|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
баси дребния кеф!
|
|
Автор |
ABe (разсеян) |
Публикувано | 30.11.05 18:36 |
|
В един от кварталните "супермакети" попаднах на соленки с пармиджано (пармезан).
Ех, че кеф! Ха-ха! Чудесен вкус!
Пармиджаното е нещото, без което никоя паста не е паста*.
На времето си имах клиенти от Италия и бонус към хонорара ми беше да ми донесат пармиджано, въпреки забраните на три граници по пътя.
______________
* Паста е разните макарони, макаронини, макаронети, спагети, спегитини, както и спагетони и спагетонети, приготвени надлежно. И без пармиджано никой италианец не ги възприема сериозно.
Наздраве!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!
| |
Тема
|
Re: баси дребния кеф!
[re: ABe]
|
|
Автор |
doktorka (pak sym az) |
Публикувано | 01.12.05 02:25 |
|
ахм...
аз Аве,да ти кажа ..обичам пармиджан само като правя паста карбонара
иначе ми харесва да си сложа моцарела...
ама не съм итал"я"нка
| |
Тема
|
Re: баси дребния кеф!
[re: ABe]
|
|
Автор |
DarkCat () |
Публикувано | 01.12.05 07:55 |
|
мда, и да се хапва без нищо пак е страхотно
ПП : Всеки италианец би изпаднал в стрес ако види повсеместната употреба на кетчуп и пица
ППП : ако някой се интересува мога да дам рецепта за пица, с все доматения сос
| |
Тема
|
Аз, моля другарко!
[re: DarkCat]
|
|
Автор |
ABe (разсеян) |
Публикувано | 01.12.05 09:06 |
|
Аз съм спецът по паста и пици вкъщи.
И ми е много интересна твоята пица...
Напиши рецептата, моля те.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!
| |
Тема
|
Аз си рeжа...
[re: doktorka]
|
|
Автор |
ABe (разсеян) |
Публикувано | 01.12.05 09:10 |
|
пармиджано на мно-о-ого тънки парченца и като мезе за червеното вино след вечеря.
Разкошно е, особено с по-тежки вина.
Както и синьо сирене, разбира се.
Ха, наздраве! Че при теб точно е време за (най-малко) една чаша хубаво вино!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!
| |
|
Баси дира! Половин час не ми пуска мнението
Хапни калцоне в Триест Гарантирам ти, че после дълго няма да помислиш за моцарела.
Наздраве
| |
Тема
|
Re: Аз си рeжа...
[re: ABe]
|
|
Автор |
jamie (старо куче) |
Публикувано | 02.12.05 22:04 |
|
май не си опитвал пармиджано - режел си нашия :-)
То е твърдо като ДЪРВО и се сервира настъргано в СОЛНИЦИ в пицариите в Италия.
ПП: Докторке, странно защо използваш моцарела - това е най-мекото сирене и определено не служи за подправка.
| |
Тема
|
Re: Аз си рeжа...
[re: jamie]
|
|
Автор |
doktorka (pak sym az) |
Публикувано | 03.12.05 01:12 |
|
ми щото ми харесва...
| |
Тема
|
Вече не ми...
[re: jamie]
|
|
Автор |
ABe (разсеян) |
Публикувано | 03.12.05 08:56 |
|
носят от Италия. То наистина беше твърдо като камък.
Купувам от тук. Продава се не чак толкова твърдо. Може да се реже.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!
| |
Тема
|
Re: Аз, моля другарко!
[re: ABe]
|
|
Автор |
DarkCat () |
Публикувано | 03.12.05 10:56 |
|
тава 40 х 40 см, намазана с масло /за да прилепне тестото, което е жилаво и ако е зехтин ще се плъзга и събира/
тесто
около 400 гр. брашно
1 пакетче суха мая Д-р Оеткер
1 с.л. захар
1 ч.л сол
4 с.л. зехтин
1 ч.ч. хладка вода
омесва се тесто /мая, захар и сол се смесват с брашното а зехтин и вода после/
тестото се оставя около 30 мин. да втаса, омесва се отново и се разточва с точилка. тестото е по-твърдо от колкото за хляб и малко трудно се точи. Тестото е добре да постои около 20 мин. в тавата
Доматен сос /добре е да престои час/
една консерва белени домати /най-добре с настъргани пресни домати за готвене/ - доматите пасирам и добавям малко от соса докато сместа стане малко по-рядка от кетчуп
подправки - дива чубрица от Балкана, само листенцата. малко босилек, малко захар, малко сол, малко смлян черен пипер
и от там нататък се гарнира с каквото ти душа иска
пече се на 220 градуса в предварително загрята фурна
и после сподели
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|