Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:49 15.07.25 
Поколения
   >> 30-40
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема По скоро млади/по-скоро стари?нови  
Автор Craftsman (занаятчия)
Публикувано21.02.10 23:25

Не знам за вас, но за мен 40-годишната възраст е нещо като психологическа граница разделяща младостта от старостта. Някак си в съзнанието ми ако си под 40 си по-скоро млад, ако си над 40 си по-скоро стар.

Има нещо особено в тази цифра 40, нещо стряскащо, като че ли ни напомня че поемаме по пътя на старостта и смъртта. Не че се чувствам стар, но наближавам 40 и ми е доста странно, защото досега бях свикнал да се имам за млад човек, а наближавам границата, когато няма да мога да имам подобно съзнание за себе си. Дори ми е трудно да повярвам, че ги наближавам, дори ми е странно, че си признавам и в писмен вид че ги наближавам...

Какво има отвъд? Годините на зрялостта? Помъдряването, което ме кара да съжалявам за пропилените години в лутането на неопитността? Вече знам какво, искам, знам къде отивам и как да стигна до там, но усещам умората от непрестанното състезание с времето.

А часовника тиктака и времето, като че ли лети по-бързо и по-безмилостно от всякога... Защо нямах този ум и тази мъдрост преди 20 години? Защо трябваше да се лутам толкова и да загубя толкова време? Ще мога ли да живея със съзнанието, че не съм вече млад човек? Шаблонът "млад по сърце" не ме задоволява. Смъртта е по-близко от всякога и приближава миг, след миг, след миг, след миг - ще съумеем ли да изживеем по-мъдро и по-плодоносно остатъка от дните си?

Тема Re: По скоро млади/по-скоро стари?нови [re: Craftsman]  
Автор Karinka (членка)
Публикувано22.02.10 09:25

Мъдростта и Смъртта дебнат във всеки един момент от живота ни! Това, което описваш се случва на различна възраст :-) Просто го приеми и и му се наслаждавай.

Автор esti ()
Публикувано22.02.10 19:44

А моята пси граница беше, когато от 33 изведнъж станах на 34.

Много ми се видяха тези 34, честно.
Сега съм на 39, но май отдавна съм се настроила и не се впечатлявам особено от пъплещите към мен, като армия микроби 40 години.

Що се отнася до другото, мога само да ти кажа:
Ще ти мине!

Автор Дядo ()
Публикувано22.02.10 19:54

Нема а се пуашиш копеуе!

Аз съм на 53. Смятам се за реалист с лек песимистичен уклон. Това ще рече, че каквото ще ти кажа по-долу няма да е оцветено нито в розово, нито в черно.

Според мен, етапите на човешкия живот се делят по следния начин:

0-3 години - бебе - пълна зависимост от родителите си и практически без собствен глас

4-7 години - малко дете - осъзнато откриване на света и обкръжение основно от удоволствия - интензивно изразена любов на близки и по-далечни, игри, играчки, сладкиши

8-14години - дете - проява на самостоятелност, вземане на решения, сблъскване с отговорности и задължения

15-25 - младеж - всичко е любов, учение и създаване основите за по-нататъшното развитие в живота

26-35 - млад човек - истински старт в живота - брак, избор на професия и натрупване на опит и актив в нея.

35-45 - активна възраст - завладяване на позици, създаване на стабилен дом, жилище, отговорности към семейството с малки и растящи деца

45-55 - зряла възраст - бране на плодовете от предишното десетилетие, спечелено е уважение от околните, растеж в кариерата основно благодарение на натрупан професионелен и жизнен опит и по-малко на конкретни знания и умения.

55-65 - край на активната възраст - настъпва умора от извършването на конкретни дейности и от живота изобщо, апатия към по-нататъшно развитие, опити да се задържиш на платото преди предстоящото спускане.

65-75 - старост - развитието практически е спряло, макар да има пасивно любопитство към случващото се наоколо

75-85 – преклонна възраст – практическо вегетиране, облекчено от пасивни занимания – телевизия, хоби, четене и общуване с връстниците.
85+ - социална смърт и очакване на физическата

Има криза на средната възраст. Обикновено се изразява в появата на много въпроси относно смисъла на живота, личната полезност, постигнатото до момента, страх от очакването на залеза. Естествено всичко е индивидуално, но средностатистически се появява около 40-тата годишнина и продължава до около 50-тата. Това за повечето хора е период на лутане, чести спадове в настроението, спад на активността, поява на неудовлетворение от постигнатото и страх, че няма време да се навакса. Това естесвено поражда у по-борбените натури реакция, която маскира тези симптоми – свръхактивност, започване на активно спортуване, ходене по екскурзии, купони, забавления – трябва да се навакса пропуснатото и да се покаже, че още ни бива. Това е периода, в който доста мъже търсят ласките на млади любовници. Причините са две – едната е да си докажат, че не само не са по-малко мъже, но дори са и повече, другата е, че за един застаряващ мъж възбудата от младата плът действа много по-ефективно от тази на собствената половинка (често заблуждавайки го, че виновен за настъпващата немощ не е той, а некадърната му жена, която не знае как да го възбуди). Гонят се постижения в кариерата, като борбата често е на живот и смърт. Започва самоотделянето от „младите” – все по често се изпуска „Аз на времето …”, „Аз като бях на вашите години …”.

