Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:23 18.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема средновековни църквинови  
Автор thorn (Краси)
Публикувано21.11.05 03:20

Напоследък в голямата ми страст се превръщат средновековните църкви и параклисчета, старите манастири, руините на старите крепости. Все пак толкова малко исторически сгради имаме запазени в България, та чак ми иде да вия от яд.

Аз съм от тези, които вие сигурно наричате пишман туристи. Т.е. турист с кола. Отивам с колата, ходя максимум километър, правя 50-100 снимки и качвам в интернет. Но и така се намират прекрасни места. Няма да забравя очарованието, което изпитах в Бистришкия манастир или стенописите на църквата Св. Димитър над Бобошево.

Моля, кажете ми къде в радиус от 100-200 км около София има сравнително запазени средновековни църкви, особено такива със стенописи? Имам една книга, която обаче е само за църквите до 14 век и при това от нито става ясно как се стига до тях, нито дали са запазени или са в развалини. Пък и на мен са ми интересни и 15 и 16 и 17 век. По-късните честно казано не ме интересуват много. Интересуват ме и относително запазени крепости, жилищни кули, бани и всичко средновековно.

Засега съм си набелязал църквата Св. Петка във с. Вуково, църквата в Паталеница и църквата в Добърско.

Очаквам вашите подсещания за други интересни места в Югозападна България. Особено ако разкажете как се стига до тях и дали са отворени или не. Аз от своя страна обещавам репортажче и фотосесия

Предварително благодаря на всички, които се отзоват.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от thorn на 21.11.05 03:21.</EM></FONT></P>

Редактирано от thorn на 21.11.05 03:22.

Тема Не знам на колко км е...нови [re: thorn]  
Автор Mermaid (unique)
Публикувано21.11.05 15:26

но това, за което се сещам сравнително близо до София е Земен.
Манастира и църквата не функционират като такива, но са отворени за разглеждане. Ако случиш някой да ти разкаже за стенописите и самата църква, ще е ценно. Ако случиш на време, не пропускай разходка през Земенския пролом
Друг, за който се сещам е Етрополския манастир.
В нета, предполагам, можеш да намериш достатъчно инфо и за други. Например от

Приятни разходки!

"... Аз имам моето световъртене в мен..."

Тема Re: средновековни църквинови [re: thorn]  
Автор ДЖAЯ (новак)
Публикувано21.11.05 15:33

Има една много интересна малка църквичка в село Марица, Самоковско. Ходихме тази година там. Става въпрос за Бельовата църква. Тя е от 12 век и е най-старата в Самоковско. През 1440 е била закопана в земята, за да не я открият турците. Чак през 15 век е била отровена от земята. Има останки от стари стенописи от 11 в. До църквата има лековит извор, така нареченото аязмо, в което има вода и до сега. Има една жена, която се грижи за църквата. В двора й има постройки и може би тя там си живее, т.е. там може да бъде открита, за да ти отвори да я разгледаш. Малко прекалено цивилизовано изглежда с намятаните халища и губери и изкуствените цветя, но сред този кич се пазят наистина стари стенописи. Там е работил Никола Образописов. В същото село има нова църква, в двора на която живее самият свещеник. Той може да ти покаже и новата църква, както и една много стара, скрита сред буреняци и дървета на 5 минути път от там. Той се грижи и за старата църква. В момента ми бяга името на старата църква, но си спомням, че беше много интересна. Вътре няма ток, свещеникът светеше със свещ. Идвали са студенти и професори да реставрират стенописите. Мисля, че тя ще ти бъде интересна. Село Марица е на не повече от 20 km от Самоков. След Самоков, продължаваш към Боровец, от там по пътя за Костенец минаваш през село Радуил и следващото е Марица.
Други интересни предложения са (без коментар върху разстоянието до София):
1.село Медвен, Сливенска област - възрожденска цървка "Св. Марина"
2.село Стефаново, Ловешка област- църква "Рождество Христово"
3.Сапарева баня- църквата е от 12 век
4.село Невестино, Кюстендилска област-знам само че е средновековна цъкрвата, но нищо повече
5.Асеновград - църква "Св. Йоан Предтеча" от 12-14 век
6. скалните църкви при село Иваново
7.църквите в Несебър

Пускай инфо и снимки, когато посетиш нещо интересно. Мен също ме вълнува тази тематика, до някъде лично, до някъде професионално.

Тема Съвсем до Софиянови [re: thorn]  
Автор Malama (стопанка)
Публикувано21.11.05 17:30

Кремиковският манастир, старата църква, е с изключителни фрески. В много добро състояние. Там може да се види зад олтара изрисуван серафим - шестокрил огнен ангел. Не съм виждала другаде, а съм обиколила доста църкви. Игуменката е отзивчива, приятна и образована жена.

... От вратата ми почва пътека...

Тема Re: Не знам на колко км е...нови [re: Mermaid]  
Автор thorn (Краси)
Публикувано21.11.05 19:29

Минавал съм през Земенския манастир, но много на скорост. Едва ли съм бил там повече от 15 минути.

Етрополския май не е много средновековен, нали?

А сайта го знам, много е добър. Затова не питам за манастирите, а просто за църкви.

