|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
броене...
|
|
Автор |
intermaniq (непознат
) |
Публикувано | 23.09.08 19:27 |
|
Здр
В колона B:B съм записал различни думи ...., а в колона C:C
датите от 01.01.2008 до края ан годината .
Въпроса ми е : Как да изброя определена дума по зададена дата ?
Примерно : искам да видя колко пъти се среща думата химикал на дата 23.09.2008 .
| |
|
Пробвай с Pivot таблици. Ще ти свърши идеална работа.
| |
|
става и с DCOUNTA
http://office.microsoft.com/bg-bg/excel/HP052090501026.aspx?pid=CH062528201026&mode=print
| |
|
Pivot table- ще ти реши проблема не искаш да ми повярваш и това е. Това е една от силните страни на ексела
| |
|
Вярно е, че пивот таблицата решава мн. от проблемите, ама въпреки, че казват, че е мн. проста и аз още не мога да се справям с нея,макар, че смятам, че мога да се опрявя с всяка задача в ексела. За пивотката трябва някой да ти покаже кое, как и защо се прави (така съм чувал).
Та на въпроса ти:
клетка Е1 data =>Validation=>Setings=>Allow: избираш List ; Sourse: =$B:$B
клетка F1 data =>Validation=>Setings=>Allow: избираш List ; Sourse: =$C:$C
Така в тея клетки ще ти се появи падащо меню само на съществуващите в колони B и C данни
в клетка D2 =IF((B2=$E$1)*(C2=$F$1);1;0) (казвам клетка D2 защото предполагам, че на първи я ред имаш наименования на колоните)
копираш надоло в колона D
клетка G1 =SUM(D:D) в нея ще имаш нужния резултат
Аз не бих го направил по тоя начин, защото цялата ти колона D ти се запълва.
Щях да го направя с макрос, ама не знам до колко си запознат с него.
Правиш си потрбителска форма с 2 комбобокса и един етикет със следния код:
Dim r As Integer
Dim d As Date
Private Sub ComboBox1_Change()
Call broene
End Sub
Private Sub ComboBox2_Change()
Call broene
End Sub
Private Sub UserForm_Initialize()
r = Selection.SpecialCells(xlCellTypeLastCell).Row
For i = 1 To r
ComboBox1.AddItem Cells(i, 2)
ComboBox2.AddItem Cells(i, 3)
Next
End Sub
Sub broene()
br = 0
For i = 1 To r
d = ComboBox2.Value
If Cells(i, 2) = ComboBox1.Value And Cells(i, 3) = d Then br = br + 1
Next
Label1.Caption = br
End Sub
| |
|
благодаря ти nepukis !!!
Задачката се полу4и ,но донякъде
избирам си определена дума ,след това дата ,но етикета си показва нула .
защо така .... опитах се да анализирам кода ти и не можах да разбера
| |
|
това датите в ексела са кошмарна работа
замени този ред
If Cells(i, 2) = ComboBox1.Value And Cells(i, 3) = d Then br = br + 1
с този
If Cells(i, 2) = ComboBox1.Value And Left(Cells(i, 3), 10) = Left(d, 10) Then br = br + 1
надявам се, че така ще ти се получи. И още нещо първо избирай дата после име защото иначе дава грешка. Не ми се играе да я игнорирам. Ще те объркам още повече.
| |
|
Пак ми дава нула !
Но нищо ще се опитам да открия кое не е вв ред !
Все пак ти благодаря за отзивчивостта ! :)
| |
|
Абе човек, що се занимаваш с глупости не мога да разбера. Хвани първо научи по лесните начини как да си решиш проблема а именно Пивот таблиците, защото ще са ти полезни и в много други ситуации. След това седни да се занимаваш и с макросите, карай стъпка по стъпка, не става така от вратата за краката. Пивотката е идеалното решение на твоята задача, ако не можеш да се оправиш с пивотките, дай един примерен файл все ще ти сглобим една пивотка дето да си я ползваш и после, няма да се занимаваш с код. Не че отричам използването на макроси и аз ги ползвам, по скоро ползвах много, но само в случай в които не мога да се оправя със стандартните инструменти на Ексела. И пак те съветвам - ИЗПОЛЗВАЙ ПИВОТ ТАБЛИЦИ!!!
| |
|
ДА СЪЗДАДЕМ ОБОБЩЕНА ТАБЛИЦА, ВЪЗ ОСНОВА НА ДАДЕНАТА (т.е. пивотка)
A B C D E
1 ПРОДАЖБИ
2 № по ред Артикул Количество Цена Стойност
3 1 Обувки 1 24.00 24.00
4 2 Чанта 1 15.00 15.00
5 3 Сак 1 23.00 23.00
6 4 Обувки 2 14.00 28.00
7 5 Обувки 4 17.00 68.00
8 6 Чанта 1 25.00 25.00
9 7 Сак 5 16.00 80.00
10 8 Сак 1 32.00 32.00
11 9 Обувки 2 14.00 28.00
12 10 Обувки 1 12.00 12.00
13 11 Сак 1 25.00 25.00
14 12 Сак 1 16.00 16.00
15 13 Чанта 2 32.00 64.00
16 14 Обувки 1 24.00 24.00
17 15 Сак 1 17.00 17.00
Поставяме активната клетка в ляво от таблицата, на първия ред на Excel, поне през една колона от последната попълнена (в случая например на G1.
От меню Data избираме Pivot Table Report…
Появява се панел, на който личи, че трябва да изпълним четири стъпки. (В горната част пише Step 1 of 4)
Първата стъпка изисква да се избере какъв вид таблица ще бъде основа за обобщаване. Стандартно е избрано (с точка в кръгчето) таблица от Excel.
Към следваща стъпка винаги преминаваме с Next.
Втора стъпка изисква да маркираме по същия начин, както и при сортирането. Тук е допустимо, ако таблицата подлежи на допълване, да се маркират неограничено количество празни редове отдолу на таблицата.
Трета стъпка извежда в дясно на панела бутони с имената на маркираните колони. В централната част на панела има три полета – ROW, COLUMN и DATA, в които трябва да покажем какъв отчет желаем да получим. За да конструираме отчета, трябва да поставим бутон с име на колонка в някои от тези полета. В полетата ROW и COLUMN обикновено поставяме показателите за обобщаване – например Артикул, а в DATA, поставяме името на колоната, чиято информация ще се обобщава. Например, ако поставим в DATA бутона Количество, върху него на новото място се изписва Sum of Количество, или Count of Количество. В първия случай всички стойности по артикули в съответната колона на основната таблица ще се сумират, а във втория – ще се преброят. При необходимост да се смени надписа, трябва да щракнем двукратно върху бутона в полето DATA и в новопоявилия се панел, да изберем това, което ни трябва. На този панел има и бутон Number – с него влизаме в панел Format Cells, за да определим броя знаци след запетайката в обобщения отчет. Потвърждаваме настройките с ОК и натискаме бутона Finish. В резултат се получава следния отчет.
Sum of Количество
Артикул Total
Обувки 11
Сак 10
Чанта 4
Grand Total 25
В долната част на екрана се появява нова лента с инструменти.
Pivot Table Wizard – връща ни в панела на стъпка 3 – възможност да променим отчета
Refresh – след промяна в основната таблица преместваме активната клетка в отчета и с този бутон промените, или допълненията се включват в отчета.
Успех!
Ако не е ясно с примерите, дай мейл.
Редактирано от Nikolaewa на 24.09.08 18:17.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|