Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:29 11.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Покана за Чувалуване в Родопитенови  
Автор Aндoн (Родопи)
Публикувано14.09.04 07:57

Честит Кръстовден на всички именници. Да са Живи и Здрави и да не забравят вечер да извадят запасите от мазетата.

Бях решил да направя сефтето на новото си Чувалче не къде да е, ами точно на Голяма Сютка. В събота по обяд, след няколко стопа, вече бях на един от 12-те изходни пункта за Върха. Следваше ходене по много приятен билен път, ходене през поляни (Фурните) и накрая малко азимутно ходене. Боровинките тази година хич ги няма, не стига, че реколтата е слаба, ами и мечките (на 2 и 4 крака) са си свършили работата. За десерт ми предстоеше най-високия стоп в кариерата, цели 4 км се возих на УАЗ-а на ловните пазачи от Сърница. Решили да се поразтъпчат до Голяма Сютка по единствения възможен достъп до там с джип. Никога не бяха посещавали района и аз трябваше да изиграя ролята на "местния овчар" като обяснявах кое как се казва. На върха дадоха малко почивка на джипа и потеглиха обратно. Аз си хапнах мръвките, които носих, облякох един полар и една блуза. Опънах си Чувалчето върху масата в беседката. Както нямаше грам вятър изведнъж задуха умерено (около 5-8 м/с от север). Оставих водата на открито да видя сутринта дали ще е замръзнала, небето беше ясно и очаквах ниска температура. В малките часове се размърдах и "измерих" температура около нула градуса по Гуфи, водата - ледена, но все още в течно състояние. Чувалът отвън (от северната ми страна) измръзнал, отвътре обаче си ми е идеално. За сравнение на Черни връх е било -1 по Целзий, пък в Пловдив най-ниско е паднала до 5 градуса. Обаче реалната температура с умерения вятър беше доста под нулата, веднага се сетих за иглутата на Белмекен, но в иглуто беше с половин идея по-студено, може би заради високата влажност на въздуха.

В неделя разходка без раница до Малка Сютка, обратно до Голяма Сютка и право на басейна във Велинград, където се видях с част от тайфата - аркадаши. Много интересни стопове на връщане. Първият до разклона за Ракитово, вторият до Пазарджик, третият до разклона за Стамболийски, където вече стана почти тъмно. Все пак в последните секунди на деня един Голф ми спря, че даже се върна 50 метра. Отварям вратата, влизам и на секундата водачът ми казва с увмивка на лицето "Аман от теб! Как успяваш три пъти от Велинград да ни изпревариш?" Еми много просто, повече от 5 минути не чаках никъде, пък и шофьорите караха с висока скорост.

Такива ми ти предговори към идеята. Вече минаха 48 часа и пак ми се ходи към Голяма Сютка. С много хора сме го запланували от няколко месеца това да стане в края на септември. Синодът на Гуфи с девиз "От Родопите по-хубаво и от Голяма Сютка по-високо няма" може да предложи следната идея:

Петък (24 септември), до 12:00 (най-късно) да сме се събрали на басейна във Велинград. От там потегляме към връх Острец (1369 метра). Мястото за чувалуване ще бъде близо до върха. В събота по друга пътека излизаме на защитената местност Клептуза в края на града. Там в парка събираме останалата група и до 12:00 (най-късно) трябва да сме потеглили към Голяма Сютка. Чувалуването викам да бъде в местността Биндер (около 1800 метра). За "претенциозните" наблизо има вода. За 5 часа трябва да стигнем до бивака.
В неделя качване на Голяма Сютка. От там варианти много. Подходящ е този, който излиза в Ракитово и от там трябва да има превоз. Всички други варианти са последвани от автостоп. Ходжата на Мъглиж и Крън дава идея към Малка Сютка и от там към Сърница, където му казах, че има страшно хубава и евтина кръчма. Това си е цял ден обаче и прибирането ще става в понеделник. Има само един автобус от Сърница за Велинград в 6:00, който няма хващане. За наемане на друг превоз може да се говори в петък във Велинград, при положение, че няколко човека желаят такъв. Стигне ли се Сърница ще ме досърбят краката към Стойчов чарк, Ранча, г. с. Беслет, Чифте чарк, Ковачевица, Гоце Делчев, Славянка, Боздаг, Олимп, Беласица, ама това е друга тема.

Моля, всеки който ще дойде на купона да заяви участието си в клуба като напиши в кой ден и в колко часа горе-долу може да пристигне на изходните пунктове. Най-добре е, ако стане организация с коли. Иначе онзи таралясник пристига на гарата във Велинград в 11:00 (за тези в петък) и в 11:10 на Велинград - юг (за тези в събота).

Задължителни условия за участие няма, препоръчително е всеки да има раница, спален чувал, нещо расло на кокал за цър-пър и пийване. Маршрутът в събота е билен и вода има само на едно място. Който не иска да спи под звездите, нека носи палатка по онзи ми ти баир. Само да напиша, че от 24 чувалувания тази година само два пъти се опита да вали. Единият път в Турция поръмя за 5 минути, но под дърветата нищо не усетих, а другият заваля слабо в 7:30 на доуспиване, но църквата на Мостово (Св. Димитър - 1996 г.) беше наблизо. С това нищо не искам да кажа, може да е дошло време да ме навали хубаво, вие си правете изводите.

