Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:34 13.05.25 
Контакти
   >> Говорим си за секс
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема Фабрика за идиоти-или накъде се развива младежта?нови  
Автор kotaranko (Хулиганко)
Публикувано04.09.07 11:08

Копирам долния текст от друг форум.

Интересно ми е Вашето становище по статията на Илиян Савков ; Мартин Карбовски

Фабрика за идиоти

Концертите на фолкдивите са единственото училище за младите

Илиян Савков ; Мартин Карбовски

Статистиката говори, че гимназистите не могат да разпознаят Чарлз Дарвин от Азис. Но нещата са по-страшни и съвсем не са смешни.
Цялата обществена машина днес произвежда един продукт, който спокойно вече може да наречем българския идиот. Български, защото е наш и идиот, защото комуникационните способности на хората до 20 г. са консервирани сериозно в собствения им бит (и сос) и никой няма достъп до тях. Между тях, училището, библиотеката и медията ако щете - като носители на жезненоважна информация, има огромна пропаст. На едната страна остава Дарвин, от другата страна - Азис и баба му. От едната страна е неспособността да назовеш името на българския президент, от другата страна хипер информираност за бельото на фолкдивите от "Пайнер". От една страна пълната липса на понятия как върви един мерцедес и от другата страна ясното съзнание, че можем да откраднем мерцедес, да се чукаме за мерцедес или да катастрофираме с мерцедес.
В тези тенденции много хора виждат нормализация на обществения продукт. Мужиците бяха възпитавани по времето на социализма да бъдат среднисти (поне), а днес просто се връща старото ниво на огромното количество плебс. Плебсът е нужен - трябва да храни една прослойка политици, бели якички, научна, техническа и артистична прослойка, също така оптимално количество обикновени тарикати и въобще - неясната българска аристокрация.
Такъв плебс съществува навсякъде
- особено в САЩ. А в други страни, където го няма, наличието му се организира чрез опростени емиграционни практики. Това е тясно специализиран плебс - той знае коя гайка на конвейера да завърти, специалист е само за тази гайка и не му е нужно да знае, че Хилари Клинтън е жена и се кандидатира за президент, а Барак е черен и също има мерак за Белия дом. Това е човекът, който може да работи нещо в държава, където има ясни социални правила. Необразованият има нисък обществен ценз и знае мястото си там, където е полезен.
В нашата република това съвсем не е така.

Бедата на гимназистите не е, че са прости, а че:

А/ още не го знаят
Б/ имат претенция свръх своите възможности
В/ им липсва тотална самоирония
По първа точка: Настина идва едно прекрасно поколение деца, което още не знае колко не знае. То е втъкнато в свят на огромен технологичен напредък и ползва технологиите само ако си ги купи евтино или ги открадне скъпо. Технологията на модерния свят у нас присъства само като потребление (и то на старо) и никак като производство. По принцип консуматорът е произвеждащ и информиран човек. У нас потреблението е тотално неинформирано, на парче, а производството на технологиите - от демокрация до ядрен реактор е сведено до минимум. В същото време хората до 20 изпадат в капана на неинформираното незнание. Те имат диплома, но навсякъде, където трябва да са полезни - те са напълно ненужни. Никой от тях не се самоусъвършенства с цел бъдеща самопредстава как да бъде полезен на обществото и на себе си. Най-страшното проклятие на българите - изречението "може и така", вече е индивидуален профил и гордост на всеки неудачник. Дори и "копи-пейст" културата у нас не промени нивото на този проблем. Много старателно от обществото се крие този образ на неудачник. Правят го политиците и медиите, които винаги са се страхували от лесното лумпенизиране на източния неудачник. В резултат българският идиот излиза от училище и не знае, и няма кой да му каже диагнозата. Диагноза няма, но има професия - плебей. Въпреки това обаче у него се очертава патрицианска черта в характера. Т. е. - стигаме до точка Б: плебеят има претенции.
Един от основните въпроси на нашия капитализъм е на какво отгоре хората у нас получават парите си. Върху каква претенция. Те работят некачествено, недисциплинирано, екстензивно, импровизират лошо и оцеляват още по-лошо. Мекият преход създаде въздушен джоб вместо нормалната еволюция на прехода. В този джоб се крият занаятчиите, малцинствата и пенсионерите, необразованите и младите - това е обществена плънка, която вече горчи.
А същите тези хора имат тоталната претенция да живеят добре
Всеки поединично обаче, ако бъде интервюиран какво може - отговорът е нулев. Като отговора - кой е Дарвин? Няма значение. Но незнанието за Дарвин е песъчинка в епицентъра на общата култура, чиято липса прави от обикновения ученик много лош социопат - той сериозно мисли, че ще еволюира до маймуна с мерцедес, без Дарвин да му се мотае наоколо. Жестока претенция за "нормален живот" без никаква лична отговорност за собствения ни живот - това е характерно не само за хората в гимназия - това е национална черта.

