Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:13 08.12.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема недоволни хижари-х.Скални мостовенови  
Автор turist (планинар)
Публикувано05.02.05 15:35

Здравейте, планинари!

Вероятно някой от вас знаят, че аз и още осмина посрещнахме Нова година в х.Изгрев и х.Скални мостове! Няколко дни след прибирането си във Варна пуснах факс до ТД"Студенец" (ще го прочетете малко по-надолу) , в който описвах главно какво ми е направило впечатление като липса на оборудване в х.Изгрев! Наскоро (преди 3 дни) ми се обади г-н Кацаров от ТД"Студенец" и ми даде да разговарям с жената от "Скални мостове", която се погрижи тогава за настаняването ни в стая на третия етаж. Жената с малко треперещ глас, заради ей тези два реда от моят факс:
"Липсата на ток ни принуди вторият ден (01.01.2005г.) да поемем към хижа Скални мостове, където въобще не бяхме очаровани от гостоприемството на хижарите, но пък имаше ток."

Ме попита: "Съжалявам, че в момента нямам Вашият факс пред себе си, за да го цитирам, но какво нелюбезно открихте в нашето отношение към вас, за да ни опишете по този начин? Вие знаете ли, че сега моя началник иска да ме наказва?", после ми каза, че печката долу в общото помещение била горяла до 2ч. през ноща и ние сме си изсушили всички дрехи и обувки, което аз отричам да е вярно. После пак г-н Кацаров взе телефона и ме попита дали съм чел правилника, в който пише, че печките се поддържат до 22ч.
А ние все пак пристигнахме в 18ч. - аз си спомням, че печката изгасна към 19ч. Освен това половин час ни държаха в общото помещение мокри на маса, която бе най-близо до външната врата, докато се натуткат да ни обърнат внимание и да ни настанят във стая. Която стая се състоеше от 4 помещения и трябваше само един калорифер да отоплява всички тия помещения - да не говорим, че четвъртото помещение остана неизползвано от нас, щото не бяхме толкова народ и освен това знам, че имаше и други свободни стаи.

Бих искал с това писмо да се обърна към всеки, дето е посещавал тази хижа и да го помоля да сподели своите впечатления специално от отношението на хижарите към него! Просто искам да знам, дали е само мое виждане, че на хижарите много не им пука за планинарите, а ги интересуват само паралиите дето идват с колите по асвалта да се напият и наядат на това място!

Благодаря!

Ето го факсът:
За г-жа Донка Тасева
ТД "Студенец" - Чепеларе

Здравейте, г-жо Тасева
Радвам се да ви съобщя, че аз и приятелите ми от Варна изкарахме една чудесна Новогодишна вечер в х. Изгрев. Очаровани сме от вниманието и отзивчивостта, които проявиха хижарят Иван и помощникът му Ангел, наистина направиха всичко необходимо за приятният ни престой!
Не мога обаче да скрия и много несъвършенства в организацията и оборудването на хижата. Имам въпроси, на които не държа да получа отговор, но намирам за необходимо да бъдат взети мерки от лицата, които са отговорни за тези несъвършенства.

Димчо от Варна - той ще ни заведе от Чепеларе до хижа Изгрев - няма да се наложи да идва ваш човек и да ни води! Димчо е минавал по маршрута.
Аз ще се свържа с Вас на 30.декември около обяд.Но може и да ми пратите факс, ако сметнете за необходимо.

1. Защо хижарят бе слязъл да чака в Чепеларе група от Варна, след като аз и чрез факс и по мобифона ви съобщих, че си имаме водач? Пристигнахме в хижата в 14:30ч.
2. Защо липсват акумулаторни батерии за радиостанцията в хижата, хижарят не разполага с мобилен телефон? Нима не знаете колко е необходима тази връзка, когато недай си боже се случи турист да се загуби в планината?!
3. Защо хижарят не разполага с фенерче, агрегат за производство на ток при електрическа авария, петромаксови лампи?
Липсата на ток ни принуди вторият ден (01.01.2005г.) да поемем към хижа Скални мостове, където въобще не бяхме очаровани от гостоприемството на хижарите, но пък имаше ток.

Най-сърдечно ви честитя Новата година и ви желая Щастие и Късмет във всяко Добро начинание!

Мартин (Керчев), Варна
Дом. Тел.: 052/ххх-ххх
Моб. Тел.: 0889/хххххх
Факс: 052/ хххххх
e-mail: aromat25@gbg.bg

=============
Фамилията Керчев и телефонните номера съм променил специално за този постинг! Написаното със син шрифт показва, че е цитирана част от факс изпратен на 28.ХII.2004г.

