Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:22 16.07.25 
Култура и изкуство
   >> Театър, Опера, Балет
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Премиерата на ФАУСТ в ОФД-Русенови  
Автор chershap (непознат )
Публикувано28.03.10 14:33

Вчера беше премиерата на Фауст от Гуно в Русенска опера. Споделете впечатленията си, русенци, които присъствахте на този чудесен спектакъл.
Диригент - Найден Тодоров, режисьор - Бойко Богданов, в ролите - Стефан Чифолели, Юлиян Константинов, Мария Цветкова.

Редактирано от chershap на 28.03.10 18:37.

Тема Re: Премиерата на ФАУСТ в ОФД-Русенови [re: chershap]  
Автор in-ian (непознат)
Публикувано28.03.10 17:07

Толкова парцалива постановка не бях виждал! Диригента да си отвърже ръцете! Горките певци!

Тема Re: Премиерата на ФАУСТ в ОФД-Русенови [re: in-ian]  
Автор zvetarkata (непознат)
Публикувано28.03.10 17:09

А кой е той(диригента)?

Автор in-ian (непознат)
Публикувано28.03.10 18:06

Дори не искам да му споменавам името - много мръсен ми изглежда! Такова му е и дирижирането!

Автор chershap (непознат )
Публикувано28.03.10 19:51

Някои май се чудят каква злобна простотия да избълват.....срамота!!!!

Автор ПъpпълМодератор (марципанена)
Публикувано29.03.10 09:34

До момента имаш две мнения по тази тема и абсолютно нищо съществено.
Обидата не е изказване на мнение, а израз на безсилие-нито съм гледала операта, нито ще отида до Русе да я гледам, така че целта ми не е да защитавам "някого".
ти внимавай с тона, достатъчно обиди има в този клуб по адрес на кого ли не. мисля, че е време да спрат.

Автор in-ian (непознат)
Публикувано29.03.10 11:18

Който и да си ти"пърпъл"нямаш право да ме заплашваш по този начин! Ще повдигна въпроса за цензурата, която упражняваш! Или си този за когото пиша?!

Автор ПъpпълМодератор (марципанена)
Публикувано29.03.10 11:42

имам права поне равни на твоите:))) в контекста на случая ти обиждаш диригент, опера и музиканти-аз те предупреждавам да не го правиш.

предупреждението е освен към теб, така и към всички, които не пропускат да кажат нещо негативно в почти всяка пусната тема. нека поне се опитаме да наложим малко по-позитивен тон в клуба.

а иначе нито съм диригент, нито съм музикант, нито съм от старозагорската опера, нито от музикалния театър, нито съм номенклатурчик, нито съм назначавана отгоре, нито отстрани, нито отдолу, въобще нищо от тези неща, за които се пише основно в клуба не съм:)))

така или иначе мисля, че стана ясно за какво беше забележката ми.

Редактирано от Пъpпъл на 29.03.10 12:51.

Автор Primacus (незнаен)
Публикувано29.03.10 12:21

Беше събитие. Беше впечатляващо. Беше разтърсващо.

Мога да продължа в този дух, защото беше наистина така, като цялостно впечатление, но това могат да потвърдят само присъствалите в залата. Вероятно на едни им е харесало едно, на други друго, но вярвам, никой няма да отрече, че беше различно и вълнуващо.. Понеже никой нищо не е написал до момента, ще си позволя да изразя личното си мнение.

Юлиян Константинов - феноменален. И нямам предвид само чудесната му вокална форма, а преди всичко уникалното му присъствие на сцената, което караше човек да потреперва... А рондото... дълго ще го сънувам това рондо на Мефистофел!

Мария Цветкова - чудесна Маргарита, убедителна и певчески, и актьорски. За моя вкус, нейния образ можеше да бъде по-детски, по-невинен, не толкова демонстративно силен, но е възможно такова да е било и режисьрското виждане. Направи фантастична сцена в църквата, заедно с Юлиян Константинов и много, много силен финал.

Стефан Чифолели - централен образ. Организаторите е добре да решат за себе си, дали е Чифолели, както пише в програмата, или Чифулели, както е отбелязан на афиша. Има разлика. Прекрасен вокално-технически, леко статичен като игра. Но гласът му, в сравнение с този на Константинов и Цветкова, беше прекалено Росиниев, поне за моя вкус и в ансамблите малко бледнееше... Направи приказна ария, не е за вярване, че тенор може да пее толкова нежно...

