|
Тема
|
Отново за Беленташ
|
|
Автор | Гorи (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.05.05 06:27 |
|
Привет на всички!
Надявам се да сте изкарали добре Гергьовден - на планина или на маса и
сега да обърнете малко внимание на моята тема.Понеже в събота и неделя
замисляме едно ходене в района на Беленташ и Кръстова гора искам да ви
попитам някои неща,свързани с маршрута. Предварително искам да кажа,
че всичко писано във форума по въпроса от Стоян,Дечко, Алина и другите
съм го прочел внимателно и копирал. И второ - става въпрос за сериозно
ходене, а не за лигавене. Та вариантите са два. Първият е с кола. Обикаляне
на няколко манастира,качване до Сливодолското падало отдолу и връщане
и в късният следобед пристигане до Чотрова махала. Въпрос - може ли с
обикновена кола да се стигне до там? Качване до Беленташ и чувалуване
там. До тук е долу-горе ясно. Колата би трябвало да е в Чотрова махала.
Вторият ден планирам следният маршрут: Беленташ - Караджов камък -
Кръстова гора - Мостово - връщане по друг път до Чотрова махала. Бих
желал да ми кажете това реално изпълнимо ли е и за колко приблизително
се изминава във време разстоянието между отделните обекти, а също и за
някои уловки и завързани места по пътя. Има ли директен път - пътека
Мостово-Беленташ?,с цел да се избегне повторението.
Вторият вариант е с транспорта. Пътуваме от София. Интересува ме автобус
Пловдив-Тополово,или преминаващи-в колко тръгват от Пловдив. След това
примерно към обяд сме в Тополово. възможно ли е Тополово-Беленташ-Мостово
Кръстова гора,май е множко, но ако може отново в часове.Горе-чувалуване.
Вторият ден: Кръстова гора-Марциганица-вр.Попа-пещерата Добростански
бисер-Сливодолското падало-Тунела, от там освен стоп има ли други варианти
за прибиране. Отново ми се иска във време,колкото и да е относително това.
Говорим за много стегнато и сериозно ходене. Ами това е. Програмата е пре-
наситена, затова ме е страх да питам за други интересни обекти в района,
които съм сигурен, че съществуват. На всички,които ще ми отговорят пред-
варително много им благодаря. Зная, че този прекрасен район е добре познат
на много от членовете на клуба и с интерес ще чакам вашите отговори.
| |
Тема
|
Re: Отново за Беленташ
[re: Гorи]
|
|
Автор |
naka76 (колоездач) |
Публикувано | 09.05.05 08:52 |
|
Накратко!Варианта с кола е по-осъществим!Но ако не сте спринтьори и не претупвате нещата дори и в него втория ден е трудно осъществим.Та занего!Като тръгнете от Чотрова чешма към Пловдив на един ляв завой за с.Врата,на дясно има път с маркировка за х.Сини връх (х.Васил Коларов),а напред има трудно забележима пътека за с.Тополово.Хващате на дясно по пътя за хижата.след около 4-6 км ще стигните една бариера в дясно от вас.Минавате под,над,около нея и на 200 м има ловна хижа с чешма.Заредете там вода че чак преди Караджов камък има мали чешмички които може и да не ги видите.Продължавате по пътя.След около 2 км е първата природна забележителноста имено Момин камък който се гледа от обратна посока на тази на която вървита.След около 2-4 км стигате до една полянка в гората в която има тухлено чакало.Там пътя свършва и в дясно на полянката на право прпдължава пътека.Всичко е маркирано,но трябва да се внимава!След 3-4 км се стига до разклонение!На една малка табела пишеше "Марциганица през Кръстова гора"или нещо подобно беше.От там имате около 3-4 км до Караджов камък.Но пътеката няма да ви закара до него.Трябва да си харесате на някое място в гората и да изцепите един азимут през нея в посока камъка.Следва разглеждане на НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ ВВ РАЙОНА.Която за пълно обикаляне и хубаво разглеждане отнема около 3-4 часа.Следва връщане до пътеката и от там продължавате.След около 2 км излизате на черен път който води до Крътова гора.Ако нямате време има разклонение на дясно което за 7 км ви води до с.Мостово.От там 3 км асфалт до разколонението за с.Врата и 5-6 км до чотрова чешшма където е колата.
