Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:25 09.05.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Деветашка пещеранови  
Автор ИПИ ()
Публикувано06.06.00 08:00

Как се стига до нея, достъпна ли е и какво може да се види там? Поздрави И.

Тема Деветашка пещеранови [re: ИПИ]  
Автор Туристунгер ()
Публикувано06.06.00 11:54

Привет, Деветашката е на 12-13 км североизточно от Ловеч, на десния бряг на Осъм. С кола най-удобно е през Ловеч , по пътя за Левски и след с. Дойренци се завива вдясно (най-добре с питане). Пред входа на пещерата има солиден мост над Осъма. Самият вход се вижда от шосето (25х30м). Друг вариант е с влак до гара Левски и оттам се хваща влака за Троян (преди време правеха връзка). Слиза се на спирка Дойренци и се върви към 45 мин. Пещерата е дълга 2445 м и е водна. Уникална е входната зала (най-голяма всред българските пещерни зали) с нейните седем отвора ("окна") на тавана . Приблизителните размери на залата са 350х110х40м. Още личат бетонните основи на цистерните (Деветашката беше към 40 години военен ГСМ склад, демонтираха ги 1995г.) След залата почват езерата (необходима е гумена лодка). Те са десетина на брой и са дълбоки до 3м. Особено красиви са синтровите прегради между отделните езера, които достигат до 5-6 м височина (Калето, Ниагара), нужно е да се носи въженце за преодоляването им и за изтегляне на лодката. По вода се пътешества около 800м и следва горния сух етаж на пещерата, с големи зали. Деветашката завършва със сифон. Пещерата е известна и с богатите си археологически находки- единствената пещера в Източна Европа, постоянно обитавана в продължение на 40хлд.г (от Средния Палеолит до Римско време). Интересна е и голямата прилепна колония. Поздрав, Туристунгер

Тема А в съседство ...нови [re: Туристунгер]  
Автор Димитър ()
Публикувано06.06.00 13:57

Единственото допълнение, което може да се направи към подобно подробно описание е, че само на десетина километра от Деветашката пещера се намира село Крушуна с природните забележителности - водопад и водни пещери - за които писах неотдавна. Продължава се окло 2 км в посока Левски и в Александрово се хваща отклонение надясно (изток).

Тема Деветашката пещеранови [re: ИПИ]  
Автор Тореро ()
Публикувано06.06.00 15:31

Би могло, все пак, да се добави и това, че тя едно време щеше да става летище - това е съвсем сериозно, не е виц.....

Тема А в съседство ...нови [re: Димитър]  
Автор Туристунгер ()
Публикувано06.06.00 16:17

Съгласен съм за Крушуна. А преди време си питал за водопада на Негованка (днес видях темата за водопадите) . Те всъщност са няколко, като най-красив е Момин скок (9.5 м пад), под него има чуден вир, ограден от скали, обрасли с люляци - фанатазия. Намира се в Еменския каньон на реката, северно от с. Емен. Дотам се стига с автобус от ЖП гара Павликени или пък от Търново. Преди Момин скок са Котлите - 3-4 м тесни прагове. Сега (пролетно време) е най-живописно, ходил съм и август, като цялата река Негованка се губи преди селото и каньона е сух. Като се отвори приказка за пещери - военни обекти, интересна е и Еменската пещера (3313 м), на левия скален венец, в началото на каньона. В предверието, на 30тина метра от входа е монтиран асансьор (!!), а наоколо е лабиринт от бетонни помещения. Поздрави, Т-гер

Тема Негованканови [re: Туристунгер]  
Автор Димитър ()
Публикувано07.06.00 11:47

Благодаря!

Тема Работно временови [re: Димитър]  
Автор turist ("планинар")
Публикувано14.02.05 13:43

Здравейте!

Опитах се да изпратя лична бележка на Димитър и Туристунгер, но ми ги дава като несъществуващи потребители!
Моля, ако някой знае работно време, телефон, входна такса на "Деветашка пещера" да ме информира!

Благодаря

Андон каза, че не съм планинар, щото нямам спален чувал и бягам от хижи без ток

Тема Ами много просто!нови [re: turist]  
Автор Яceн_ (ИПСБ)
Публикувано14.02.05 13:44

Измъкнал си бая антична тема. Тогава още е нямало регистрации...

Всъщност явно е имало, но изглежда някакъв по-стар тип.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Редактирано от Яceн_ на 14.02.05 13:46.

Тема Re: Работно време [re: turist]  
Автор naka76 (колоездач)
Публикувано14.02.05 18:00

Деветашката пещера е напълно безплатна за посещения.Няма телефон,няма отговорник,няма ограда.Е някога е било запланувано да има всичко това но не се е стигнало до там!Има само забрана за посещения от 1 юни дп 31 юли,размножителния период на прилипите.Не ззнам как се организира забраната и дали е имавъобще но така си пише на табелата,но дори и да няма охрана нека си я спазваме,все пак си нашионално богадство и няма смисъл ние да си до рушим.Друго което искам да обърна внимание е че моста пред пещерата не се използва!До колкото знам не е довършван никога.До пещерата се ходи като се завие по отбивката за село Деветаки и след като се песече река Осъм се тръгва по пътека покрай реката и се върви около 2 км.

Изпушената цигара съкращава живота с 2ч,изпитата бутилка ракия с 3ч.Работният ден съкращава с 8ч

Тема към naka76 и Ясеннови [re: naka76]  
Автор turist ("планинар")
Публикувано14.02.05 19:42

Ясене, темата ми я посочи google.com - пък що да създавам нова, като си има вече създадена, какво като е стара

naka76, благодаря ти за инфото - ние сме културни туристи - забранките ще си ги спазим!

Поздрави на всички!

Андон каза, че не съм планинар, щото нямам спален чувал и бягам от хижи без ток

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.