи, забележки и коментари са добре дошли.

Поздрави, Александър

Тема Re: Централен Балкан (моля за малко информация)нови [re: Sapata]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано09.06.05 17:32

1.Отпуснал си си доста време като часове, но лошо няма.
Примерно Столетов - Узана бая трябва да се напънеш, за да го вземеш за повече от 2 часа и половина, а нормално е към два. Същоот важи и за Узана - Тъжа - максимум осем часа е. С другите времена съм горе-долу съгласен. В края на краищата не ви знам възможностите, може и да се движите бавно, но ако вземете Столетов - Узана за три часа, то към така предвидените времена за другите дни си добави поне по още два.

2.Храна. На Шипка нямате проблем. На хижа "Удана" не знам дали има, едно време нямаше. Но там не е проблем да се намери. По хотелите наоколо е пълно с ресторанти. На "Мазалат" и "Тъжа" - забрави. Каквото си носите. На х."Плевен" ресторантът винаги е работил с пълна сила. Там като правило не се гледа с добро око на туристи, които си носят храната. Особено щом ще сте на палатки - опънете ги по-далеч от хижата, за да не им разваляте пейзажа. За "Добрила" - също няма храна. Последно като минавахх миналото лято бяха наникнали едни бунгалца, но едва ли стоят и чакат на пътя с тенджерата собствениците им, така че не разчитай.

3.Особени места:
Маркировката между Шипка и Узана допреди няколко години беше пълна скръб. Последно чух, че са я подновили, но не съм сигурен. Имайте едно на ум.
Межди х."Янтра" и "Мазалат" има сечища. В началото особено е малко кофти с маркировката. Ако не е минавал никой от вас оттам, може и да имате проблеми.
После е все по билото, нямате грижа откъм маркировка, дори и да ви затисне мъгла.

4.Забележителности:
На другия край на Узанската поляна, срещуположен на хижата, се намира Географския център на България. Не, че има нещо особено, но после можеш да кажеш, че си бил там. За друго забележително не се сещам - планина като планина.

5.Друго не се сещам. Пък и това не беше малко. Поздрави и успех. Както и късмет с времето.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Тема На Тъжа...нови [re: Яceн_]  
Автор Mermaid (unique)
Публикувано09.06.05 17:46

... последния път (преди 2 седмици) правиха супи. Може и други неща да се поръчват като че ли, но не е сигурно и не бива да се разчита.

"... Аз имам моето световъртене в мен..."

Автор _Mitaka (непознат)
Публикувано09.06.05 21:38

Може да хвърлиш едно око и на този сайт

P.S. Маркироваката между Шипка и Узана наистина е подновена ( за Триатлона "Бодлите на розата" който беше тази седмица)

Редактирано от _Mitaka на 09.06.05 21:44.

Автор Ивaн (оптимист)
Публикувано09.06.05 22:28

За сопотския лифт:
Цената за качване до старта на Сопот от вчера е 3 лв.
За да го пуснат искат да се съберат 24 лв. ( 8 човека по 3 лева )
Събота и неделя има 5 пускания, за които не е нужно да са се събрали хора.

Върви до междинна най-вероятно, но то от Добрила тя може да е и по-удобна.

Който няма смелост да мечтае, няма смелост и да действа.

Автор Hiker (horizonbound)
Публикувано09.06.05 22:47

На Узана нямате проблеми нито с храната, нито с посрещането, има и топла вода, и баня. Хижарката е максимално любезна, дори последния път преди около месец ми звъня към 22 часа вечерта да ме пита дали сме се прибрали безпроблемно, представете си колко трогващо. Каквото си поръчате, уверен съм ще ви го сготви. Абе въобще това ми е една от любимите хижи в БГ, и има защо, наистина! :)
За разлика от Мазалат обаче... Там също има баня и топла вода, но си спомням как преди 2-3 години пристигаме капнали на хижата, искаме да се настаним, а те почват да ни мотаят понеже, нали разбирате, чакали една група свои хора, така се изразиха, от Севлиево и трябвало да настанят първо тях, когато решат да дойдат... Тъпо!
Приятно скитане и много поздрави на Узана!

Тема Re: Централен Балкан (моля за малко информация)нови [re: Hiker]  
Авторcholla (Нерегистриран)
Публикувано10.06.05 02:03

И аз искам да изкажа негативите си относно х.Мазалат. Точно преди година се наложи да преспим там като аз и още един от компанията бяхме на палатка.Хижарят беше твърдо против да разпъваме палатка в района на хижата.Освен това се указа и бракониер алкохолик - цела вечер поздравяваше балкана с колекцията си пушки и карабини.Палатката си разпънахме преди лягане, за което на сутринта ни бе казано, че имаме 30 мин да напуснем района!!!
Така ,че гледайте да не бивакувате в тази иначе изключително красива местност.Храна на Мазалат има под формата на вафли, шоколади и т.п. понякога може да се случи на готвено.
На Тъжа допреди 1 год можеше да се разчита. Сега там има нов хижар и незнам как се справя мога да гарантирам за бира-Пиринско и Загорка
Приятно изкарване

АвторMитko (Нерегистриран)
Публикувано10.06.05 08:13

Няколко думи и от мен:

"3 ден
======
х. Тъжа - вр. Ботев - х. Плевен (7 часа)
(при лошо време се слиза в с. Тъжа) "

Ако времето се развали, когато сте на билото може да слезете на юг към Паниците по коловете на кабела и после да свърнете към х. Рай.

"4 ден
======
х. Плевен - Костенурката - Кръстците - вр. Голям Купен - вр. Амбарица - х. Добрила (6 часа)
(при лошо време от х. Плевен се слиза в Карлово или във Видима)
от х. Добрила - лифта Сопот (пеша 3-4 часа)
...................... "

При лошо време от х. Плевен е най-добре да се слезе към Видима.
Имайте предвид, че маркировката в района Костенурката и Кръстците е доста избеляла и почти не си личи. В мъгла може да възникнат проблеми.

Поздрави,
Митко

Тема Re: Централен Балкан (моля за малко информация)нови [re: cholla]  
Автор Tишo (?!?)
Публикувано10.06.05 09:09

Ееееееееееееееее алкохолик и бракониер...
Не мислиш ли че е прекалено??????????
Аз лично съм виждал една камара хора с палатки около хижата и вярвай ми никой не им е правил проблеми.
Даже и пейка с маса има сложена за бивакуващи. малко по нагоре от хижата в посока връх Вълчата глава...

Редактирано от Tишo на 10.06.05 09:10.

Автор Tишo (?!?)
Публикувано10.06.05 09:14

Мога да ти кажа от Габрово към Шипка автобусите.
До Габрово също можеш да стигнеш с автобус.
Избора и доста голям.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.