Автобуси за с.Тополово има и от София .Селото се намира на пътя Пловдив-Кърджали и автобусите от София минават от там.Не знам от София в колко часа тръгват,но от Пловдив са на всеки кръгал час.Пътекато е около 7-8 км и излиза на 1км преди Чотрова чешма.След това до Мостово.3 км по стръмна пътека до Кръстова гора.Горе няма нищо интересно за разглеждане,няма и вода.Так че по принцип не ми е приоритет ходенето до там.Виж втория ден е интересен.Макар пак ще трябва да бичете 3 км асфалт от Мостово до разклона горе.Като се качите си хващате маркировката за Марциганица и през мандрата продължавате.Как вече ще намерите Пътеката за Сливовдолското падало не знам ама не е една от най-забележимите табели.Два пъти съм минавал от там без да я видя.От там надолу и е ясноПадаалото и тунела.Автобуси на Пловдив на всеки час и понякога по-начесто.
Изпушената цигара съкращава живота с 2ч,изпитата бутилка ракия с 3ч.Работният ден съкращава с 8ч
| |
Тема
|
|
|
Автор | Kpacи (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.05.05 15:03 |
|
За Кърджали от София първият автобус е в 11 часа. По ранният вариант е 8 часа за Асеновград и там веднага имате връзка с автобуса от Пловдив за Кърджали , който ще ви свали в Тополово. Не обърнах внимание в колко бяхме в Тополово, но на параклиса над селото бяхме около 12 часа тъкмо навреме за курбана ( Благодаря на Стоян за полезната информация)
На Бачковският манастир обикновенно има таксита които возят за 1 лев на човек до Асеновград или по 3-4 лева на човек до Пловдив, както се договорите. ( така се прибрахме ние тази неделя - таксито ни качи 5 човека )
| |
Тема
|
за колата до Беленташ
|
|
Автор | entusiast (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.05.05 16:51 |
|
С кола се стига на 15 мин от камъка Беленташ. Минава се през Червен. Ние ходихме през март с коли всякви чешити и спряхме на гробището на върха, кьдето е разклона за Вила Чотров и Кръстова гора, ако не се лъжа. Това е след Чотрова чешма. От там до камъка е някъде половин час. Имаше стигнали коли( една жигула стигнала с бутане и Джип Ленд Роувър) и до нагорнището точно преди камъка, но пътя беше много кален. перфектно място за чувалуване има в горичката преди камъка точно между двете пътеки. едната минава по скалите отляво на полянка, а другата отдясно през гората. имаше голямо огнище с наредени трупи като пейки.
| |
Тема
|
|
|
Автор | bgline (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.05.05 17:52 |
|
Гледай сега брат ..
За този раьон може да се пише и говори много, но ми се струва, че каквото и да се каже ще бъде недостатъно. За това както казва Витгенщайн за това, за което не може да се говори - за него трябва да се мълчи .
Ето защо няма да се спирам на Белинташ, Караджов камък, Инкая, Къзкая, Момин камъки, Итфо и Питво, Хайдуккая и Кръстова гора. Това са обекти които все някога човек трябва да посети. Всички се намират в радиус от няколко квадратни километра и може да се каже , че именно за ради тях раьона е наречен - Свещения лес на Бесите .
Сега малко технически подробности :
Маршрута който си начертал е невероятен, но пеш е просто неизпълним, а с кола ще загубиш девет десети от удоволствието
За това
Тръгнете от Бачково. Качете Сливодолското Падало, насладете му се, но бълзайте защото ви чака вертикално изстрелване нагоре към Марциганица
В случай, че не се лутате и вървите с добро темпо можете да стигнете за 2-3 часа.
След като излезнете от Сливов дол внимавайте да не тръгнете към Югово.
Ще излезнете на един коларски път по който трябва да тръгнете НАЛЯВО, а после го следвате отново наляво, и отново нагоре и наляво. Влизате в резервата и оттам все нагоре до Марциганица. Пътя е маркиран не много добре, но става. Ако сте достигнали Марциганица и часа е не повече от 14
то спокойно можете да продължите към село Врата и Белинташ. Маркировката е за хижа Васил Коларов или новото и име е Сини връх.
Не е много добра, а и раьона около Марциганица горя преди двегодини но ще се ориентирате. Предстои Ви приятно спущане до Юрта - това е Мандра която ще Ви възхити. Собственика и е човека, който притежава и Шератон.
Там има разкошен параклис можете да го посетите и да запалите свещ.
После продължавате по коларския път към село Врата. На разклона завивате наляво и наче ще попаднете в село Кабата. Когато стигнете Врата и часът е 18 спокойно се отправете към Белинташ на изхода на селото има разклон и каменна постройка на която с блажна боя е написано Белинташ завивате надясно и продължавате нагоре ще стигнете една чешма - Чотрова Продължете нагоре до гробището на което има табела Тя указва пътя към Белинташ и към Чотрова къща. В случай, че искате можете посетите страхотното сем. Чотрови, които ще Ви посрешнат така както никъде, а ако искате можете да се отправите направо към Белинташ където да човалувате.
