Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:47 15.03.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Два дни скали и изоставени махали- Боровица, Родопнови  
Авторhri1OO (Нерегистриран)
Публикувано19.08.05 15:05

Тези дни осъществих част от отдавна мечтана обиколка. Сложих снимки на адрес

.
Районът на горното течение на река Боровица в Централни Родопи, отдавна ме привличаше с почти пълната липса на туристически пътеки и дивата си девственост. Бях се напушил от няколкото провалили се опити по различни маршрути и от течящ цяло лято ремонт, затова като ми се отвори прозорец във вторника, трескаво затърсих спътник. За щастие един "винаги готов" приятел ми се върза на идеята за дива обиколка в непознатото и отпрашихме с колата. Оставихме я в с.Жълти камък- на 4 км от шосето Асеновград-Кърджали, близо до с.Паничково. Четирите километра черен път до следващото село Узуново ни "подгряха" с гледки на страхотни скални комплекси. Оставихме ги за връщане, особено като научихме за някаква скала с проходни дупки в нея. Подминахме последните руини на запустелите каменни къщи, а електрическите стълбове в посока с.Три могили отбелязаха границата на що годе цивилизационните придобивки. Пред нас се простряха била и дълбоко врязаните дерета, изоставени махали с каменни къщи, за които научихме, че може да срещнем най-много двама човека. Намисленият от мен маршрут изискваше спускане по дълбоките дерета и обратно качване до стръмните била, като разчитахме на късмета за пътеки. Колкото и да не обичам утъпканите пътеки, за тази част на Родопите определено биха ни били от полза. Теренът извън тях представлява стръмни сипеи, които те връщат на всяка крачка при качване с ниски габъри, закачащи се за раницата ти. До спускането до махала Карабекир улучихме нещо като пътека, от която се виждаха страхотни скали по околните била с вкопани пещерички в тях. Спуснахме се по един почти отвесен скален улей до рекичката под селото, разхладихме краката и се опитахме да намерим живо същество в няколкото пръснати сред тучните ливади къщи. Нямаше никой, макар да имаше следи, че доскоро е живяно там. Мястото е трудно достижимо по рекичката, но го набелязахме за третия ден да се върнем по съседно дере до с.Жълт камък. От тук атакувахме непристъпния северен склон по козя пътечка, която бързо ни набута в живописно деренце с изгладени от водата улеи и водопадчета и стръмни склонове, по които нямаше издрапване. След час драпане и падане къпините и дърветата съвсем ни спряха, затова захапахме сипея отдясно. На билото се оказа че е трябвало да си носим мачете- джунглата стана непревземаема. Както и да е прехвърлихме билото и бяхме възнаградени с чудна панорама на следващата ни цел- махала Мумджидам, а зад дълбокото дере на Боровица се изправяше основната ни цел- скалния феномен Саръкая. Над всичко това беше опънал мощна снага връх Чиляка- най-висок в района. Спускайки се към махалата, забелязахме пръснатите по зеления килим от терасовидни ливадки пасящи кози, овце и крави. Зарадвахме се, че може да срещнем някой, който да ни светне за пътеките нататък. Това се оказа бай Шабан- единствения жител в района, който заедно с кучетата си гледаше пасящия добитък. Имахме час до залез, а се оказа, че до Саръкая има два часа- тъй че приехме поканата на човека да преспим в махалата. Все бях виждал откъснати села, но тук всичко беше толкова откровено диво и истинско, навяваше носталгия за отминали времена. Изпращайки залеза на запад над веригата между Къзкая и Акватепе, се отпуснахме в сладки приказки с пенсионирания бивш учител. Злободневни теми за новосформирани правителства, трудно изкарван хляб и прочие бързо отпаднаха като неуместни за това място. Заизливаха се легенди за иманета и мистични места, някой бях чувал в съседен регион леко видоизменени, оказа се, че България е малка и много общи неща, хора и факти от миналото човек може да сподели с някой местен мислител.
После до късно гледах падащите звезди и се отпуснах и разлях в безвремието и абсолютната тишина и красота на това място.
Следващата сутрин ни посрещна навъсена с прииждащите зад Чиляка облаци. Спуснахме се бързо до меандрите на река Боровица и атакувахме отсрещния склон към скалата. Дъждът не закъсня, а опитите да запазим нещата сухи биваха проваляни от къпините и клоните по губещата се пътечка.
Стихнахме Саръкая и се навряхме в издълбаната от първобитни хора пещера от южното му подножие. Скалата е доста внушителна, от другите махали е като остра триъгълна пирамида, но от юг удивително напомна Devil'sTower в щата Уайоминг. Приказна призрачност на целия пейзаж добавяха руините на къщите, накацали по ребрата на склоновете наоколо от изоставеното през 50те години село Саръкая. Мъглата на облаците подсилваше ефекта. Решихме, че и да завали наново, няма какво да правим повече тук и се отправихме към следващото загубване на пътеката. Въобще в целия регион пътеките са нещо химерно- ако не мине турист два месеца, зеленината ги скрива, а често срещаните мечи следи по някой от тях те карат да се съмняваш в произхода им. При всяко загубване обаче спасително правило беше, че почти всички вариянти за преминаване "без клизми" бяха да държиш билата по предварително уточнен с картата отправен връх, спазвайке посоката по компаса.
Заобикаляйки от север връх Чиляка, пътеката продължи да се спуска към село Безводно- вече маркирана от кърджалийските туристи. Дъждът се придружи от ситен град, и след малко излезнахме от пелената, като между облаците долу видяхме тютюневите парцели на жителите на Безводно- гледката напомня на оризищата по планинските била на Виетнам от филм за Рамбо. Паднала до нас мощна гръмотевица ни отказа да търсим уж 100 метровия водопад на близкото дере, и побързахме да се спуснем до селото. Тук разбрахме, че транпорт за някъде има през ден. Дъждът ни отказа да продължим към втората част на приключението до бръх Бездивен на другия ден, защото физически нямаше да можем да се доберем до колата поне два дни; рекичката, която смятахме да ползваме за път последния ден се оказа бурно жълто пенещо се пороище от бряг до бряг. Така че благоразумно хванахме раздрънкато такси, играещо рола на автобусен превоз, което ме стовари по тъмно в района на Паничково. От шьофьора научих за страхотна 200метрова скала (Оланкая) на час път срещу течението на въпросната "рекичка".
За половин час се добрах до следващото село, яхнах "мустанга", прибрах спътника от разклона и обратно.
Живот и здраве пак ще се върна там- има още много красоти и диви места. А в района около връх Бездивен съм се заканил в най скоро време да се потопя.

