Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:06 17.06.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Връх Свободанови  
Автор wowbagger (T.I.P.)
Публикувано10.12.05 10:14

"Джамийското настоятелство на село Давидково придоби родопския връх Свобода...ходжите успели да купят 13 дка от върха по 50ст. за кв.метър..."

Това е цитат от национален вестник,но новината доста ме притеснява..
Давидково е родното село на баща ми,съществува доста преди турците да ни поробят и според местния фолклор връх Свобода е бил винаги свещен за местните хора.Не знам кой е Енихан баба...И ИЗОБЩО НЕ ИСКАМ И ДА ЗНАМ!
Всякакви опити да се изопачава и пренаписва по "интереси" историята,като това става с мълчаливото съгласие на властта,поне на мен ми се струва срамно и уронващо престижа на България като история ( да не казвам като държава)

Това,което може да се измери,е обхватно;това,което не може-е безкрайно

Тема Аз не искам да знаянови [re: wowbagger]  
АвторCинeвa (Нерегистриран)
Публикувано10.12.05 12:20

хора, които не искат да знаят.

Тема Re: Аз не искам да знаянови [re: Cинeвa]  
Автор wowbagger (T.I.P.)
Публикувано10.12.05 14:28

хора,дето ми казат какво да зная.
Ето ти няколко копи-пасти
Енихан баба е предвождал две големи турски армии заедно с подчинения си Саръ баба. През 1371-1373 г. те се спускат навътре в планината, навлизат по река Малка Арда и се стремят към царството на Момчил - Подвис и Смолян. Не са забравили първото си поражение с корабите при Абдера и се стремят да завладеят и мъстят в родопските Момчилови владения.
Жестокостта на този поробител не е описана, нито пък е възпята храбростта на съпротивляващите се родопчани. Голямото сражение, станало в местността Бъхтярица (Тупаница), където долът се вмирисал от трупове. Една част от убитите родопчани били погребани в северните склонове на връх Момчил (после връх Енихан, после връх Свобода). И днес въздишат убитите, погребани в падинката, наречена Гроба.
От Одрин до родопското Каракулас пропищяло всичко живо от Енихан. Той разрушил две църкви в Иноглово (до връх Преспа), разрушил манастира на Хайдушки поляни. Сринал прочутата някога Кръстата гора (Средните Родопи), която била живата връзка между Бачковския манастир и Атонските манастири. Срязвал жилите на един народ и стъпквал христовата му вяра.
Излезли насреща му родопските войводи, потомците на Момчил юнак. Надошли на помощ и други българи от Чепеларе и Рупчоса. И от връх Свобода до връх Преспа се точели боеве - защитниците на планината били водени от Стоян войвода, Чило войвода и Вълчо войвода.
Следващото голямо сражение станало близо до връх Преспа, край село Иноглово (несъществуващо днес). Войводите, защитниците и самите иногловци с цената на живота си бранели проходите. На третия ден от боевете лумнали пожарите. Турците посичали жени и деца, стари и млади, разрушили двете църкви и сринали цялото село.
Не издържал на тази кървава гледка един иногловец на име Ангел, преоблякъл се като турски войник, влязъл в шатрата на Енихан баба и го убил с нож. Подгонили храбрия Ангел и го съсекли на Ангелова каба (в подножието на връх Свобода).
......

Всъщност исках да изразя недоумението си как става така,че българска земя става собственост на джамийското настоятелство...? и то точно връх Свобода...

Това,което може да се измери,е обхватно;това,което не може-е безкрайно

Тема Любопитно четивонови [re: wowbagger]  
АвторCинeвa (Нерегистриран)
Публикувано10.12.05 16:41

А дали към този копи-пейст може да прибавят и източниците му, вероятно са средновековни хроники или записани и издадени от учени-фолклористи народни предания? Защото сред вълнуващата картина на разказа стои смущаващото "Жестокостта на този поробител не е описана, нито пък е възпята храбростта на съпротивляващите се родопчани."
По време на битката при Абдера през 1344 османците още не били стъпили на балканска земя, а унищожените тогава турски кораби били наемници на служба при византиеца Йоан Кантакузин, които Момчил атакувал като наемник на друг византиец, кантакузиновия противник Алексий Апокавк. Самият Момчил юнак е загинал на 7 юли 1345 в сражение с айдънските турци на Умур бег, също наемник на Кантакузин и изпратен от него да прочисти земите между Родопите и Бяло море и прекрати опитите на родопския воевода да създаде независимо владение. За да е още по-трудна работата на създателите на съвременни митове, само две години преди смъртта си Момчил се сражавал рамо до рамо с отряда на Умур бег на служба у гореупоменатия византийски авантюрист Йоан Кантакузин...
С което мисля да напусна тази тема.

