Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:20 10.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема българо-македоно-гръцката сбирка на връх Тумбанови  
Автор Cтaниcлaв Cтoилoв (StaRa Trekking)
Публикувано09.08.05 10:40

Цитирам Yogi от една друга тема. Разбрах, че ще е тази седмица. Моля за малко повече info. Между другото - дали се иска граничен лист?

10х!

Редактирано от Cтaниcлaв Cтoилoв на 09.08.05 10:41.

Тема Re: българо-македоно-гръцката сбирка на връх Тумбанови [re: Cтaниcлaв Cтoилoв]  
Автор Yogi (турист)
Публикувано09.08.05 14:57

Миналата неделя, двама от четиримата юнаци, които ще мъчим живот и здраве Демавенд през Септември се прибраха от обиколка из Скандинавието и по-специално фиордите. Та единият от тях Емо прочел в последния брой на в. Ехо, за някаква петричка трекинг агенция или дружество, която организирала походи из Беласица. Съответно влезна във връзка с тях, за да види какво предлагат. Нещо малко мудно действаха, тъй като жената, която отговаряла по този въпрос била в болнични. Почти по същото време от позната, работеща в информационния център пред Спортната палата постъпи информация, че от Българската федерация по туризъм имало организирана група за този уикенд. Развъртяхме и там по съответните телефони, но никой не отговаряше. Причината - жената, която е сведуща по въпроса в неделя се е върнала от Ком-Емине. Когато се свързахме в понеделник следобед се оказа, че вече е подаден официалният списък на участниците общо 12 на брой и ще направи проверка дали на място могат да се уредят граничните формалности, стига да изпратим списък. Нещо, в което лично аз не виждам никакъв проблем. До излизането ми от офиса тази сутрин нямахме отговор, но е възможно вече да сме подали някакъв списък. Тук от София ще бъдем 1-2 коли народ, а от Пловдив бай Сандю Бешев също ще сформира набързо мини-чета от 6-7 човека и така е твърде вероятно да се съберем повече хора от "официалната" групичка, в която е възможно също да имаме познати, както и от македонска страна също.

Организацията е следната: Среща с "хората на федерацията" в 12 часа в петък на автогарата в Петрич. Там си прехвърляме багажа на транспорт, който ще го кара до мястото за нощувка, където ще се прави палатков лагер. Накратко маршрутът за тези дни е през бившата застава, вече хижа Конгур, в. Радомир и в неделя в 10 часа сбирка на туристи от трите държави на в. Тумба. Там танци и "песни на народите" слизане до с. Скрът, където навремето "често са виждали извънземни" и от там транспорт обратно в Петрич. Цената е 11 лв. и включва единствено организирания транспорт на багажа.
След като на няколко пъти направих опит да убедя Емо, че е по-добре сам да си направи организацията, и предната вечер бях казал, че скоро не предвиждам да ходя някъде на планина, поради редица причини, една, от които е че на слизане от х. Ехо разтегнах някакви сухожилия и не съм се оправил още, вчера все пак най-ненадейно си казах Защо пък не? и ето вече си мисля за Беласица ...

Ако решиш да се включиш влезни във връзка с бай Сандю, за да видиш как смятат да пътуват и дали не може да се присъединиш към тях.

Безименният връх над х. Козя стена вече се казва "Котето"

Тема Re: българо-македоно-гръцката сбирка на връх Тумбанови [re: Yogi]  
Публикувано09.08.05 16:23

О-хо! Вие ще ходите в Иран през есента! Как сте с визите, действате ли вече? Имам невероятно желание да стъпя в Иран и ако е рекъл Господ скоро ще е. Сподели моля те за визите два реда. Навремето бях ходил да се интересувам и ми се видяха много мътни и неопределени работите им в тяхното посолство в София.

10х!

Тема Re: българо-македоно-гръцката сбирка на връх Тумбанови [re: Cтaниcлaв Cтoилoв]  
Автор Yogi (турист)
Публикувано09.08.05 19:43

Аз мислех, че ти бях споменал за тези наши намерения, но е възможно и да се лъжа. Плановете са ни още от миналата година и трябваше да го сторим в средата на април, веднага след казармата ми. За тогава не успяхме да ги стиковаме, а и времето не бе подходящо за първенеца.
Визи, тримесечни, туристически имаме. Цената им е 75 евро, за съжаление, познавам доста хора, на които са им отказани, защото такава е практиката. Транзитна иначе се изкарва лесно, както се установи от заминаването на една приятелка с гаджето й на стоп до Индия, преди по-малко от месец. Има и друг вариант, за който ми писа наскоро К., но той също дава възможност само за няколко дни и е свързан с пътуване със самолет, но ако е само за върха е възможно да проработи.
Накратко в нашия случай: - визи имаме благодарение на лични, поименни покани на ирански дипломат в Анкара, както и на разрешение от министерството на външните работи на Ислямска република Иран (ИРИ). Запознахме се случайно с въпросния човек, на когото ни представиха, наши скорошни познати, при организираното изкачване на Арарат миналата година. Още тогава човекът се ангажира да направи каквото зависи от него и да ни съдейства, а сега просто удържа на думата си.
Програмата ни предвижда към месец пътешествие, но при мен борбата е за 15-тина дни, които все още също не са ми сигурни и поради тази причина и заминаването ми въобще. Правя необходимото - да се надяваме, че ще ме огрее.
Самата организация, за която гледам също с каквото мога да помогна е изключително интересна. Още последователно сглобяваме пъзела от неясноти и въпроси за уреждане. Не са едно и две нещата, но сега ще задълбочим започнати преговори в турскато посолство, тъй като 4 дневните двойно-транзитни турски визи, струващи 50 долара, не са ни достатъчни като време. И в нашата съседка имаме културна и планинска програма, включваща и аклиматизация на в. Качкар. Преди малко се прибра и четвъртият участник в екипа ни, който трябваше да остане в Турция до 15-ти. Тия дни ще се видим да го запознаем докъде сме я докарали и да координираме усилията.
Това е засега. Много силно ми се иска да повярвам и да станат нещата. Ще направя каквото зависи от мен във всяко едно отношение.

