Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:30 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Привет от чичо Наско!нови  
Автор see|(er (малко известен)
Публикувано27.05.04 02:19

Цяла зима ме преследва мисълта, че от 8 декември 2003 насам не съм се отчел в Голямата планина. Дори новата си лопата не можах да изпробвам. А хората спаха в иглу! Както и да е. Може да валят камъни, но тези три дни 22,23,24 май няма да ги пропусна! Имам си и нова палатка и трябва да я пробвам в условия близки до боя! Храна за три дни, спален чувал, топли дрехи, котки, гети, ръкавици, (знае ли човек в тия времена какво го чака Горе! ), палатка, екипировка за дъжд … Домашният кантар излезе от обхвата си – някъде около 16 kG! Както ще се види по-нататък всичко влезе в употреба без котките и гетите – чичо Насо е патил и знае! Сутринта в събота с бодра песен на автогара юг. Виждам – взели са мерки – голям автобус, няма вече скандали кой да влезе и кой да остане за другия курс. Вътре пълно с непознати младоци с грейнали очи от предстоящото свещенодействие! В Самоков всички се отправиха за Боровец. Няма значение. Аз пък съм за Говедарци. И ето вече съм при чешмата с кравешките изпражнения. Един поглед на ляво – о Господи, този сняг… не ми се гази с този товар в сняг! Поглед на дясно – да, там не съм бил и решението е взето – предимството на самотните групи е, че това става винаги с консенсус! … Като цяло Лъкатишка Рила прилича малко на Родопите умалени няколко пъти. След около час човек губи представа къде се намира. Постройки почти няма, няма характерни ориентири, не видях нито една скала, няма извори, само гори и зелени поляни! Маркировка съвършено липсва. И така, след многократни съмнения и лутане под палещото слънце в края на деня се намерих на около 1 час от с. Клисура. От облаците на запад взеха да се спускат завесите на идващия дъжд. Ние сме готови и за това! Тук му е мястото да се похваля с палатката която ми подариха синовете и снахите. Много е добра за хора с висок ръст. Има ги още в Метро в два варианта. Не се заблуждавайте от размерите написани на кутията – това са външни габарити. Ако сте с висок ръст купете си по-голямата с обявени размери 240х210х130, която вътре е 210х170, двуслойна и могат да спят трима души в нея – цената е 120.00 с ДДС. За хора с нормален ръст е по-малката с обявени размери 210х210х120 и цена 80.00 с ДДС. Дъждът трополи отвън, а вътре е сухо и топло… Събуждам се сутринта – Верила ни зове! Малко преди с. Клисура се появи стара маркировка в червено и зелено, а на входа на селото хубава табела, която сочи – ето натам е Рила! Наливам вода и хайде на билото. Хващам пътя, който според картата е верния. След около час той изчезва, но няма време за връщане. Гъсталаци, дерета, коприви, пак гъсталаци, на края излизам на път и вече съм в Белчин. Няма време за разсейване, една симпатична белчанка ми налива вода и навлизам в полето на р. Палакария. Обрасло с буйна трева, мисля си за змии. Не срещнах нито една. Ето я и Палакария, с глинести брегове, обрасли с върби зад които прозира село Алино. Прецапвам я на бързо, но от север е по-неприятно: мочурища, обрасли с блатна трева, кал и вода. На картата над Алино е изобразен язовир. Достигам стената по селската река от долу и навлизам в строго охранявана зона! От горе оградена и заключена, отдолу свобона! Пазачът видя попрегърбения ми вид и се смили: отключи портата и вече съм на Плана а целта ми е едноименното село! И тук отново: залесени иглолистни гори, малки връхчета недостойни да имат собствени имена, липса на всякакви ориентири и никаква вода! Към 19:00 скапан от горещина и жажда видях с облекчение първите къщи на с. Плана. Тръгнах по най-прекия път и както много пъти ми се случва тези дни, той свърши! Вече чувах селските кучета и продължих напред но гората се сгъсти до толкова, че накрая не можех да се продължа ни напред ни назад. Вече беше 20:30 и заваляха първите капки дъжд. Намерих малка полянка и отново палатката ме спаси. Цяла нощ валя и непрекъснато се събуждах с тревожния въпрос: как ще излезна от това място. Имаше и едно хубаво нещо: Палатката позволява да се събира и вода! Напълних 8 литрова кутия от течен шоколад! Сутринта имах нова изненада – 1 cm слой сняг! Излизането от гората ми отне около 1 час и към 10 ч. след още едно подобно изгубване бях на спирката на автобуса. Видимостта беше около 100 m и идеята да ходя до Урвич или Пасарел отпадна. GPS-ът е хубаво нещо, мислейки и джвакайки с обувки около 2 ч. навлязох в Железница, което е кажи-речи у дома. Слизайки от рейса в Дървеница реших да закръгля километража на 50, затова добавих още 2 km като минах под балкона на Маргото за да го поядосам малко – Чичо ви (вече дядо!) Наско още го бива!

see|(er ... the reason.

