Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:55 09.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Из Люлиннови  
Автор jullio (непознат )
Публикувано04.08.05 02:41

Може би си казвате - "то пък това планина ли е?" и вероятно сте прави. Въпреки това реших да споделя впечатленията си, защото, първо: не открих почти нищо във форума за Люлин, и второ: може това което напиша да е полезно някому.
Първо с две думи да кажа, че причина да се разхождам една седмица из Люлин е престоят ми в Банкя. По здравословни причини бях десет дни на почивка в града и тъй като единствената планина до която можех да ходя беше тази, не пропуснах да я обходя. Бях ограничен от закуска, обед, вечеря - така че нямаше как да се отклонявам от хотела за повече от 3-4-5 часа. Но те си бяха напълно достатъчни...

Люлин е ниска и гориста. Западната част, в която аз ходих, спокойно се обикаля за един ден. Най-хубавото е всъщност, че като тръгнеш не знаеш къде ще стигнеш. Няма по-хубава /по-безопасна/ планина за загубване от Люлин! Причина за това е и липсата на маркировка. Тя не е подновявана от времето на социализЪма. А и за какво да я опресняват след като единствената хижа в тази част - х.Люлин - не съществува. Разграбена и опустошена, единствената й роля може да бъде цел до която да отиде някой, за да не ходи безцелно.

Изходния пункт който аз използвах беше кв.Михайлово. До него от Банкя се стига за 40-50 минути. По-добре е да се ползва градския автобус. Той пътува на всеки 50! минути и струва 50 ст. Никой от местните, обаче, не перфорира билети, така че той е "де факто" безплатен. За дните когато съм го ползвал не видях някой да дупчи билет, освен мен - първия път. Слиза се на последната спирка на селото, където буса обръща и има хубава чешма със студена вода.
От тук може да се тръгне на юг покрай реката, по ясна широка пътека. Тя след 40 минути извежда на билото. Следва разклон - лявата пътека води към кв.Градоман /мое червено/, а дясната към хижа "Люлин", Градоман /според табела след 10-на минути/, скала "Панорама". При такова гръмко име как да не я видиш тази скала. Всъщност това е един камък от който се открива гледка единствено към отсрещния баир. Понеже из Люлин гледки няма, а скали още по-малко, затова са й дали това име. Опитът ми да стигна до Градоман в единия от дните доведе до слизането ми... в Бучинския проход /зелено/. Имаше си табела... пътека... пътечка... малинак... и край. В тая планина така свършват всички пътеки - изведнъж. Така е защото няма хора. За една седмица срещнах /из гората/ само един човек.
Може да се отиде и до Дивотинския манастир /синьо/.

От Михайлово до него се стига за 35-40 мин. Приятна разходка по поляните. Манастирът е поддържан. Правят ремонт. Към него единствено има табели. По черен път може да се отиде до х.Люлин. Разходката е приятна и от манастира се отива за 50 мин. Аз минах зад хижата и "хванах гората". После се изкачих на върха /предполагам Медича/ и слязох през гората в Михайлово. Пътека няма - ходиш като партизанин...

Мисля, че това е достатъчно за Люлин. Ако някой е ходил може да допълва.
Накрая да кажа, че след Банкя бяхме в Рила с жена ми, но това са популярни маршрути и само ще цопна две снимки...

Като финал - в Банкя ме ухапа един кърлеж /в града!/ и ми лепна Лаймска болест. Това ми провали следващото планинско ходене и ме вкара за 5 дни в болница. Ако някой е ухапан и след 15-20 дена му се появи зачервяване да ходи на лекар щото после става страшно.

Тема Re: Из Люлин [re: jullio]  
АвторYogi (Нерегистриран)
Публикувано04.08.05 08:35

Честита регистрация и хубав първи постинг!

Едва ли съм предполагал, че човек от Русе ще дава указания с карта за Люлин планина, но това до голяма степен е подчинено на определена логика. Често съм се замислял за себе си, че има отдалечени райони из Бг., които познавам много по-добре отколкото околностите на родния си град, затова на моменти при възможност гледам да наваксвам. За коментираната планина от една година се уговаряме по принцип с един познат от кв. Овча купел, който често се мотае натам. Първенецът, с интересното име Дупевица, е със статут на забранен за изкачване, поради военният обект, намиращ се там. Не съм сигурен, обаче дали той все още функционира, така че има известна вероятност и да има шанс да се стигне до тази точка.

Жалко за историята с кърлежа. Избягвам да употребявам този израз, но е подходящ за случая - както казват старите хора: "Имало глава да пати"

Мерси за инфото, ще си го включа в архива и продължавай по-смело да пишеш във форума!

Тема А как може да се достигненови [re: jullio]  
Авторnadya9 (Нерегистриран)
Публикувано10.11.07 17:16

до Люлин планина, тръгвайки от софийският квартал "Люлин" ..кое е най удобното място да подходиш и къде ще стигнеш.. Идеята ми е за еднодневна разходка в тази така наречена "планина"

Тема Re: А как може да се достигненови [re: nadya9]  
Автор Typиcт ()
Публикувано10.11.07 17:41

Здравей,

В Люлин планина може да се направи както разходка, така и целодневен поход. Един интересен вариант е от кв. "Княжево" до гр. Банкя (или обратно), като се преминава през 2/3 от планината. Може да се направят и по-леки маршрутчета, в зависимост от желанието.

