|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Триград, Ягодино, Чамла, Мугла
|
|
Автор |
dzver (чатер) |
Публикувано | 15.09.02 23:55 |
|
Здравейте,
Надявам се да съм от полза на онези от вас, които искат да посетят Родопите.
Последните няколко дни се разходихме в района на Триград. Нощувахме в къщата на Митко и Славка и останахме много доволни. В селото има над 10 къщи, посрещащи гости, няколко от тях са с по-лоши условия, но разчитат на баби-рекламни агенти по центъра, с които трябва да внимавате. Хижа Триградски скали предизвиква само оплаквания.
В района на Триград са туристически пещерите Дяволско гърло, изненадващата - Дяволски гъз;) и Харамийска. Дяволското гърло е благоустроено (вход 2 лв) и разходката е забавна, но не за хора, посещавали повече пещери. Харамийската е малко по-интересна, тай като в нея се влиза с алпинистка екипировка и освен 23 метровото изкачване има и 40 метров рапел. Това може да ви се случи обаче само ако се включите в група от поне 5 души - записването става на входа на Дяволско гърло. Това е нужно, понеже пещерата отнема 3-4 часа и посещението и е по-скъпо.
В дупето на дявола можете да влезете с лодка - много приятно изживяване, но няма да ви го предложат, ако не изглеждате способни да се справите с него:)
Голямо изкушение от Триград е да отидете до Ягодино и да видите дългата 10 километра Ягодинска пещера. Не ви препоръчвам да го правите! Стопанина на ягодинската пещера я е занемарил. Вървяхме до там над 3.5 часа стегнат ход, изгубихме пътеката (неподдържана) и накрая гадът не ни пусна да влезем, щото бил само до 4 часа. Освен това водачът е само 1 (тоя същия). Искрен съвет - вместо да ходите до ягодинската пещера, по-добре идете да видите Чаирите и Чамла :)
От Триград планирахме да отидем в хижа Ледницата, но се оказа неподходящо дълъг преход. Още в ранна част от пътя местен жител ни прати да се изкачваме през едно дере. Вървяхме по червена маркировка часове наред и накрая малко след Чамла стигнахме до табела ... ТРИГРАД в посоката, в която вървим. За да не се объркате по същия начин, пътя Триград-Ледницата го минавайте през Чаирите - там пътеката е по-прясно маркирана. Ключовият момент, в който може да изтървете пътя е преди Чамла - има един кол с няколко табелки на него и покривче, падащ се в страни от пътя. Идете до кола и вижте какво пише там.
Село Чамла е изоставено, но има много следи от пресен живот. Някакви хора са основали там Кралство Чамла, работещо само лятото. Сега селото е обитавано от 1 улично куче.
В село Мугла се спи в училището. Нищо няма да ви стане, ако нощувате там, но в сравнение с уюта, осигурен от триградските ни домакини Митко и Славка... не може всъщност да се прави сравнение. То си е направо шок :)
Неделя от Мугла има автобус за Смолян в 13 часа, от Смолян за София има друг автобус в 15:13, тъй че извозването е лесно.
| |
Тема
|
Re: Триград, Ягодино, Чамла, Мугла
[re: dzver]
|
|
Автор |
rue (весел) |
Публикувано | 16.09.02 09:25 |
|
Това, че вие сте закъсняли за работното време на Ягодинска пещера, не е основание да съветвате да не се посещава една от най-красивите пещери !
Аз я препоръчвам на всеки, които е посетил този район !
Редактирано от rue на 16.09.02 09:27.
| |
Тема
|
уточнение
[re: rue]
|
|
Автор |
dzver (чатер) |
Публикувано | 16.09.02 18:09 |
|
забравих да кажа, че господинът на входа каза, че за целия ден не е пуснал нито един човек, понеже нямал ток. Като се върнахме в Триград разбрахме, че подобни дни, в които онзи е в лошо настроение и не пуска туристи се случвали доста често. Хич не ща да обяснявам, че за да разгледаме ягодинската пещера изобщо не ни беше нужен той, нито липсващия или наличния му ток. Работното време на пещерите в района по принцип е до 6, а ние бяхме в 4:30. Понеделник не работи по принцип.
В ягодинската пещера има и други забележителности, които са недостъпни за туристи. Стопанинът скръндза не искал да наема друг човек персонал... това е недопустимо, неуместно, отвратително.
На вратата бяхме 7 души в един момент. Трябва да си супер идиот, за да върнеш 7 души, при положение, че тока вече ти е дошъл, а и да го нямаше - ние имаме фенери.
Тъй че нека четящите тук да знаят - петте бисерчета на ягодинската пещера са неподходящи за пешеходни туристи. Нас се опита да ни накара да преспим в местeн хотел, май на сина му, само за да влезем. Как пък не! Обяснението пък за влизането през час което научихме е, че така кръчмата на сина му и смешния тарзанов мост правели оборот.