Тема Re: Два дни скали и изоставени махали- Боровица, Родоп [re: hri1OO]  
АвторKaloian (Нерегистриран)
Публикувано19.08.05 15:46

Христо, пак хубав пътепис си написал! Не мога да повярвам обаче, че точно ти не си бил на водопада над село Безводно!? Водопадът наистина е много висок, скалите са величествени, единственият проблем е (типично по водопадски), че през по-голямата част от годината вода почти липсва. Затова трябва да се иде напролет. Аз пък се чудех защо на твоя сайт няма инфо за този водопад...

Тема Re: Два дни скали и изоставени махали- Боровица, Родопнови [re: Kaloian]  
Публикувано19.08.05 16:01

Олеле, направо се изядох- верно ли е толкова висок този водопад. Защото малко скептично слушах кръчмаря за метрите. Два пъти минавам през Безводно и да пропусна такъв водопад. Ако можеш да ми предоставиш снимка, ще го сложа в страницата за Родопите. А и още повече се нахъсвам пак да намина там за втората част на прекъснатия преход до Бездивен. А за водата- в сряда по всички иначе обичайно безводни стръмни улеи от скалните върхове между Безводно и стената на яз.Боровица бяха се лъснали по стотици метри каскадки- върховете блестяха насечени от ивиците им.

Тема Re: Два дни скали и изоставени махали- Боровица, Родопнови [re: hri1OO]  
АвторKaloian (Нерегистриран)
Публикувано19.08.05 17:27

Хм, снимка на водопада с много вода нямам, но комай ще намеря една на скалите. Там се вижда колко са високи и къде тече водата, когато я има (там е по-тъмничка скалата, знаеш...). Не знам дали става за сайта, но със сигурност ще ти даде някаква представа, особено след като си бил из района! На кой мейл да ти я пратя?