Останалите солисти също бяха на ниво -
Божидар Василев - умря много ефектно, малко лек глас за Валентин, представях си го по-тежък глас, по-"анастасовски", ако мога така да се изразя... Но направи убедителен образ. Страхотен дуел с Фауст, явно са вземали уроци...
Мария Стоянова - интересна (успешна за мен) идея да вкараш буфо-глас в такава опера, беше добро отклонение от драмата...
Даниела Караиванова - Зибел -сопран? - чия беше идеята? Но се справи чудесно, дори с малко бързите за мен темпа на арията му, но пък какво - беше интересно и различно - млад, хвърчащ в облаците Зибел,
Стоян Сттянджов - малка роля, но чудесно представена.

Балет - имаха много кратки появявания - във валса и във Валпургиевата нощ. Първоначално ми се струваше обидно, че са махнати танците, които са едно от най-красивите неща в тази опера, но като видях в колко часа свърши, някак импулсивно се съгласих с режисьора.

Хор - ами каквото и да си говорим, това е най-добрия оперен хор в България. Не смятам, че който ги познава, би бил на друго мнение. То и Русе си е хоров град, така че, няма нищо чудно в това... Във Фауст те показаха всички свои възможности по един чудесен начин - и пееха не само ноти, имаха различен звук в различните картини.. поздравления за хормайстора! Тази натегнатост в църквата, молитвеното им пеене при смъртта на Валентин, което беше разтърстващо, веселата им подвижност в прекрасно изпълнения валс или апотеоза на края... Малко хормайстори в България могат да направят такива разлики и то само в едно заглавие...

Оркестър - ах, този оркестър!!! Явно съчетанието Георги Димитров - Найден Тодоров, колкото и абсурдно да изглежда, особено на запознатите, дава резултат... Уникален звук, невиждани по нашите ширини контрасти, не само като динамики, но и като тембри, прекрасни сола на дървените и на концертмайстора. Неприятен кикс на корната в първия номер, но всички знаем, че корната е "Божествен" инструмент - само Бог знае, какво ще излезе от нея :) Самият факт, че този кикс го запомних, говори за цялостното им изпълнение - лишено от така типичните за нашите оркестри грешки и грешчици, при което, там където има дори и малък проблем, се запомня. Може би не е зле да се замисли ръководството на ОФД-Русе, този оркестър да се появява по-често в София, това ще се отрази благотворно на Софийските състави (които аз много харесвам). И да не ми излизат с оправдания за криза! Тази постановка доказа, че може и въпреки кризата да се случват големи неща!

Художници - Цвета и Борис Стойнови - приказни декори, изумителни бяха думите на директора накрая, че са били готови час преди премиерата... Красота, вълшебство... Но ако има начин да стават по-бързо промените, вярвам, никой няма да се обиди... :( Костюмите бяха също прекрасни. С един въпрос-изключение - войниците в рокли ли бяха облечени? Що за идея? Но костюма на Мефистофел беше връх! Впечатляващо! Също и дрехите му в църквата... тръпки да те побият...

Режисьор - Бойко Богданов - голям режисьор! Българската опера има нужда от такива! Той направи от операта филм! Наистина такова беше усещането на моменти - сякаш си във филм, а не в опера... Успял е да избяга от бутафориите, така типични за операта у нас, вкарал е всякакви ефекти, от които операта само печели... и ще печели млада публика! Артистите (да, тук мога да ги нарека артисти, а не само певци) имаха изградени образи, които се развиваха от началото до края... ... Наистина трябва повече театрални режисьори да поставят в операта...

Диригент - Найден Тодоров. Обичан, мразен, харесван, ненавиждан... Интересно е, че толкова още млад човек, може да предизвиква толкова различни емоции в различните хора. Това говори за много силен характер и явна липса на страх от конфронтация, в името на идеите, за които се бори. Поне аз го виждам така. Направил е чудеса и с оркестъра, и със солистите- по отношение на звук, фраза, динамики, изграждания... Усещаше се музикално-драматургично мислене от оркестрината. Малцина диригенти са способни на това! Очевидно е, че той има своите идеи за Фауст, които е отстоял до край. Признавам си, с голямо нетърпение очаквам да прочета "мнението" на Катя Дочева в Култура :)

Както казах в началото - за мен Фауст беше събитие. А според реакциите в залата мога да кажа - не само за мен. Отново Русенска опера доказа, че е .... Русенска опера! Русенци, вие сте щастливци!

Тема Re: Премиерата на ФАУСТ в ОФД-Русенови [re: Пъpпъл]  
Автор eheee (непознат )
Публикувано29.03.10 12:46

Истината е, че хора, които явно се чувстват недооценени, създават изкуствен интерес към събития, които не е ясно дали го заслужават, за да почувстват повече внимание. После сами си пишат позитивни рецензии и т.н.

Ако все още не разбирате драга Пърпъл, клубът се е превърнал в арена на изява на различни провинциални комплекси на твърде посредствено ниво. В интерес на клуба е това да спре или поне да намалее.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.