|
Тема
|
Случайно генерирани числа
|
|
Автор |
njakoi njakade tam (непознат ) |
Публикувано | 25.06.09 11:19 |
|
Здравейте!
Не мога да открия подходящата формула, която да генерира случайни числа, примерно в интервала от 50 до 150 в една колона от 30 клетки примерно...
За какво ми е необходимо - в една таблица всеки ден трябва да пиша пробега на автомобила ми - това не е необходимо за мен / аз си гледам километража на края на месеца :)/, но е необходимо за счетоводната ми отчетност, която пък се разминава с реалната, доколкото използвам колата си и за лични нужди ... но все пак трябва да разпечатвам пътен лист на края на месеца ... а мозъкът ми е в криза да генерира случайни числа :)
| |
Тема
|
Re: Случайно генерирани числа
[re: njakoi njakade tam]
|
|
Автор | Лeko зaпoзнaт (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.06.09 12:37 |
|
RAND() - ако става дума за ексел.
това е функцията.
тя генерира числа между 0 и 1. с подходящ множител , извличайки цялата част, па и кво ти пречи и след десетичната запетая да има стойност, или с подходящ формат на клетката?
| |
|
RANDBETWEEN
Returns a random number between the numbers you specify. A new random number is returned every time the worksheet is calculated.
If this function is not available, and returns the #NAME? error, install and load the Analysis ToolPak add-in.
How?
On the Tools menu, click Add-Ins.
In the Add-Ins available list, select the Analysis ToolPak box, and then click OK.
If necessary, follow the instructions in the setup program.
Syntax
RANDBETWEEN(bottom,top)
Bottom is the smallest integer RANDBETWEEN will return.
Top is the largest integer RANDBETWEEN will return.
| |
|
Само трябва да имаш предвид, че не трябва да оставяш формулите RAND/RANDBETWEEN в крайния вариант на таблицата си, защото те ще генерират ново случайно число при всяко преизчисление на шийта и счетоводната ти отчетност ще отиде на кино.
| |
|
като копирам страницата без формули - само "VALUES" , отпада проблема с повторното генериране
Страхотни сте :)
Благодаря
| |
Тема
|
[re: TRN]
|
|
Автор | Любoпитeн (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.06.09 15:21 |
|
RANDBETWEEN(bottom,top)
от коя версия тази функция е валидна? на 2003 я няма.
| |
Тема
|
[re: Любoпитeн]
|
|
Автор | wiseppman (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.06.09 15:59 |
|
Във версия 2007, в 2003 го няма
| |
Тема
|
[re: wiseppman]
|
|
Автор |
Бypaн (ентусиаст) |
Публикувано | 25.06.09 16:32 |
|
Има го и в 2003, ама трябва да се включи Analysis ToolPak. Той TRN го е написал :-)
| |
Тема
|
[re: Бypaн]
|
|
Автор | Любoпитeн (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.06.09 17:07 |
|
Значи, добавката съм я включил, но проблема е от сепаратора - опитвам се да разделя числата със запетая, а при мен настройките са ми за сепаратор";" . Благодаря и аз, научих нещо ново. При нужда от подобни изпълнения аз досега правих с рдугата функция, умножение с число и т.н.
| |
Тема
|
[re: Любoпитeн]
|
|
Автор | няkoй няkъдe тaм (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.08.09 17:21 |
|
за 2003 става и: =RAND()*(210-110)+110
| |