Разбира се, мнение срещу мнение. Твоето мнение срещу моето. В България има много красиви места, посещението на които не е свързано с унижение. Имам или нямам основание да съветвам - за себе си съм преценил че имам такова.
| |
Тема
|
Re: уточнение
|
|
Автор |
3aядлив (Е, не винаги) |
Публикувано | 17.09.02 17:12 |
|
Аз съм нов за този клуб, така че Здравейте всички!
Относно Ягодинската и Дяволското:
Ягодинската е така запазена в сравнение с другите осветени пещери точно заради това - не пускат туристи вътре сами. Така че, не се сърди на водача, че не ви е пуснал.
Не мисля, че е редно да казваш, че в Дяволското няма смисъл да се ходи, ако човек е посещавал и други пещери. Дяволското си има своите забележителности, които другаде не могат да се видят.
П.П. Ягодинска не е 10 км., а около 6500 м.
| |
|
Голямо изкушение от Триград е да отидете до Ягодино и да видите дългата 10 километра Ягодинска пещера. Не ви препоръчвам да го правите! Стопанина на ягодинската пещера я е занемарил. Вървяхме до там над 3.5 часа стегнат ход, изгубихме пътеката (неподдържана) и накрая гадът не ни пусна да влезем, щото бил само до 4 часа. Освен това водачът е само 1 (тоя същия). Искрен съвет - вместо да ходите до ягодинската пещера, по-добре идете да видите Чаирите и Чамла :)
Нещата, които сравняваш не са толкова лесно сравними А за Дяволското гърло мога само да кажа, че това е едно бебе, на което тепърва му предстои да расте, затова за незапознатите не е интересна. Всъщност, тя е уникална. И това, което ти наричаш пещера Дяволски гъз, не е отделна пещера. Това е просто друг вход на Дяволското гърло, който се води изход за реката. 
When the music is dead, you can't hear the melody.
| |
|
Истинското име на селцето е Ягодина, а не Ягодино. 
| |
Тема
|
|
|
Автор |
dzver (чатер) |
Публикувано | 19.09.02 15:38 |
|
Имах искреното желание да помогна, но се сблъсках с многознайковци, някои от които въоръжени с неактуална информация или натяквайки като информация личното си мнение. Разочарован съм от коментарите по моята тема и не мисля да пиша повече тук.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
3aядлив (Е, не винаги) |
Публикувано | 19.09.02 16:49 |
|
Не ми се вярва да си толкова безочлив да визираш мен, но ако все пак е така, имай предвид, че информацията ми, хеле пък за пещерите, е доста актуална. Можеш да бъдеш сигурен, вЕрвай ми!
P.P. I ne se vryzvaj tolkova! Qvno mnogo lichno go priemash, ako nqkoj se opita da te korigira. Редактирано от 3aядлив на 19.09.02 20:35.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Typиcт (експерт) |
Публикувано | 19.09.02 16:58 |
|
Здравей dzver!
Информацията ти наистина е много ценна, полезна и навременна. Предполагам, че дори след време хората ще я четат, "ровейки" се в архива, когато решат да ходят натам. Аз лично прочетох материала с интерес и поради това, че от няколко години не съм ходил в района.
Спомням си малко комичната ситуация, която се получи при посещението ни тогава в Ягодинската пещера. Нощта прекарахме в с. Чала, разположено високо над пещерата, в подножието на вр. Виденица. И досега пазя хубавия спомен за гостоприемството на нашите домакини, които ни приютиха, без да ни познават. Бяхме голяма група - около 10 души и в късния следобед се появихме на селския площад, с надеждата все някой да ни приеме за нощувка (за всеки случай имахме спални чували). Още първото дете, към което се обърнахме ни заведе към вкъщи, където веднага ни приеха. Дори на сутринта се оказа, че други хора са се почувствали обидени, че не сме уважили тях  . В късния следобед качихме личния връх Виденица, връх който си заслужава усилията.
Но това е само въведение. На сутринта планирахме да разгледаме Ягодинската пещера и понеже предполагахме, че може да бъде затворена, решихме да се възползваме от "чудото на техниката", наречено телефон. Отидохме в кметството и помолихме кмета да звънне на "ягодинския пещерняк". Всичко беше О.К. и поехме по стръмния склон надолу... Преминахме по стария мост и хоп - пред пещерата. Гледаме - кипи усилен труд - чисти се, подрежда се, явно чакат скъп гост. Пещернякът беше там, предупреден за ранното посещение, и ни разведе из пещерата. На излизане питаме: "-Абе, кой чакате, за какво са тези приготовления?" "- Чакаме Софиянски да дойде, затова се подготвяме". Изведнъж се сещаме каква е работата. Кметът на село Чала каза на пещерняка, че софиянци искат да посетят пещера и да бъде там в 9. Обаче, онзи явно е чул "Софиянски"... Стават тези работи... Над селото има друга пещера - Корудеренска проходна, която също си заслужава труда да се посети.
С поздрав,
Турист
| |
|
Здравей Заядлив! Добре дошъл в Клуба
Без да съм специалист по пещери, ето каква информация имам за дължината на Ягодинската пещера (преди: Имамова дупка):
http://www.prilep1962.hit.bg/250caves.htm
Турист
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|