Тема Re: средновековни църквинови [re: ДЖAЯ]  
Автор thorn (Краси)
Публикувано21.11.05 19:44

Благодаря за инфото за с. Марица. Непременно ще влезе в програмата.

Църквата в Сапарева баня снимах преди няколко дни, но тя си е и така доста известна. Моите снимки не са особено по-различни от тези по официалните сайтове, така че няма смисъл да ги пускам.

За първи път чувам, че в Невестино има средновековна църква, а пък уж съм от този край. Има голям мост от 15 век, но за църква не зная. Щe питам.

Тема Re: Съвсем до Софиянови [re: Malama]  
Автор thorn (Краси)
Публикувано21.11.05 19:46

Там съм ходил доста пъти. По скоро си мислех за места като Калотина и Беренде, а казват, че и по Радомирско имало средновековни църквички.

Тема Re: средновековни църквинови [re: ДЖAЯ]  
Автор Typиcт ()
Публикувано21.11.05 20:20

Бельовата черква и черквата в с. Марица са две различни неща - първата е вляво от шосето Самоков-Боровец, а втората си е в самото с. Марица, намиращо се на пътя гр. Костенец-Боровец. Бельовата черква е посветена на Рождество Богородично, а тази в с. Марица - на Св. Николай.

Турист:-)

Тема Поправкинови [re: ДЖAЯ]  
Автор Aндoн (Родопи)
Публикувано21.11.05 21:08

Хубаво е, като някой реши да помага и дава информация поне малко да в час с нещата. В този случай имам чувството, че ни вземат за мезе, пък има по-млади и вкусни пилета по магазините от хората в клуба, така че...

Краси ме изпревари със забележката за Бельовата черква. Между другото му Благодаря за Веженско-Бабските разяснения.

Но да се върнем на Църквите и Манастирите.
В Невестино, като съм минавал и питал за Църква отговорът на местните е бил отрицателен. Освен моста нищо друго интересно май няма в това село, което е общински център. Но това не значи, че наистина няма средновековна Църква - на местни хайдути никога не съм вярвал. Ако имаш някакви живи подробности ще се радвам да ги прочета. Ако си чула-подразбрала - не Благодаря!

В Асеновград няма Църква Св. Йоан Предтеча. Това, за което става дума се намира западно от града и е прието за Параклис въпреки големите си размери.

В Сапарева баня не знам за средновековна Църква - това разбира се не значи, че няма такава. Да се застраховам. Да не се окаже, че става дума за Църквата в село Сапарево, което е със статут на отделно населено място? Не съм я виждал с очите си, но съм чел за подобна и затова питам.

Накрая да вмъкна, че Църквата Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско не трябва да се води като средновековна, щото е от 1614 г.
От една страна питаш за средновековни Храмове, като в същото време споменаваш 16 и 17 век. Средновековието мисля, че се водеше от 5 до 15 век, но нека по въпроса се изкажат историците, ако бъркам.
Това към питащия.

По-Здрави!

Човекът е Човек, когато е на път!

Редактирано от Aндoн на 21.11.05 21:16.

Тема Re: Съвсем до Софиянови [re: thorn]  
Автор Yogi (турист)
Публикувано21.11.05 21:50

Преди около две седмици се помотах един понеделник по р. Нишава от с. Калотина към Разбоишкия манастир, после през с. Разбоище към Букоровския манастир и Годечкия манастир "Св. Дух. Основно използвах като материал две статии - едната изрезка от вестник, а другата - в първи брой на сп. Пътешественик. Имам и една книжчица от поредицата "Малка туристическа библиотека", но не съм се задълбавал много в нея. Сега по същество: Църквата "Св. Никола" се намира в Дивина махала към с. Калотина. Достига се като веднага след моста над реката се завие по черния път вляво, на около стотина метра. Ключът се намира в една от няколкото къщи. Мястото е по-скоро историческо, защото се твърди, че в нея е станала венчавката на Иван Александър с втората му жена Теодора Сара - майка на последния български цар Иван Шишман. После по пътя нагоре край реката след Калотина и непосредствено преди с. Беренде-Извор, вляво от пътя, точно до гробището е "Св. Петка" - до нея има и оброчен кръст. Ключът незнам къде е, но през прозорците може да се надникне дори и в олтара. По нагоре пък от центъра на самото селце тръгва пряката пътека за пещерата Темната дупка. Отскочих само колкото да си я открия и разгледам входа. В този район най-известната черква е "Св. Петър и Павел", издигната по времето на Иван Асен ІІ-ри. Намира се под с. Беренде в лъка, разположена върху старото му гробище. Причисляват я към най-старите и най-богато изографисаните у нас. Според източниците тя е постоянно заключена, но според възрастната монахиня, живееща със сестра си (игуменката) в Разбоишкия манастир, ключът се намира в с. Беренде и можело да се вземе от там. Над тази черква, в скалите е природният феномен Дупника - скален мост с диаметър 5 м. , а от ръба на платото при с. Беренде могат да се видят по отсрещните скатове ритлите на р. Нишава. Аз успях да видя само част от предварително набелязаните неща, защото реално ми трябваха два дни. Но нищо тъкмо пак да имам апетит да се разходя натам.

Безименният връх над х. Козя стена вече се казва "Котето"

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.