И накрая - най-лошата новина: подточка В липсата на самоирония. Те са прости, те вярват, че заслужават много, и накрая те се взимат на сериозно. Младите наши идиоти наистина вярват, че българите са номер едно. Това се получи заради липсата на сравнение с нормалния свят, който често е номер едно, но си и признава, че често не е номер едно. Азис, един приятен културен експеримент (с ненормалното) се пропи в обществото, така щото най-невинните го приеха като нормален модел на поведение в пълно съответствие с липсата на каквато и да е обществена самоирония. "Ние сме номер едно!" е ясно набито в главите на децата. Ако ги питате защо сме "номер едно", те ще ви кажат - защото Ивана е казала така в едно интервю в един вестник (Какъв вестник ! Тя го казва на концерт).

Вече съм писал в друг форум по темата затова ще се въздържа от забележки, а вие за да сме в тон с клубния език може да намесите и секс в коментарите си

Единствен способ да се предпазим от изкушение е да му се отдадем!

Тема Re: Фабрика за идиоти-или накъде се развива младежнови [re: kotaranko]  
Автор Poшko (куче в чекмедже)
Публикувано04.09.07 11:25

Искренно съм се възхищавал винаги на Карбовски ... малко е краен понякога заради разочарованието според мен ...
лично аз смятам, че е прав ... но нещата не са толкова злеколкото изглеждат ... според мен децата в момента не се възпитават ... родителите им са прекалено заети да изкарват парици за глезотииките им и не им сотава време да ги възпитат ... след време обаче животът ще ги възпита ... в днешно време децата съзряват и пропадат (голяма част от тях) много бързо и рано ... но това е нещо хубаво.
Аз когато си купих мотора паднах още 2ия ден ... всички ме заклеймиха и ме увещаваха да се откажа освен мой приятел стар английски рокер който каза - радвай се че си паднал сега ... защото иначе щеше да караш със страх от падането нямаше да знае за какво става въпрос и да се страхуваш след време дори панически от това ... което ще попречи на реалната ти преценка и действия в критична ситуация ...
Та искам да кажа, че след падането пътят е само на горе ... но отзад остава историята от която всички малко или много се учим ...
а животът е най-добрия учител

Бъдете живи и здрави!

Тема Re: Фабрика ОТ идиотинови [re: kotaranko]  
Автор thebeliever (член)
Публикувано04.09.07 11:47

( или как я развиваме младежта, ние идиотите

)

Гимназистите са изкласилите начални ученици, те от своя страна са последвалият етап след детските градини.....стигаме до мама и тати. Покрай тях се навъртат баба и дядо...Много голяма роля изиграват лелята от яслата, която след официалното работно време продава китайски играчки в кварталното магазинче, дето зет й взел за дъщеря й, която пета година не си намира работа по специалността....Важна е също госпожата от детската, на която телефонът звъни със сигнал “ Води ме в някоя квартално кръчма и поръчвай.....” и децата, чиито родители не слушат чалга се образоват подобаващо....После е важна госпожата в училище, която работи на частно – или дава уроци или е преводач на половин ден или е проектант или там нещо си, защото със тая заплата нали.....та тая госпожа постоянно повтаря, че навремето толкова е учила за да взима днес по 300 лв ( забравя, че в учителския се влизаше като не те приемат на друго място ). И децата чак се чувстват виновни....Тая същата госпожа може би не слуша Ивана, даже най-често й е върл враг, но пък се прави, че не вижда как си пласират дрогата в двора на училището. И изобщо не смята, че е толкова умно да си изхвърля боклука разделно....И така по верижката....Да не казвам за майките, които се прибират в 21ч колкото да кажат лека нощ и татковците, които на “ Имам проблем”, вадят портфейла “Колко ще струва”....

