Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:18 13.05.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема събота и неделя на Руй?нови  
Автор poшльo (несресан)
Публикувано26.04.04 00:50

едно предложение за предстоящия уикенд - 1 и 2май. Нашата идея - тръгване с колата за Трън в събота наобяд /защото единия от групата е на работа дотогава/, от Трън ако има време за ждрелото, ако не по пътя, та на хижата. Ако има време - още същия ден на върха /казват че по тъмно при ясно време от там се виждала София/, няколко снимки на пирамидата откъм сръбско и обратно. Спане на хижата /или пред нея който си носи палатката и мислене откъде ще слезем на другия ден - има няколко варианта за такова слизане. Ако някой го притеснява обедното тръгване - тръгва на сутринта, пък ние ще го догоним на хижата

Човекът е човек,когато е на път!

Тема Re: събота и неделя на Руй?нови [re: poшльo]  
Автор Ивaйлo (не е прякор)
Публикувано26.04.04 08:47

Отдавна се каня да обиколя тези места, защото са ми съвсем непознати. Тази събота бих тръгнал, но ще съм благодарен ако дадеш малко по-подробна информация за следното: за коя хижа става въпрос (не съм виждал туристически карти за този район); от Трън как се стига до нея - от къде се тръгва и стига ли се с кола; колко е ходенето от хижата до върха (защото най-вероятно ще водя един съвсем начинаещ планинар); какво имаш предвид като казваш, че има няколко варианта за слизане? Подлежи на уточняване, но ако ходя ще тръгна с моята кола рано сутринат в събота.

Благодаря предварително.

Тема Re: събота и неделя на Руй?нови [re: Ивaйлo]  
Автор MилkaЧoko (лилава краВа)
Публикувано26.04.04 11:18

хм...и аз отдавна съм хвърлил око на този район, но от известно време (а и за известно време напред) съм кът с времето (затова и пропуснах Козята стена)

но...идете, вижте, победете (ако трябва) и аз лично чакам някаква подробна информация...не че без нея не бих се справил, но все пак колкото по-информиран е човек като тръгва, толкова по-добре :)

успех...

Тема Топо карта на районанови [re: poшльo]  
АвторBятъp (Нерегистриран)
Публикувано26.04.04 12:21

Направил съм малък опит за топо карта на района. Хоризонталите са през 25м. Двата GPS трака (син и кафяв) показват два от алтербативните маршрути с изходен пункт град Трън. Синия е през Баринци, кафявия тръгва от стадиона над града, но самите тръгвания и на двете пътеки се намират трудно. Другите възможности както се вийда от картата са от селата Туроковци, Забел и Ломница.
Поздрави на родната планина :)

Тема http://k2.vc-east.com/ruj2.jpgнови [re: Bятъp]  
Публикувано26.04.04 12:21

Това са проблемите на нелогнатия :)

Публикувано26.04.04 12:36

От Трън до хижа Руй има доста варианти. Черни пътища има през селата Туроковци, Забел и Ломница. Според мен най-проходим е този през Забел, но по това време на годината едва ли става още за леки коли. Пеша най-пряко е от града през стадиона, а най-бързо през махалата Баринци(не се изкачва излишно Локви рид, където има вода). Пътеката през Баринци се отделя непосредствено преди църквата Света Петка в Баринци и минава покрай градските гробища. За съжаление по късно почти се губи в гората, но тенденцията е право нагоре. Скоро се излиза на тревистите сколонове над Туроковци, където се слива с пътя от селото.
От хижата до върха е около 1 час. По лесно е да се качи върха от месността Говедарника от където до върха е 30-60 мин, но има черен път със серпентини стигащи близо до върха.

Тема Re: събота и неделя на Руй?нови [re: Bятъp]  
Публикувано26.04.04 13:46

Ветре, благодаря за детайлната информация. Всъщност очаквах да се включиш по тази тема. Възникват обаче няколко допълнителни въпроса: проходимо ли е с кола до Туроковци, Забел или Ломница; има ли някакви означения (табели) за хижата и къде се намира местността Говедарника, защото не я виждам на картите. Благодаря.

Публикувано26.04.04 15:09

И до трите села има асфалтови пътища. Най-лош е този до Ломница(пътят към Ждрелото). До Туроковци и Забел се стига като от Трън се тръгне по шосето към Стрезимировци. Разклона за село Туроковци е на 5 км след Трън в дясно(месността Побиен камик). За село Забел на 7.5 км след Трън, пак в дясно(Забелски (х)Ан), непосредствено преди чешмата с 4-те струи.
Много стара маркировка (червена) има от село Ломница до х.Руй. От Туроковци до хижата пътят е трудно да се сбърка, но има няколко табели. От Забел има няколко подвеждащи разклонения по черния път до хижата, но ако се следва най-работещия път няма проблем.
Пътищата от Забел и Туроковци се събират в месността Пикета(има полуразрушена жълта сграда от граничния пост обслужващ едно време кльона). Около километър след това има характерен десен панорамен завой и веднага след него местността Говедарника(има останки от сграда). Оттам по пътя до жижата е около 1 час, а до върха пак толкова, от където може да се слезе на хижата. Вода има на Пикета(може и да е затрупана чешмата) и на Говедарника(по пътчето най в ляво се отива до Забелските корита (3 мин.))
На картата от ляво на дясно:
1. Връх Рух
2. Предвърха на Руй
3. Разклон при Говедарника
4. Панорамен завой
5. Разклон при Пикета
Питай ако ако трябва още нещо.
Поздрави

Автор kamicv (®)
Публикувано26.04.04 22:07

Здравей
Вариянта,който сме ползвали преди за да стигнем до хижа Руй(щото до върха още не сме успели)е с кола до село Ломница.Мястото пред пощата ползваме за паркингОт центъра на селото,по уличката вляво,която преси4а малко мостче и преминава покрай гробищата.Нагоре до хижата е черен път,горе долу добре маркиран,но проходим само за автомобили с висока проходимост(доста е изровен на места).Начинаещ турист може и да се поизпоти малконо за около 2 часа ще сте на хижата.
До върха нямам точна информация.
По въпроса ти за пътя до Ломница-асфалтов път си е от Трън до селото.
Смятам да се обадя на хижара,да го предупредя за идеята ни в събота вечер да сме там.Драсни два реда,като се уточни ще идвате ли и колко човека ще бъдете.
Ако тръгнете сутринта ще имате достатъчно време да разгледате Трънското ждрело.

---

Редактирано от kamicv на 26.04.04 22:11.

Тема Re: събота и неделя на Руй?нови [re: kamicv]  
Публикувано28.04.04 22:00

Засега плановете са следните: тръгваме (аз и синът ми) рано сутринта в събота от София. Ходили сме на ждрелото на Ерма, така че този път може да го пропуснем. Поне на картата изглежда, че най-краткият път за хижата е от Ломница, така че поемаме на там. На Ломница оставяме колата и тръгваме към хижата. Идеята обаче не е за хижа - ще нося палатка, така че смятам да намерим подходящо място за бивакуване. В зависимост от атмосферните условия и времето, с което разполагаме, ще се качим до върха или събота следобед, или по-вероятно неделя - сутринта.
При това положение обаче остават няколко открити въпроса, за които надявам се Вятър ще може да помогне отново:

- има ли снежна покривка натам - колко и на каква височина започва, и
- дали е безопасно да се оставя колата за през нощта в селото.

Най-вероятно в петък сутринта ще съм решил окончателно, но засега това е планът.

Поздрави, Ивайло

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.