|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Анкета (без събития)
|
|
Автор |
Aндoн (Родопи) |
Публикувано | 17.02.05 21:39 |
|
Реакцията ми е по повод изказването на няколко човека, че като се изсече всичката гора (как да стане?!?) нямало да има къде да ходят по баирите.
Искам да задам един въпрос. Не искам той да е личен към същите тези хора, а да е към всички.
Колко от вас предпочитат ходенето в гора, а не по откритите и билни чукари и ливади?
За да огранича отговорите (ако има такива) само до малката дума "Аз" ще сложа и условия, за да не ми разправяте, че има време и за гора, и за чукари.
Говорим по принцип ходенето в кой район ви харесва повече и го предпочитате. При едно и също ясно и безветрено време къде предпочитате - в гората или по чукарите?
Мога и примери да дам.
Билата на Родопите или билата на Рила, Пирин и централното било на Стара планина?
Преходът х. Мусала - вр. Мусала - Грънчар или Гьолечица (Рударица) - Вада - Ловна?
Карлово - Балкански рози или Ботев- Добрила?
Тъжа - Русалка или Ехо - Дерменка?
Нека, ако все пак някой предпочита ходенето в гора да бъде искрен със себе си. Под ходене в някои случаи може да се разбира Колоездене.
Има ли изобщо такива хора?
Моето мнение не е важно в случая, а и доста хора го знаят.
Та, всичкото това го написах с цел да кажа на същите тези хора, които нямало къде да ходят след като изсекат горите, че говорят глупости.
От изсичането на горите може да има сто вида последствия като падане на лавини, повече дни с вятър, обезводняване, по-лош въздух и т.н., но не и последствие, че нямало къде да се ходи, щото масата народ не ходи по гори, а по чукари и високопланински ливади.
Колко от вас са се качвали на Баташки Снежник и колко на Вежен и Тодорка?
Колко са стъпвали на х. Кладова (колко са я чували е друг въпрос) и колко на Тевно езеро?
Има ли такива, дето ще кажат, че е по-хубаво и по-сладко да се качиш на Голям Персенк, отколкото на Вихрен или Ботев?

Редактирано от Aндoн на 17.02.05 21:46.
| |
Тема
|
Re: Анкета (без събития)
[re: Aндoн]
|
|
Автор |
Yassen () |
Публикувано | 17.02.05 23:20 |
|
Млад си още, момко...
И да обичам да ходя отгоре по билото, го обичам, защото долу, е гората.
Ако обичам да ходя в гората е, защото зная, че горе е открито.
Планина без гора е като велосипед без педали, като раница без презрамки и чувал без цип.
Тоест нещо ненормално, изродено, изродско дори. Нещо противоестествено...
В Родопите обичам повече Гората!

Поздрав
Ясен
Красотата ще спаси света...
| |
Тема
|
|
|
Автор | pe4eн (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.02.05 00:04 |
|
Не може да се сравняват двата вида маршрути.Ще ти дам пример от собствения си опит.Започнах с Родопите след което опознах Рила и Пирин почти на 80 % и в последните години се върнах отново към Родопите.Щом си от Пловдив някой от тези места може да са ти познати.
Пещера,Снежанка,Купена,Нова махала,Баташки снежник,Ровно,Беглика,Ляца,Селището,Ранча, Беслет,Ковачувица,Огняново,Неврокоп.страшна красота за една седмица.Не я сравнявам с Василашките езера,Папаз гьол или Синаница,с Рай и пръскалото,но за да стигнеш до там трябва да минеш през мурите над Банско или през Рогачева гора над Калофер.И ако тези гори ги няма то настроението ти след като стигнеш до Рай например ще е изчезнало.И тогава ще разбереш какво си изгубил.Не сравнявай несравними неща  
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Sapata (climber) |
Публикувано | 18.02.05 00:18 |
|
Аз абсолютно предпочитам скалистите, голи върхове, ръбове и била.