Тема Re: недоволни хижари-х.Скални мостовенови [re: turist]  
Автор Yassen ()
Публикувано05.02.05 16:16

Мартин,

за пореден път се убеждавам, че стотиците левове, които дадох за спални чували през изминалата година, не са прахосани

Имам едно питане. В района на мостовете имаше две хижи. Едната се намира край самите скални обекти и е с бунгала, а другата на 20мин път по нагоре. Коя е вашата? Струва ми се горната, ала нали от питане глава не боли.

Спал съм на долната преди години в едни адски порои и беше отвратително. Това си е жива кръчма и няма нищо общо с планината.
Изобщо съм уверен, че туристически обекти, до които се стига с кола, трябва да се избягват.

Всичко най-добро
Ясен

Красотата ще спаси света...

Тема Re: Горната хижанови [re: Yassen]  
Автор turist (планинар)
Публикувано05.02.05 18:26

Да, Ясене!
Става въпрос за горната хижа! Тя е по-нова постройка и с по-голям леглови капацитет!
Причината ние да я изберем тогава бе, че беше единствената най-близка хижа, в която имаше ток и можехме да си начешем крастата да си направим преходче през първият ден на новата година!

Аз все още не съм се решил да си купя нито спален чувал, нито палатка, нито нова раница
Но вероятно ще дойде някой ден, когато и това ще направя - все повече планинари ме насърчават да го сторя

Тема Мнениенови [re: turist]  
Автор Aндoн (Родопи)
Публикувано05.02.05 19:32

Мартине, добра вечер!

Всичко описано във факса е така. За печката и часовете на горене не мога да взема отношение, щото не съм запознат. Единственото, което мога да се оплача от Иван, че това беше най-пияният хижар, когото аз някога съм срещал. Доказателствата си ги знаем ние, дето останахме до сутринта.

Обаче имам една забележка към теб, голяма забележка.

Ако Уважаваш себе си ще си махнеш/промениш думата "планинар", която ти си сложил зад псевдонима си на момента, в който прочетеш това.
Не може един планинар да няма Чувал и да се маха от хижа, щото в нея нямало ток. Това е в противоречие с моето становище за тази дума, а сигурен съм и с много от становищата на други хора.
Дано ме разбереш какво искам да ти кажа.
До нови срещи.

Ясене, хижите си имат имена - Чудни мостове (старата) и Скални мостове (новата). Друг път да правиш разлика. Мартин много ясно го е написал.

Батко ти има 2 Чувалувания малко над Скални мостове, през април и май. Сняг към Гробен проход (Мезар гидик) съответно до кръст и до колена. Сняг при хижата - никакъв.
Хижарят даже ми пази Колелото 2 часа, Пич и половина!

Обаче нямам нито едно Чувалуване на Люлин планина.

Тема Re: Офтопикнови [re: Aндoн]  
Автор turist ("планинар")
Публикувано05.02.05 20:26

Андоне, какво ще кажеш за новонаписаното от мен в скобите и подписът ми? :)
По тоз повод се сещам за един дет се опитвал да прави нещата така, че да се харесва на всички ;)

Андон каза, че не съм планинар, щото нямам спален чувал и бягам от хижи без ток

Редактирано от turist на 05.02.05 20:33.

Тема Оригиналностнови [re: turist]  
Автор Aндoн (Родопи)
Публикувано05.02.05 20:33

Браво! Ето това се казва оригиналност!
Мисля си, че си ме разбрал какво искам да ти кажа.

Предният ми пост беше написан с цел да се наканиш по-скоро да си вземеш Чувал.

Нали знаеш, че Андон винаги бил прав!

Тема Re: Руска рулетканови [re: Aндoн]  
Автор kent (елф)
Публикувано05.02.05 21:36

