|
Тема
|
ИзточноРодопска Байкария
|
|
Автор | hri1OO (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.05.05 19:40 |
|
Здравейте,
Със седмица закъснение споделям впечатленията си от Източнородопската Байкария, която се проведе от 5-и до 8-май и беше организирана от [url=http://www.bikearia.org]"Байкария"[/url].
Думите не могат да предадат настроението и изживяването за тези 3-4 дни, пуснах и галерия от снимки на адрес , добавих и малко от мои предни снимки, за да се видят повече забележителности покрай трасето, ако някой не е имал възможност да ги види през тези дни.
Първия ден за да се добера до сборния начален пункт- село Комунига, хванах някаков автобус от Хасково за Кърджали, който ме свали на разклона над Черноочене. От тук 15-тината километри със свръхбагаж ме подгряха, а на влизане в селото зясякох първопристигналите чак от Варна да въртят на празно педали по сокаците в очакване на основната група- абе събрахме се къде 80 колоездачи от цяла България(сред тях имаше и като мен- по-начинаещи, и пътешественици- абе доста шарен народ). След пристигането започна суетене по сглобяването на всякаков род байкове. Изчаквайки едночасовия дъжд да отмине потеглихме като от с.Габрово се отглонихме по билни пътчета и пътеки в посока пещерата Утроба. Калниците , които бях закупил същия ден , станаха ненужни след като няколко килограма лепкава глина се увиха около гумите- предпочетох като другите да ми се пълни носа и г... с кал отколокото да се задръства колелото и да спирам. В село Ходжовци (каменно и откъснато от света) по стръмни пътечки излезнахме в "гръб" на пещерата над махалите на Илийница. След като и отделихме подобаващо внимание, се спуснахме по нещо като кози пътеки (както каза местния каубой- хубав път) до дерето над с.Крушка. На места аз, който съм начинаещ в сравнение с повечето участници байкър, си ходех след колелото, за да не се преобърна през вилката, доката край мен си минаваха downhill-аджиите като по алея на парк. В Крушка пренощувахме на една поляна над селото- като до късно край огъня обсъждахме и се сгрявахме.
Другия ден започна със спускане и носене по живописна пътечка покрай дерето на рекичките под с.Крушка. Оставих колелото и след 200метра трънинг се докопах до страхотен водопад, който при предишното си ходене бях пропуснал- заслужаваше си дори само заради него да пропътувам стотици километри. След това по асфалт покрай страхотните скали под село Дъждовница и спускане до Кърджали, качване до Каменната сватба до с.Зимзелен. От тук по черни пътища и пътеки през Панчево, Гъсково, Орешница, Болярци излезнагме отново в "гръб" на Перперикон, като последният километър до кулата си беше любимото упражнение носене на байк- добре, че взех най-лекия (но кофти за останалото време да карам без предна амортизация). Слез Перперекон направихме бивака отстрани на чешмите под крепостта- заваля дъжд, но вечерта настроението беше на висота ( абе Роши:) има страхотен репертоар ) . Цяла ноща превалява, а на другия ден с малки прекъсвания чак до Маджарово.
Това не попречи на третия ден групата да се изкефи на черните пътища между Калоянци и Светослав, и особено на дивата пътечка от Светослав до стената на яз.Студен кладенец през защ.местност Големия сипей. Там се отклоних по упътване на Васко Тодев до едно водопадче, вливащо се директно в язовира-само метър- но ако нивото на язовира спадне, става поне 3-4 метра.
От стената доста се двуомих дали да хвана покрай скалната гробница под Пчелари до излизането на Пчелния камък с тракийските ниши, но Тучо Чучо ме подбъзика какъв откривател съм ако не тествам предполагаемия по-рисков маршрут (по който бяха поели вече доста екстремисти след Васко) на юг от Арда- през с.Морянци- до излизане отново в района на железния мост над Арда под Шестте пещери. Заслужаваше си отклонението- най малкото заради онази скална пещера с нишите преди Морянци. От тук до Маджарово по асфалт и изкъртващ пломбите настелен черен път, в кал и дъжд пристигнахме живи и здрави, с усещане за лек survival.
Бързах рано сутринта да хвана рейс за прибиране и не можах да се видя с доста от хората, с които прекарахме така чудесно тези дни, карайки колелата рамо до рамо или в индианска нишка, бъбрейки край лагерния огън. Дано следващата Байкария в Западни Родопи ни събере отново, защото това остава за цял живот.
| |
Тема
|
Re: ИзточноРодопска Байкария
[re: hri1OO]
|
|
Автор |
Mиcлeщ (имам мнение) |
Публикувано | 16.05.05 10:31 |
|
Koгато човек си прекара добре в приятна компания остават наистина спомени ! А щом чакаш още с края на тази следващата - значи въпреки перипетиите си е заслужавало ходенето !
Да се учим от миналото, живеем с настоящето и мислим за бъдещото !!! Редактирано от Mиcлeщ на 16.05.05 10:32.
| |
Тема
|
[re: Mиcлeщ]
|
|
Публикувано | 16.05.05 11:13 |
|
Да определено липсва после всичко това- когато слезнеш сред "нормалните хора" ти е празно- както каза някой само сиви лица.
Ако галерията горе не се отваря на някой компютри може директно да се отвори тук
Има готина статия за събитето тук -> : .
| |
Тема
|
[re: hri1OO]
|
|
Автор |
тyчo чyчo (издръжлив) |
Публикувано | 16.05.05 13:19 |
|
Христо, Господ здраве да ти дава за всичко, което показа и разказа през тези прекрасни дни!
Чудесни снимки!
Поздрав най-сърдечен!
| |
Тема
|
[re: тyчo чyчo]
|
|
Публикувано | 17.05.05 23:14 |
|
Тучо Чучо, и ти да си жив и здрав и много още адреналин и незабравими походи и ХС.
Пуснаха - страхотни попадения- има и едно светлинно шоу с огньове, и Васко как се бухва в казаните с вода по рекичката над Скалния прозорец.
| |
|
|
|
|