А Мартин да не се прави на луд. И той е “продукт” на същите медии. И на същите гимназии, учители и т.н.

Пълно е с будни, умни и свестни деца, които един ден ще прочетат някоя подобна статия за “какви боклуци са младите” и .....едва ли ще се юрнат да се доказват, а най-вероятно ще се почувстват като извънземни и по-скоро глупави....

Всъщност ако наистина ВСИЧКИ МЛАДИ оглупяват, зомбират се и се носят като плуващи лайна по течението, това говори зле за тези от поколението на Мартин по-скоро...НАЛИ?

Тема Карбовски изобщо не ми го цитирай -нови [re: kotaranko]  
Автор Bambi* (*Bambina)
Публикувано04.09.07 11:49

човек, който си хвърля хартиите по земята, изобщо не може да ме впечатли, ако ще да е от ранга на Бил Гейтс, още по-малко ако се мисли за надарен с изключителен интелект. Каква люта заблуда, о драги ми Марто!

Тема Re: Карбовски изобщо не ми го цитирай -нови [re: Bambi*]  
Автор Бapбapeлa (seventh heaven)
Публикувано04.09.07 12:28

Бамби, ти откога не си в България .

Карбовски е прав, точно такава е ситуацията.

Автор borislav_tdrv (непознат )
Публикувано04.09.07 12:46

само не разбрах, къде е "секса" тук, виждам само чалга

Автор fAntA_shmEkEriA (жарка блондинка)
Публикувано04.09.07 12:47

- карбовски преиграва/прекалява
- винаги е имало всякакви - 10% стават, останалото е...

- в обкръжението ми няма фрапиращи случаи, може би щото мамите/родителите/близките не оставят отрочетата да изпростяват
- гимназистите (и не само) са такива, каквито сме ги направили аз/ти/ние/обществото
- моите наследнички са далеч от гимназията, надявам се да са от десетте процента заради/въпреки мен

обичам... дъжд

Тема Re: Карбовски изобщо не ми го цитирай -нови [re: caiko]  
Автор karea (extremophile)
Публикувано04.09.07 12:48

По-скоро казва на всичкото черно. Кое от статията е вярно, ама 1 към 1, без преувеличенията?

Тема Re: Карбовски изобщо не ми го цитирай -нови [re: caiko]  
Автор the_baobab (дърво)
Публикувано04.09.07 12:50

а г-н Карбовски колко деца е отгледал и възпитал и какво е направил за това общество. най ги обичам тези дето плюят, а най гиобичам дето плюят малдежта дето за нищо не ставала. аман от такива идоти дето се вземат насериозно и решават да съдят наляво и надясно.

Тема Re: Фабрика за идиоти-или накъде се развива младежта?нови [re: kotaranko]  
Автор sisita (Lady)
Публикувано04.09.07 12:54

Ноторни истини написани в помпозен Карбовски-стил, претендиращ да е открил топлата вода.

Това е положението навсякъде по света, нормалното състояние на обществото в епохата на поп-културата, все пак не сме номер едно, както казва самия автор. Каква е разликата между чалгата и рапа, например? - като визия, естетическо послание, социална роля???

Умни, възпинати, знаещи и можещи има също така като има и утайка, въпрос на време и развитие на обществото е, отделните прослойки да се очертаят ясно.

Проблемът в БГ за мен е липсата на ясно очертана следна класа, откъдето идва и проблемът с неяно дефинираните цели, възможности и претенции. Също така роля играе и възпитанието от миналата соц. епоха, което по един или друг начин се предава на младото поколение от родителите. Особена роля играе великата максима на соц. епохата "Учи за да не работиш". Така пръкнали се от всевъзможни измислени учебни заведения "млади специалисти" смятат, че им се дължи, само защо са приносители на някаква тапия.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.