Добър вечер. Много, много отдавна като ходих на "Изгрев", поради липса на прецизни условия за всички от нас, в столовата за Добре дошли, ни бе предложен 16 заряден "Глок" с молбата да намалим групата, като поиграем на Руска рулетка... В хижата нямало достатъчно спални места и столове в столовата, да не говорим за приборите и порциите вкусно сготвена храна /ПП/. След известно време когато останахме само аз и Жена ми, която не ми беше жена тогава /да... знаем номера с Руската рулетка, защото и двамата сме от руското малцинство/, погледахме телевизора, почовъркахме умрялата радиостанция /беше я уцелил случаен куршум/, почакахме някой да се размърда зад бара... и отпрашихме кам Мостовете за които бяхме чували, че има повече спални места... Уви!!! Още от Глухите камъни ни посрещнаха с откос на ПК/ пулемет Калашникова/ - явно този гад - хижяря на Изгрев - все пак се беше добрал до радиостанцията преди случайния куршум... Тъй като притежавах само малокалибрен спортен пистолет /не тежи толкова в бивак сака/, след неравен бой помолих Жена ми да развее бяло знаме /не сме се предали, това беше тактически ход за размисъл/. Вързаха ни и ни поведоха надолу към това ужасно място - хижа ...мостове.
Там ... седяхме в една голяма трапезария и мълчаливо се наливахме с бира... След третата бира, третия чай с ром и десетте вафли, поробителите ни си развързаха езиците и ни разрешиха да си сготвим Макаранки ала Кент, които винаги нося със себе си. Казаха, че Бяла черква изгоряла и бягството ни на там е безсмислено и ни заточиха в двуместна килия с течаща гореща вода.
След този случай на драстично намаляване на планинарската ни група, с Жена ми/която вече ми е Жена/ ходим само двамата, мълчеливи сме и нещо в нас явно разказва за преживяното, защото тези зли демони, наречени хижари се държат мило и боязливо с нас, а даже бай Вангел от хи(жа Пирин ни черпи с кана мелнишко вино.

Тема Пищовлии хора [re: kent]  
Автор Aндoн (Родопи)
Публикувано05.02.05 22:09

Васко, пищовлии са хората из Родопите. Ей къде е Македония, ей къде Чирпан, а те в средата...
Е, нямат толкова танкови снаряди, колкото габровци, ама кремъклийки дал Господ!

Само не разбрах аз ли от теб съм разбрал или ти от мен за рецептата "2 литра Бира с 1 кг Вафли"?
Или и двамата сме разбрали от Руската школа (или рулетка)?

Сегашният хижар на Изгрев - Иван - е там от 8 години. Висок е около телефонния номер на Пожарната. Пие колкото има на Масата!
Обича да се премята през глава връз печката тип "варел"
Иначе като не пие е кротък, името едвам си промълвява.

Хижарката (оная младата Баба) я няма от септември 2004 година.

Редактирано от Aндoн на 05.02.05 22:11.

Тема Re: Пищовлии хоранови [re: Aндoн]  
Автор kent (елф)
Публикувано05.02.05 22:31

То майтапа настрана ама ние за последно минахме през х. "Изгрев" горе долу преди 8 години. И пак майтапа на страна досега на всички хижи, колиби, поляни и умряли села винаги сме били добре дошли и хората са ни приемали като Наместници. Не сме се натрапвали на никого, и претенциите ни не са били като за 4 звезден хотел, говорили сме с хората и те са говорили с нас и никога сме нямали проблеми/малко, малко и аз познавам хората из планината/, винаги сме намирали общ език и с баби-холандки, и с баби българки, и с хижари, и с Павлин Петров и с Павел Радев и както писах с бай Вангел. Какво им става на сегашните туристи, от де е тази агресия, от де са тези претенции и кво искат те от планината "човек си носи проблемите със себе си " и то май всеки си заслужава планината - и прекарването там и отношението на хората към него.

Тема Имам въпросинови [re: kent]  
Автор Aндoн (Родопи)
Публикувано05.02.05 23:19

Родопски въпроси!

Васко, нещо не искат да ми се връзват обувките, пък утре ще ходя да видя 1 метър Сняг, щото толкова не съм виждал от 10 месеца.

Белочерковският манастир Св. Св. Петър и Павел мисля, че изгоря януари-февруари 2002 година. Краси може да има по-точни данни, до дата.
Преди това една част от него се използваше за хижа.

Това обаче няма грам логика с твоите "преди 8 години" (Скални мостове), където Бяла черква била изгоряла.

На старите карти съм гледал, че има дадено нещо като хижа Бяла черква и наистина там имаше (не знам дали още я има) една такава по-обществена постройка, дали е тя някой запознат да каже.
Щото другите постройки все ведомствени, а сега и частни, докато тая ми св виждаше по-народна.

Хижарите трябва да се омайват с бутилка водка/ракия и след това стават Пичове. Ето Иван на Изгрев го спазарихме на нашата група (11 човека) нощувката да ни бъде 5 лв. на човек, а никой нямаше БТС карта. А варненци си легнаха в 1 часа след полунощ (на НГ) и нормално по 6 лв.

За целта обаче се иска дар слово и усмивки, особено пък на момичета...
Отделно и Родопски корен в случая.

Редактирано от Aндoн на 05.02.05 23:23.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.