|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Каваклийка, Барикадите работят ли???
|
|
| Автор | K. (Нерегистриран) |
| Публикувано | 01.03.02 15:58 |
|
|
Ще се моткаме тя уикенд из Средна гора, за да я обиколим цялата за последно. Та тръгваме от Копривщица, минаваме през Богдан и Средногорец (че съм я виждал само на култова снимка в Пътоводителя за хижите), оттам през Чивира към Каваклийка и Барикадите.
Къде е най-готино да се спи откъм природа? Ще го правим за два дни!
10х, К.
| |
|
Тема
|
???
[re: K.]
|
|
| Автор |
Typиcт (експерт) |
| Публикувано | 01.03.02 16:06 |
|
|
Чакай сега! Не виждам как за два дена ще стигнеш от Копривщица до Каваклийка, освен ако не си с кола или хеликоптер? Но виж може от Копривщица до Хисаря с повечко ходене втория ден, със спане примерно на Средногорец. На Средногорец бяха много гостоприемни хижарите, но от две години не съм ходил. Иначе на мен лично ми харесва най-много участъка между Средногорец и х. Фенера (грешно в пътеводителите наричана Орела). Хубаво е на върховете Малък Богдан, Алексица, Фенера и Орел.
Турист
| |
|
Тема
|
Re: Каваклийка, Барикадите работят ли???
|
|
| Автор |
Topepo (дон) |
| Публикувано | 01.03.02 16:34 |
|
|
Бе ти нещо да не се бъркаш? Хижа Каваклийка се намира над Казанлък - ако, разбира се, още съществува.....
От х. Богдан отдавна не е останало май почти нищо, което тамземците да не са отнесли, включително и с камиони.... На х. Чивира не е много поддържано, вземат по 6 лева на калпак на нощ (на Средногорец май още е 2 или 3 лева - но не е сигурно). На Барикадите имаше само един полулуд пазач - не отказваше приемане, но там се таксува май като хотел на Балкантурист. На х. Фенера при последното ни отиване беше по добре - чисто и поддържано, и не много скъпо. Добитъка, който се отглеждаше там доста години, май, засега поне, го нямаше...
И струва ми се, че заслон Орела, който е отделно от хижата, отдавна изобщо не е пригоден за нищо....
При това положение, за спане като че ли по удачни са или Средногорец, или Фенера.
| |
|
Тема
|
не Каваклийка, а Бунтовна ;-)
|
|
| Публикувано | 02.03.02 00:39 |
|
|
така е като пиша, без да гледам картата...
е, късно е вече, ще разправям в понеделник ;-)
К.
| |
|
Тема
|
Барикадите
|
|
| Автор |
NAS (чичо) |
| Публикувано | 03.03.02 18:25 |
|
|
Барикадите не работят, поне така ми казаха преди два месеца, когато се обаждах. Бунтовна би трябвало да работи, но не знам какви са условията в момента
| |
|
Тема
|
Re: Каваклийка, Барикадите работят ли???
|
|
| Автор | Лexa (Нерегистриран) |
| Публикувано | 03.03.02 19:23 |
|
|
Барикадите не работят. Има само пазач. Мисля че приема туристи, само не знам на какви условия! Бунтовна работи. Предполагам само че не е заредена с хранителни продукти.
В един топъл ден(ужасно горещ) в началото на авгост успяхме от град Стрелча да се качиме до местността Вълк и после до Барикадите и да се върнеме по същия маршрут в Стрелча. Като се има предвид че се помотахме се още в района извън маршрута, минахме над 40 км при всички положения. По нашите изчисления около 46 км.
За един ден , мисля че може да се мине по маршрута Копривщица, вр. Богдан, Барикадите, Бунтовна, Стрелча. Проблема е само че маршрута е лошо маркиран.
| |
|
Тема
|
и ето какво стана
|
|
| Публикувано | 04.03.02 18:22 |
|
|
Хванахме си бързия влак за Копривщица, което се оказа поскъпнало и безсмислено начинание, щото после рейсът от гарата до града чака половин час да се дотътри пътническият влак от София.
Към 9,45 тръгнахме от града и за около 2 часа бяхме на Богдан. Там всичко е съборено и окрадено - още един повод да си мислиш, че тая държава никога няма да тръгне към добре. Горите и поляните наоколо са горели и се изкачваш на билото по леко обиколен маршрут в странна жълта-черна-жълта маркировка и дървени табели на стратегическите места.
От х. Богдан продължихме за Средногорец за още час и 20. Там имаше пиющи + банда селски рокери с 40-годишните им съветски машини. Тръгнахме по заснежения път за Чивира, но после решихме, че той не е правилният и за по-сигурно превалихме билото и излязохме на пътеката от Богдан за Чивира. Стигнахме за още час и нещо. Имаше отбор пенсионери с огромен бус Мерцедес, които ние се учудиха, щом ние запрашихме за Барикадите.
Пътеката беше добре маркирана, макар че на две стратегически места всичко беше въпрос на усет да намериш правилната посока ;-) След още час и нещо стигнахме до екс-хотела на Балкантурист, който ме изкефи с преписването от онзи американски хълм с главите на президентите. Тук обаче бяха издялали в морените главите на местния партизански отряд. Беше към 17 часа и от уж пустата сграда изскочи мутроподобен орангутан, който ни каза, че до Бунтовна има час. Ние хич и не мислехме да оставаме на Барикадите, макар че от това място може да стане симпатично хотелче, ако го постегнат, както си е било.
След поредното лутане на горско кръстовище, което беше грешно маркирано, слязохме на Бунтовна точно в 18,30. Това е яко място, на което пращаха на лагер само най-добрите пионери по мое време. Има две хижи като възрожденски къщи, в едната е кръчмата-купчийница. От другите две хижи, в стил "комфортна хижа от 70.те години", работи само едната, където се спи за 4 кинта. Гледката към равнината, обхваната от пожар, беше впечатляваща.
На другия ден се измъкнахме последни в посока Стрелча по дълъг и прашен билен път, но за около три часа и нещо бяхме долу и оттам едно мудно изнасяне през Панагюрище до София - мъка. Дори междуградският транспорт вече се скапал съвсем ;-(
Сега се кефя на кафевия си тен и се надявам все пак да падне още веднъж снежец за едни последни ски.
К.
| |
|
Тема
|
Re: и ето какво стана
|
|
| Автор | Mитko (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.03.02 06:56 |
|
|
Ама ти с това описание май по-скоро ще откажеш мераклиите да се разходят натам 
| |
|
Тема
|
Re: и ето какво стана
[re: Mитko]
|
|
| Автор |
Яceн_ (като в мъгла) |
| Публикувано | 05.03.02 08:54 |
|
|
Ами то си е за отказване. Ниска планина, слабоатрактивна, следователно занемарено, разрушено и разграбено, следователно още по неатрактивно... Омагьосан кръг. Отказваш се да отидеш, още преди да си помислил за това.
| |
|
Тема
|
Един въпрос
|
|
| Автор |
Topepo (дон) |
| Публикувано | 05.03.02 10:40 |
|
|
От х. Богдан май имаше ПРЯКА ПЪТЕКА с маркировка, по която за около 3- 4 часа може да се стигне до х. Бунтовна? Дали водеше направо за там, или с отбиване на Барикадите?
Правилно ли помня?..... Щото може да се опитаме да идем и дотам, а през Чивира доста се заобикаля.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|