Редактирано от see|(er на 27.05.04 02:37.

Тема Re: Привет от чичо Наско!нови [re: see|(er]  
АвторMитko (Нерегистриран)
Публикувано27.05.04 07:34

Специални поздрави на чичо Наско!

Тема Поздрави на чичо Наско!!!нови [re: see|(er]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано27.05.04 09:57

Едно е да говориш много, друго е да кажеш нещо

Тема Re: Митко [re: Mитko]  
Публикувано27.05.04 14:51

Ти да не си оня Митко с когото ходихме до х. Ив. Вазов през декенври? Здравата ме умори тогава! Позрави и до нови срещи ако не съжаляваш, че тръгнах с теб тогава!

see|(er ... the reason.

Автор Yogi (турист)
Публикувано27.05.04 19:48

Малии дано и аз някой ден да стана такъв чичко

Този поход направо прилича на сухи/полусухи тренировки за командоси.

Направо нямам думи, ама нямаше как да не изкоментирам похода щом става въпрос и за Говедарци. А по течението на р. Лакатица сме прекарвали ловейки риба по цели дни като деца. Много скъпи спомени имам от този дял на планината. Бих казал, че го познавам отлично, ама бате Веско и Слави ме видяха зимата как изгубих ориентация в мъглата след в. Тапанковица и какво лутане падна след като се рабра, че се намираме в непознати райони

Колко тежи споменатата палатка?

Безименният връх над х. Козя стена вече се казва "Котето"

Редактирано от Yogi на 27.05.04 19:50.

Тема Приветнови [re: Yogi]  
Автор slavei (който не пее...)
Публикувано27.05.04 20:15

Браво дядо Наско!
Честно казано наскоро се бях сетил за теб и се чудех къде се загуби
Продължавай в същия дух, страхотен пример си
Той Yogi го е казал, но и аз си мечтая като стана дядо да има все още сили и възможност да скитам по планините.

пс
Междо другото и мен ме интересува ако знаеш теглото на по-малката палатка
Yogi не се притеснявай, аз лично си изкарах страхотно. Не мисля че и другите ще се оплачат

Автор Cтoян (изследовател)
Публикувано27.05.04 20:17

Чичо Наско, чичооо Наско

Пълниш ми душата. Дано и ние сме като теб след време.

Скоро не бяхме чели твои подвизи и беше станала дума къде ли се губиш.

До следваща случайна среща!

Автор The Bear (запознат)
Публикувано27.05.04 23:28

Здравей!
Чета, и тъкмо си мисля, че ще кажеш " ...и тогава, насочих се към Самоков...", а то било към Железница...

Поздравления!
Поздарви и от Враца и Врачанския балкан. Току преди 2часа го попребродих с вело и с вело на гръб.

\\-\\-\\-Catch The Extreme Wind Power-//-//-//

Тема Re: Митконови [re: see|(er]  
АвторMитko (Нерегистриран)
Публикувано28.05.04 07:03

Не съжалявам.
Като се срещнем по балкана пак ще походим заедно.

Тема Re: Yogiнови [re: Yogi]  
Публикувано28.05.04 11:55

На опаковките не е отбелязано теглото. На ръка тежат еднакво. В къщи я претеглих - 3 kG, което е малко множко за носене на гръб. Интересно е, че голямата е отбелязана на опаковката като двуместна, а малката - триместна. Има нещо гнило около тези палатки - китайска им работа! Наистина като че ли не са много здрави, както беше дискутирано в този клуб. Ако я ползвам 5 год ще бъде достатъчно. То и живота върви на там - дори телефоните остаряват морално за 2 год. Нека сме живи и здрави - да скъсаме сегашните палатки от употреба и да купим нови!

see|(er ... the reason.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.