Тема Re: Любопитно четивонови [re: Cинeвa]  
Авторwowb. (Нерегистриран)
Публикувано10.12.05 20:10

,a можеше да постна и твоята копи-паста...както казах,въобще не ме е еня за бабата и не си правя труда да се интересувам съществувал ли е или е легенда и за разните останали факти около...

Хижата край върха също е превзета от джамийското настоятелство,интересно дали някой е ходил натам наскоро за да каже в какво състояние е..а и за какво всъщност се използва

Тема Re: Връх Свободанови [re: wowbagger]  
Авторmark_bg (Нерегистриран)
Публикувано10.12.05 20:21

Скоро бях там и това е самата истина . Целия връх Свобода е строителна площадка . Строи се Енихан баба теке . Грозна картина Ви казвам .
Встрани скромно стоеше на Момчил паметника . Скоро чух , че и той е бил изтръгнат и захвърлен .
Не мога да повярвам , че всичко това се случва и почти на никой не му пука .
Разговарях с хижаря на хижа Свобода , която е в окаяно състояние и той спомена , че и хижата е вече на мюфтийството .

Какъв е бил Енихан баба ? Води се за покорител на Родопа . Нищо против него като историческа фигура нямам - роден е и е станал такъв какъвто обстоятелствата и вярата му са искали от него . Това което не мога да преглътна е , че се ПРОДАВА на мюфтийството БЪЛГАРСКИ връх !
Нека има паметник , нека ходят и се молят , нека вярват в лечебността и особенната сила на това място . Но нека бъде на всички ! Не мога да се съглася в НАШАТА страна да изхвърлят и поругават светини , които са издигнати в чест на исторически личности - какъвто е случая с паметника на Момчил ! Момчил е феодала , с който воюват обединените турски и византийски армии . Историческа фигура за която не без основание може да се каже че при малко повече шанс е можел да се превърне във втория Ивайло .

Тема Re: Любопитно четиво [re: wowb.]  
Автор Yassen ()
Публикувано10.12.05 21:14

Хижата е долнопробен коптор гледана отблизо и за кратко миналото лято.

Въпросът с боклука се решава в дерето, което изяснихме след изрично запитване какво би се случило, ако изхвърлим нещо в кошчето...

Официален език турски. Посетители - турци. Бетон - над критиния максимум в пъти.

Тук искам да направя една забележка. Смятам турско говорящите български граждани за най-свестната част от населението на тази страна. Свинщната на х. Свобода не променя това ми мнение.

Поздрави
Ясен

Красотата ще спаси света...

Тема Re: Любопитно четивонови [re: Yassen]  
Авторбълrapин (Нерегистриран)
Публикувано12.12.05 11:12

Смятам турско говорящите български граждани за най-свестната част от населението на тази страна.

Защо говориш глупости?

Тема Re: Връх Свободанови [re: wowbagger]  
Авторбълrapин (Нерегистриран)
Публикувано12.12.05 11:17

Името на върха е Свобода. "Купуването" му от турците е символ на новото мракобесие, което се е задало. Отначало ще ти вземат Свободата като просто един връх, а след време ще ти вземат САМАТА свобода. Както преди. И какво чудно има след като половината от българите ни са хора като Синева и Yassen? Нищо лично, ама който няма уши да слуша и очи да види, няма да се събуди и когато ятаганът опре до врата му. Аман от шутовщина!

Тема Re: Връх Свободанови [re: бълrapин]  
Автор todorovt (член)
Публикувано12.12.05 12:38

За съжаление всичко казано е вярно. В събота в предаването "Сите българи заедно" гост беше директорът на археологическия музей в Пловдив. Той показа доста снимки от върха преди да стане строителна площадка. Смята се, че на върха е било старо тракийско светилище, в подножието на което доскоро са празнували християни и мюсулмани.
Върхът е бил закупен от мюфтийството без търг с разрешение на бившия зам. министър на Земеделието и горите (сегашен министър) Нихат Кабил и строителството е започнало след разрешение от кмета на община Баните.
Не са спазени много нормативни актове за паметниците на културата и т.н.
Наистина е безобразие всичко, което е направено досега, защото строителството продължава, като се прави вече и път до там.
Ако някой знае към кого трябва да се отнесат нашите протести - да пише!

НИКОЕ ДОБРО НЕ ОСТАВА НЕНАКАЗАНО!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.