Турист

Тема Re: А как може да се достигненови [re: nadya9]  
Авторvixren (Нерегистриран)
Публикувано10.11.07 19:01

Здравейте!!
Люлин си е планина и в никакъв случай не я пишете с кавички.В нея можеш така да се набуташ че да замръкнеш.Има пътеки и коларски пътища който не знаеш от къде започват и къде свършват.Така че с нужното уважение.
Сега на въпроса- от квартал Люлин най удобно е да се вземе рейса за Банки от метро станция Сливница.От площада с някой от рейсовете за кварталите отиваш до изходния пукт и накъдето ти видят очите.Има невероятни панорами от билото. Това е една невероятно спокойна и приятна за еднодневна разходка планина.Има и добра карта издадена от Картография.
Като първи маршрут препоръчвам-Банки- квартал Клисура/ с рейс/- Клисурски манастир.От манастира по пътя към поделението и през вилите до кв. Михаилово- рейс и в Банкя. Ще ви отнеме 3-4 часа спокойно ходене
Приятно прекарване

Тема Re: А как може да се достигненови [re: vixren]  
АвторC. (Нерегистриран)
Публикувано10.11.07 22:23

Да допълня още нещо: от миналата година съществуващата маркировка е опреснена, маркиран е и нов маршрут с.Клисура-Клисурски манастир-Форта /военното поделение/-х.Люлин /бившата/-в.Райлово градище-Мало Бучино с жълта маркировка. Военните на в.Дупевица отдавна ги няма вече, а оттам се открива чудесна гледка във всички посоки.

Тема Re: А как може да се достигненови [re: C.]  
Публикувано11.11.07 14:51

Това за подновената маркировка е прекрасно.Бихте ли описали маршрута от поделението до хижа Люлин.Дали минава през Дивотинския манастир?

АвторSt. (Нерегистриран)
Публикувано12.11.07 19:33

Ммм, темата за изгубването из Люлин ми е любима... Там са ми някои от най-противните залутвания, особено след като се оказа, че "добри хора" са обърнали некои табелки в района на бившата хижа Люлин...

Мога да споделя една идея за маршрут, която минава през трите по-известни манастира, които се намират в Люлин пл. (маршрутът е дългичък и е хубаво да се направи през лятото):

Тръгва се от местността/хижата Бонсови поляни (дотам - или с такси, или с рейс 64 (май) до последната спирка в кв. Горна баня и оттам по пътя около един час пеша), като много скоро след това е манастирът Св. Св. Кирил и Методий или още Св. Крал по името на същия онзи сръбски крал, дето и на Св. Неделя некои граждани й викат Св. Крал, щото там са мощите му

Има по принцип синя маркировка, по която се върви нагоре през билото на планината през няколко по-обгледни връхчета, след което се слиза на Бучинския проход, пресича се и се стига след още известно време ходене до бившата хижа Люлин. Вероятността да се изпусне маркировката е доста реална, особено в кофти време и мъгла, какъвто беше нашият случай. Картата на Картография според мене е сгрешена, но може пък и ние да сме си били виновни - нали на кривата ракета и Космосът й пречи

Малко след хижа Люлин надолу по пътя през гората се отклонява пътека, която излиза точно на Дивотинския манастир. От манастира може да се стигне до вилната зона на Банкя, откъдето да се излезе в местността Форта и да се слезе до Клисурския манастир. Ако човек не се изгуби много, спокойно тази разходка може да се направи за един ден.

За съжаление нямам пред себе си картата на Люлин, за да бъда малко по-конкретен с имената на местностите и пр., но просто исках да подам една идея. Ние искахме да спим в Клисурския манастир и на следващия ден през село Радуй да минем и през Вискяр пл. до м. Петлюка, но се оказа, че в манастира не приемат гости, така че от село Клисура се прибрахме с рейс до Банкя, а оттам - до София.

Поздрави!

Ст.

Тема Re: А как може да се достигненови [re: St.]  
Публикувано12.11.07 21:26

Маршрута от предния пост е прекрасен за еднодневенПрез Горна баня се пътува с рейс 260-последна спирка. Начална Руски паметник.След това по асфалта до Бонсови поляни.
Един по къс вариант -от връх Дупевица вместо да се слиза до прохода се свива в дясно.Целта е да слезе в Мало Бучино.По средата на пътя има чешма с обилна вода и корита за водопой на добитък.Там е хубаво място за почивка.На времето е имало постройка от която са останали само основи.,
Вече близо до селото но все още в гората има чешма и пейки с маса.
Интересно е дали някой е минавал от кв.Михайлово до с.Дивотино.?

АвторSt. (Нерегистриран)
Публикувано13.11.07 09:33

Мерси за уточнението за рейса, знаех си че нещо съм сбъркал цифрата

Преди доста години ходих от кв. Михайлово през Дивотинския манастир до с. Дивотино. Отново имаше изгубване (веднага след манастира, в гората), а после ходене по един черен път (вдясно се вижда едно микроязовирче), който ме отведе в една вилна зона. Там някакви хора си строяха виличка и ми дадоха вода, а когато ги попитах къде всъщност точно се намирам, те ми казаха, че във вилната зона на едно село, но не му знаели името?!?!?!
Никога няма да го забравя! Да строиш вила, но да не знаеш къде...
Сега всичко изглежда все пак по-ясно, след като има карта на Люлин, та била тя хубава или лоша.
После в Дивотино, докато чаках рейса за Перник и пих бира на някаква будка, се събраха местни младежи, които си говореха кой кога бил излязъл от затвора, а също така и за борби с кучета...
Но иначе разходката беше много хубава и си струва. Около самото Дивотино има едно друго манастирче, но за него не ми стигна времето.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.