Омайва ме красотата на Мальовишкия дял - Мальовица (северната стена), Елени връх, Петлите, Орловец, Злият Зъб, Купените, както и мраморото било от Вихрен през Кутела, Кончето, Баюви дупки.....
Гората не може да ми донесе тази наслада, както суровата, гола скала...
П.С. Свободен ли е достъпът до Голям Перелик??Редактирано от Sapata на 18.02.05 00:19.
| |
Тема
|
[re: Sapata]
|
|
Автор |
neocom (непознат) |
Публикувано | 18.02.05 02:39 |
|
Лятото 25.07.2004 ходих до Перелика, но военните не ни пуснаха до върха. Имаше някакъв събор или нещо такова, но горене пускаха
| |
Тема
|
[re: neocom]
|
|
Автор |
naka76 (колоездач) |
Публикувано | 18.02.05 07:39 |
|
Не е имало събор!!Има си поделение горе и за това не пускат.Това не мога да го разбера!?Западняците са вече са такава техника че въобще не им трябва да идват да на шпионират за да знаят къде имаме поделения.Дават две шишета уиски и стек Малборо и някой ще им изпее всичко.От няколко приятели дочувам че Голям Снежник,който го дават че е с три метра по-нисък от Перелик всъшност е по- високия!!А и от него има много по-красиви гледки!
По темата!Мисла че наистин и дума не може да има за сравнение.Тъй като и в двата случая се любуваш на гледките които ти предоставя планината.Предимството в горския туризам е че докато си вървиш из гората и изведнъж на някое място липсват няколко дървета и се разкрива такава гледка,че ченето ти се удря в гърлото и езика ти пада до земята .
Изпушената цигара съкращава живота с 2ч,изпитата бутилка ракия с 3ч.Работният ден съкращава с 8ч
| |
Тема
|
Голям Перелик
[re: naka76]
|
|
Автор |
Sapata (climber) |
Публикувано | 18.02.05 08:45 |
|
Малко интересна информация:
http://www.geocities.com/the_bulgarian_mountains/Prirodni_zabelejitelnosti/Planinski_parvenci/index_plan_parv.htm
Според същия източник:
РОДОПИ
Голям Перелик - 2191 м
Достъп: Посещението му е забранено
| |
Тема
|
|
|
Автор |
.mitko. (пчела) |
Публикувано | 18.02.05 09:45 |
|
Хващаш се за буквата!
И аз предпочитам да скитам по чукарите, както и повечето тук, навярно.
Но нима чукарите ще са същите, ако до всеки връх стига лифт? Ако от тях виждаш една ерозирала и "очовечена" природа?!
Има ли нужда изобщо да се коментира повече това?!
На теб може и да ти допада, ако от Раздела усещаш благоуханията на Цър-Пър-а от заведенията, които ще се пръкнат около Бъбрека, но ако това стане, доста по-трудно ще си намираш компания, когато тръгваш за там...
Със здраве!
П.П. Остана само да кажеш, че ти харесва да се наслаждаваш на гъстия смог над София, когато погледнеш надолу от Витоша! Остана и някой да ти повярва, ако го кажеш  Редактирано от .mitko. на 18.02.05 09:48.
| |
Тема
|
Отговора е ...
|
|
Автор |
Tишo (?!?) |
Публикувано | 18.02.05 09:48 |
|
Някаде ....
| |
Тема
|
|
|
Автор | kate (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.02.05 16:41 |
|
Не виждам какво хубаво ще видиш след като се изкачиш например на вр.Ботев ,а отдолу голу,пусто,осечено и обезобразено или не пълно с платнища с некакви кебапчийници,щото куцо и сакато е решило да си похапне по чукарите.
Ако ти доставя удоволствие -незнам, но на мен лично ми доставя удоволствие като се изкача на върха,отдолу под мен да се ширне една зеленина,гора и краят и да не се вижда. Да въздъхнеш сладко от аромата на гора,който се носи наоколо.
Гората -това е сърцето на планината!!! 
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|