Поздрави, пък може и да се засечем ако дойдеш на Тумба!

Тема Няма да ходим на връх Тумбанови [re: Cтaниcлaв Cтoилoв]  
Автор Yogi (турист)
Публикувано10.08.05 09:46

То така става като се похвали човек за нещо .

Сега ми звънна Емо и му се налага да заминава за Бургас в петък. При това положение увисват доста неща в организацията вкл. и транспортът и аз също се отказвам защото не ми се дават допълнителни пари, а и се колебаех заради крака.

Искаше ми се ама друг път.

За да умее да печели, човек трябва да умее и да губи!

Редактирано от Yogi на 10.08.05 09:48.

Тема Iranнови [re: Yogi]  
Публикувано10.08.05 11:21

Благодаря ти. Много интересно ми стана ......... 75 евро за виза не е болка. Преди 3 години като бях ходил да се интересувам в посолството на Иран в София, двама служители, иранци, незнаещи български, дълго време се двоумиха, споглеждаха се и най-накрая колебливо ми бяха казали, че визата е около 50 до 150 долара на човек и не знаят за колко време излиза отговора и дали има гаранции, че ще се получи виза. Една година по-късно реших да се включа към експедиция, организирана от Борислав Димитров и Красимир Стоянов (небезизвестни имена в алпийските среди), чиято цел беше изкачване на Алам Кух и Демавенд в Иран. Въпреки препоръките и писмата от Външно министерство на България с молба за съдействие за по-бързо получаване на визи, иранците не отговориха в срок и експедицията пропадна. Впоследствие се разбра, че точно тези препоръки са били препъни камък и затова те са реагирали изчаквателно. Т.е. ако сме си били тръгнали по общия път сме имали по-големи шансове да ни разрешат да влезнем в Иран. Особенни порядки, напомнящи за времената в България от 80-те години на миналия век. Турците са подобни. Дават визи, но не се знае кога. Как да си прави човек плановете тогава?

Пожелавам ти ходенето ви в Иран да се случи. Тази страна ме привлича много. Тя е дарена с невероятни природни богатства - пустини, алпийски върхове, страхотни пещери, струпване на едно место на неща, които другаде се срещат по единично. Решил съм да отида там рано или късно. Дано да е скоро. Успех!

Тема Жалконови [re: Yogi]  
Публикувано10.08.05 11:40

че няма да дойдеш. Аз засега планирам да отида, въпреки че ще е "глиганско" ходене - в събота от Пловдив, през София (пътищата през другите места са затворени), пристигане по някое време незнайно къде (района не ми е познат), нощувка някъде и цел - върха в неделя (ако не съм стигнал на него в събота вечер), след това пак наобратно през София, щото в понеделник сме пак на фронта ........ Утрепия. Дано времето да е хубаво за да е по-гот. Че откога му се каня на този връх!

Апропо, мога ли да разчитам на маркировка или пътека, дайте ми някакво описание-водител, като почнете от Петрич или селата там - Коларово, Скрът ...

Благодаря!

Тема Re: Жалконови [re: Cтaниcлaв Cтoилoв]  
Автор Yogi (турист)
Публикувано10.08.05 12:44

Трябва да е излезнала тези дни карта на Беласица.
Иначе аз също не съм ходил. Успех!

Тема Re: Жалконови [re: Cтaниcлaв Cтoилoв]  
Автор lCCl (новак)
Публикувано10.08.05 21:28

Аз отивам с група от Лом ще качваме вр. Тумба от Македонска страна организира го БТС.
12.08.05г.Пристигане в Петрич нощувка в туристическата спалня.
13.08.05г. 6и30 часа придвижване с автобус до митница Златарево и от там ни поемат Македонците. Село Смоларе-Смоларски водопад-Х."Шарена чешма"-"Дяволски мост"-Х."Шарена чешма"
14.08.05 10и30 часа Х."Шарена чешма" вр.Тумба-4 часа и и обратно в БГ

Тема Ще се видимнови [re: lCCl]  
Публикувано11.08.05 10:44

освен, ако не ми мине черна котка път или пък (което най-много ме безпокои) се сбъднат прогнозите на синоптиците, че събота и неделя се очакват дъждове 5-10 л/кв.м. придружени с гръмотевици. Това ще е най-неприятно. Все ми се иска да вярвам, че на Беласица нещата ще са по-спокойни .........

О, сега като правя сметка, вие ще сте на върха около 14:00 часа, а аз по това време ще трябва да слизам надолу за да се прибирам Може и да се разминем, но дано се засечем.

До скоро и бъди здрав!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.