Препоръчвам да не спите на самото плато, а на скалата непосредствено до него. там има удобно място, което с малко въображение може да се нарече спалня. Има проблем с дървата за лагерия огън. Наоколо е предимно бор и няма много съчки. Впрочем спалнята можете да познаете по заграденото огнище. Лично аз Ви съветвам да изберете варианта Чотрови.
Ден втори
От Белинташ или от Чотрови тръгнете към Караджов камък пътя е дълъг и живописен. Слизате надоло минавате през Ряката, което е малка живописна махала и отттам минавате покрай Хайдуткая, след което изкачвайки се нагоре ще попаднете или на Виолетина поляна или на поляна Гледка. Имената съм ги давал аз, но и на двете поляни ще Ви спре дъха от красотата. От там по пътеките се отправяте към Караджов. Носете си вода защото след Ряката до Караджов вода няма. Както колегата Ви е посъветвал цепе по азимут към него защото пътеките няма да намерите. Гледайте да излезнете в най-дясната му част - там където свършва. Единственно от там е възможно атакуването на самия камък. Малко е опасно но ако успеете Родопа ще бъде в краката Ви .
ВД подножито на камъка, но пак в най дясната му част - понеже той е около 200-300 метра дълъг ще намерите и вода.
Връщането Ви ще бъде по същия път от Чотрова махала до Тополово се слиза пеш за около час - два. Ако обаче Чотров се съгласи може и да Ви закара или до Тополово или до Червен от където да хванете автобус за Асеновград.
Както забелязахте, не включих в маршрута който Ви предлагам Кръстова Гора
1 Прекалено комерсиализирана и преекспонирана в съзнанието на Българите е вече.
2 Времето с което разполагате е малко и ако отидете на нея няма да можете да стигнете до Белинташ
В случай, че искате да прочетете нещо повече, макар че е малко нескромно
вижте
Раздела е ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ там има няколко думи за Белинташ и Сливодолското падало
Телефоните на Чотрови са 0889024288 или 0897964275 или 0889375418
Давам Ви ги за да можете да планирате прибирането си в случай, че ми се доверите и направите този маршрут .
Аз лично вчера се върнах от там качих Турската куля и за пореден път почувствах невероятната енергия бликаща от СВЕЩЕНИЯ ЛЕС НА БЕСИТЕ
| |
Тема
|
[re: bgline]
|
|
Автор |
naka76 (колоездач) |
Публикувано | 09.05.05 20:22 |
|
Ряката е тази махала доло в подножието под Беленташ,нали?Преди оклоло година бях на Беленташ и едни месни много обидително ме убеждаваха че до там не можело да сле слезе,нямало път.Е как да до няма като се вижда отбивката и пътак как върви.Интересно ми е от тази махалакъм Мостово ли ги съветваш да минат или от махалата има някакъв вариант за нагоре?Тъй като ако е към Мостово трябва да минат по коритото на р.Сушица и малко преди селото да тръгнат по път кото не знам защо се слива с коритото на приток на реката .АКо това е варианта те ще минат през проломо между Беленташ и Караджов камък което ми е мечта от доста време.Нагоре по този път има хубава чешма ама кото я минавах беше пчти затрупана с трупи.Мисля че дървосекачите вече са извозили материал и са я очистили.
Изпушената цигара съкращава живота с 2ч,изпитата бутилка ракия с 3ч.Работният ден съкращава с 8ч
| |
Тема
|
[re: naka76]
|
|
Автор | bgline (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.05.05 21:40 |
|
От Ряката минават край Хайдушки камък и преди да го заобиколят напълно в случай, че минат през условно наречената от мен Виолетова поляна влизат в широколистна гора и поемат надоло след което им предстои сериозно изкачване нагоре по ясни пътеки. В еидин момент пътекатаэ изчезва и тогава право нагоре по азимут към камъка.
Ако минат през поляна Гледка директно през поляната и там където свършва отново нагоре по азимут към Караджов. Това Само на пръв поглед е по-лесния маршрут защото им предстои дълго диагонално катерене към камъка ако искат да излезнат в най-западната му част, която е единствено възможна за атакуване към върха.
А има и трети път, който заобикаля камъка от юг, но не съм го минавал.
Казват, че е много красиво
Що се отнася до прехода Ряката - Мостово , да той е възможен, но не е така живописен. А пък и ако няма да качват Кръстов - напълно излишен .
| |
Тема
|
|
|
Автор | Гorи (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.05.05 20:59 |
|
Благодаря Ви за компетентните мнения. Обезателно ще се възползвам от
Вашите препоръки и съвети. Дано имаме хубаво време за да се насладим на