Тема Re: Два дни скали и изоставени махали- Боровица, Родопнови [re: Kaloian]  
Публикувано19.08.05 18:20

адресът ми е amorph@abv.bg . Ще ти бъда благодарен за каквото инфо имаш.
Утре заминавам за района на Мальовица, но като се върна ще обработя и кача по сайта разни мои нови допълнения и пропуски.

Автор Pилeц (жаден)
Публикувано19.08.05 19:00

Хубав пътепис, благодаря! Миналата година бях там есента и се чудех на името Безводно, след като отвсякъде течаха води. Може би и с въпросния водопад така стоят нещата. За съжаление бяхме с кола и нямах възможност да мръдна настрани. Но с удоволствие ще се върна пак там, особено около вр.Чиляка. Не съм толкова мобилен, но като тръгнеш натам - обади се! Току виж съм свободен. Ако не - ще чета и ... когато мога!

Планинското притегляне е обратно на земното - не надолу, а нагоре!

Автор naka76 (колоездач)
Публикувано19.08.05 22:19

Направо не знам как не сме се засекли!!И аз с един приятел бях да изкачвам в.Чиляка!Само че ние тръгнахме от с.Безводно с уверението на десетина местни жители че до горе има черен път.Оказа се че още от центъра на селото започна такава убийствена пътека че съжалихме че не сме оставили колелетата в селото.Като го изкачихме трябваше да продължим към пътя за с.Загражден и от там да се прибираме,ама още от върха хванахме грешната пътека и минахме по страничното било на Саръкая.и от там само на долу като имахме честа да се свлечем по един рид до река Боровица където за мое най голямо учудване намерихме мост.Тъй като нямахме желание да бътаме отново до билото решихме да караме по реката и да стигннем моста преди язовира (не знам как ни хрумна тази идея че ще излезем на друката река като не сме минали р.Боровица) и така нямколко километри по коритото на реката и за наше най-голямо неудовлетворение пред нас се разкри язовир Боровица в цялата си красота.Колегата реши да минем по левия бряг.Добре че носих карта и я разпънхме и намерихме дадена пътека на десния бряг та се измъкнахме от това пусто дере.

Изпушената цигара съкращава живота с 2ч,изпитата бутилка ракия с 3ч.Работният ден съкращава с 8ч

Тема Re: Два дни скали и изоставени махали- Боровица, Родопнови [re: naka76]  
Публикувано19.08.05 22:51

Naka, ами обаждай се друг път като идваш насам- бях питал did дали знае става ли за колела в този район, и до одеве бях сигурен след направения преход, че е абсурдна тази идея, докато не видях снимките ви- къде сте се качили и как, просто не знам, или вашите пътеки са били по- пътеки от нашите. Това ребро, от което се вижда скалата Саръкая, явно е съседно на горната махала. Може би не сме се засекли, защото сте с един ден напред- като гледам времето, пре вас не вали, а в сряда нас се опита да ни удави по едно време. Интересно как сте се измъкнали от горната кота на язовир Боровица, след като бреговете от север ми се виждат доста стръмни- това под скалите на крепостта Асара. Въобще сте имали късмет, че сте карали по рекичката Боровица, а не по реката след дъжд. И следващия път, обади се да ходим заедно, хем ще обогатиш колекцията си от водопади.

Автор naka76 (колоездач)
Публикувано20.08.05 04:24

Не се сетих.А и аз до 11 часа вечерта не знаех дали ще успея да се освободя от работе за да ида.За друг път ще те имам в предвид.

Изпушената цигара съкращава живота с 2ч,изпитата бутилка ракия с 3ч.Работният ден съкращава с 8ч

Автордpyr xpиcтo (Нерегистриран)
Публикувано23.08.05 15:45

Онзи край на Родопите е може би най-дивия и много ме кефи затова ще извадя темата за още малко.
Досега си мислех, че връх Чиляка викат на баирчето над Шарен нос, а след този пътепис отворих картата и гледам, че са два върха с едно и също име - Чиляка, но явно по известния е този с плочата 1495м - най-високия в околността, а другия е само 1167м.
Ама то гледам има и други дублиращи се имена - 2 върха има с име "Проглед", жълтите камъни и те са 2.
Ще ми се и скоро сигурно ще ида в онзи район ама от към Кормосош да видя какво е останало от Хамбар.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.