Забележка: Поради съображения за сигурност никъде не съм използвам фразата "клубна сбирка".

Тема Re: Покана за Чувалуване в Родопитенови [re: Aндoн]  
Автор Cтoян (изследовател)
Публикувано14.09.04 09:52

Хм!

Много дълги предговори, та идеята нещо избледнява.
Кажи го точно и ясно.

Тема Re: Покана за Чувалуване в Родопитенови [re: Cтoян]  
Автор Ивaйлo (не е прякор)
Публикувано14.09.04 10:54

Ето ти го по-точно и ясно: ако успея да приключа с работата на 24 Септ. до обед (а най-вероятно ще успея), в ранния следобед яхвам четириколесното возило и съм на Велинград. И тъй като, Стояне, традицията е отредила всеки път да забравяш по нещо в колата (този път - шалте), имам законен повод да ти предложа да пътуваме заедно натам. Ще има струва ми се и място за още хора, така че... но не ми пишете с лични съобщения във форума, защото ги проверявам веднъж на сезон... В профила ми трябва да има е-майл.

Тема А ние?нови [re: Ивaйлo]  
Автор Mermaid (unique)
Публикувано14.09.04 11:19

Какво ще кажем?
М?

love peace harmoney

Тема Re: А ние?нови [re: Mermaid]  
Автор if (The Designer)
Публикувано14.09.04 11:28

ми мило ние кво да кажеме. Ще сме там най-вероятно, ама да видиме как ще вържеме транспорта само.

Андоне, брачед, от София за Велинград светнат ли си с транспорта бе нашия ?

Ще пътуваме събота, щото петък ни е невъзможно.

Jivota e igra, siujeta e malko gaden, no za smetka na tova puk kakva Grafika

Тема Re: Покана за Чувалуване в Родопитенови [re: Ивaйлo]  
Автор Cтoян (изследовател)
Публикувано14.09.04 11:39

Иво, складе мой

Вече го бях отписал това шалте, отдавна ми се губи, а то къде било.
На сигурно място, както и пикела. Мерси! Още 1 бира имаш.

Понеже и аз имам намерение да отпрашвам в петък, ще взема да се възползвам от предложението ти и да ходим да го търсим тоя връх Острец къде е и Андон ефенди коя шахта си е харесал да си подпре чувалчето.

Ще ти звънна следв. седмица като наближи.

Автор Yassen ()
Публикувано14.09.04 13:00

Андоне, ще объркаш хората, които пишат в клуба от по-малко от 6 месеца.

Мили хора, условихме се клубът да се събира два пъти годишно официално. Последната седмица на март и тази на септември.

Тоест поканата на Гуфи е официалната есенна сбирка на клуб Туризъм. Мястото е избрано на майната си, за да не стане като пролетта на Козя Стена, където всеки (вкл. аз) си беше взел братовчедите до 10 коляно...

И за да не се повтори - място без хижа, без вода и много, много път...
Аз няма да дойда Не обичам да ходя, нямам чувал и освен това само август е безопасно във високата планина.

С две думи - зает съм и го знаех от месеци...пълнолуние, какво да правиш.

Изкарайте добре!
Ясен

Красотата ще спаси света...

Тема Ето, че най-сетне дойде денят "Х"нови [re: Aндoн]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано14.09.04 17:40

И разбрахме точно програмата за дългоочакваната есенна сбирка на клуба. Която обаче по много, ама много обективни причини, ще се състои без мен. За мое огромно съжаление. Но какво да се прави, трябва да се жертваме понякога в името на общото благо. Та такива ми ти работи...

Айде късмет и хубаво време. Много ядене, пиене, път и най-вече дъжд. Че да не ми е криво чак толкова, че съм пропуснал. Тъй де...

А по моя изрична молба съветът на старейшините на племето (клуба) се събра и ми даде обещание, че есенната сбирка ще бъде изместена занапред, за да не бъдете лишавани всяка година от светлейшето ми присъствие по това време. Така че - със здраве. Догодина през Март - да е живот и здраве - пак ще се видим, пък и наесен пак...

Който пие - пее
Който пее - зло не мисли
Следователно който пие - зло не мисли

Автор Плaнинap ()
Публикувано15.09.04 00:02

Ще се престоря, че не забелязах намека. Благодаря, все пак. Решение, както обикновено ще вема в последния момент.

Стояне, какво стана с кварталната ни клубна сбирка?

Тема и аз ще пропусна [re: Aндoн]  
Автор _K._ (mind spinner)
Публикувано15.09.04 08:01

по технически причини няма да мога да се присъединя към вас.

ако обаче свършим, каквото сме замислили да правим през цялата въпросна следваща седмица, ще се похваля своеовременно с дълъг пътепис.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.