Кризата на средната възраст не случайно е наречена криза. Това, освен да покаже интензивноста на случващото се, показва и друго много важно нещо – че това, което се случва е временен етап. Никоя криза не трае вечно, тя все някога свършва.
С преминаването на кризата се усеща едно успокоение, приемане на фактите и осъзнаване, че положението не е трагично. Завръщането при уюта на собствената съпруга и изоставяне на дивата 25 годишната любовница, намаляване на темпото, без угризения, че си се предал или отпуснал, гледане спокойно и с лека насмешка на приповдигнатото щуране на младежта, защото вече знаеш, че не всичко, което хвърчи се яде. Появява се и „сдаване на караула” към вече порасналите деца. Все по-често отчитаме тяхното мнение и даже с удоволствие им отстъпваме инициативата в някои дейности. При добри постижения до този момент, след кризата настъпва и удовлетворението, че си се справил не зле и от активен състезател се оттегляш на сладостното удоволствие на зрител, който вече може да гледа състезанието от дивана и вече не е необходимо да опъва жили до скъсване.

Последно. Иска ли ти се пак да си на 5, на 10, на 15? Вероятно не. По същия начин едва ли ще ти се иска да си отново на 30 когато станеш на 50.

Тема Re: По скоро млади/по-скоро стари?нови [re: Дядo]  
Автор esti ()
Публикувано22.02.10 20:17

Няма справедливост на тоя свят, няма!
Мъжете, като влязат в кризата на средната възраст и го удрят на разврат с млади мацки, а жените започват да се надлъгват с критическата, като до последно не си признават и си оправдават истерясването със стрес, умора и проклети шефове.

Тема Re: По скоро млади/по-скоро стари?нови [re: esti]  
Автор Дядo ()
Публикувано22.02.10 20:33

Ми проклети са си шефовете - вдигат ... заплатите на младите секретарки, а не на критичните счетоводителки. Нигийсрам.

Тема Re: По скоро млади/по-скоро стари?нови [re: Дядo]  
Автор esti ()
Публикувано22.02.10 20:43

Вдигат те - само обещават!
Затова накрая всяка млада секретарка се превръща в критично счети.

Тема Re: По скоро млади/по-скоро стари?нови [re: esti]  
Автор Дядo ()
Публикувано22.02.10 21:52

Това е част от играта.

Чудел съм се на такива момичета. Шефът на 50, тя на 23. Рецепционистка. Шефът я издига до "лична асистентка" (в една фирма им викат пибиейки от PBA – Personal Business Assistant).

Пибиейката получава джисием от "мениджърски клас", започва да придружава шефа по бизнес срещи, после бизнес срещите започват да се организират все по често във вечерните часове в скъпи ресторанти, от там се отива на бар. След третия месец пибиейката започва да се сеща, че шефът очаква от нея нещо повече. Да, ама тя се оказва макар и бавно схващащо, все пак "честно" момиче и една вечер отказва да присъства на бизнес среща, защото приятелят й й вдигнал скандал и й казал, че ако и тази вечер не е с нея, ще я напусне. На другия ден офисът е уведомен по мейла, че пибиейката е уволнена дисциплинарно за превишаване на правомощията - изписала си от склада нов джиесем преди да е изтекла амротизацията на стария (не, че това не го е правила няколко пъти през последните месеци при всеки нов модел, появил се в склада).

Поради критичната ситуация шефът започва да използва по съвместителство пибиейката на един по-малък шеф. Тя, дали щотго е руса или щото е на цели 26, се оказва по-схватлива и най-важното - без приятел. Скоро започва да прави физиономии на шефа, да му поправя вратовръзката с нужда и без нужда, той пък и държи дамската чанта, докато тя отиде "да пишка", а двамцата заедно си споделят порциите а и стаята във все по-честите тийм билдинги. Бавно и полека, след цели два месеца, пибиейката става Офис и Пъблик Рилейшънс Мениджър. Минава почти година и на шефа започва да му дотежава жизнеността на младата мениджърка. Още повече му дотежават нейните забележки по поведението му не само в офиса, но и пред високопоставените партньори по бизнес срещите. Една сутрин мениджърката не идва на работа. Никой не смее да попита защо. След седмица изтича информация, че е уволнена дисциплинарно за превишаване на правата - подписала някаква фактура, която надвишава нейния лимит.

После шефът бива преместен или се премества сам в друга фирма и ... да живеят сините хапчета.

Тема Re: По скоро млади/по-скоро стари? [re: Дядo]  
Автор esti ()
Публикувано22.02.10 22:22

Още повече му дотежават нейните забележки по поведението му не само в офиса, но и пред високопоставените партньори по бизнес срещите

Тоз никакъв шеф не е - аматьор!
Баш шефовете винаги са ясни и категорични по отношение на трудовата характеристика на асистенКите си.
Не позволяват импровизации.

Тема Re: По скоро млади/по-скоро стари? [re: esti]  
Автор Дядo ()
Публикувано22.02.10 22:22

Ще трябва да се доверя н атвоята преценка. Аз нямам много опит с такива шефове.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.