Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:35 07.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Електронни таблици
*Кратък преглед

Тема Предложение за организация на форуманови  
Автор f(x)dx ()
Публикувано02.09.08 13:56

Здравейте.

от известно време насам си мисля да повдигна следният въпрос - смятате ли, че е необходимо да бъдат въведени някои препоръчителни правила за всички пишещи във форума. Например:

1. В заглавието на темата да се дава кратко описание на проблема. Да речем "Пивот таблици" или "как се пише макрос". Така се улеснява търсенето на информация след време
2. При поставяне на въпрос да се опише максимално пълно ситуацията и желаният краен резултат. Това ще улесни желаещите да помогнат да предложат ефективно решение възможно най-бързо.
3. Всеки питащ да дава обратна връзка - сработило ли е предложеното решение, имало ли е нужда от някакви корекции. Дори едно "ОК, получи се" е достатъчно да се разбере, че еди какъв си проблем има еди какво си решение
4. Преди да се зададе въпрос да се потърси в темите назад. Твърде често например сме отговаряли как се смята разлика на часове, как се прави пивот таблица и други такива. Не че лично аз няма да се поровя да намеря съответна тема, но АКО имам достатъчно време за това.
5. Да се избягват въпроси от типа "имам тук една задача в УНСС, решете ми я".

Не твърдя, че точно това трябва да са правилата, но все пак ми се иска всички, които пишат за пръв път да са наясно как могат да получат решение на проблема си максимално бързо и ефективно и едновременно с това да бъдат полезни на други хора след време.
ако сте съгласни да има такива правила, можем да помолим модератора да бодне една тема отгоре.

Тема Re: Предложение за организация на форуманови [re: f(x)dx]  
Авторpgh (Нерегистриран)
Публикувано02.09.08 19:16

Правила лесно могат да се създадат, но независимо от това колко са полезни, на преден план излиза въпроса как ще принудиш пишещите да ги спазват.
На мен лично, не ми допада идеята за рестрикции, макар че описаните правила ми допадат като пожелателни.
Между другото търсачката на дир.бг вече работи много добре и често ми е била от помощ.
Въпрос на възпитание е, дали преди да си зададат въпроса, пишещите ще си направят труда да потърсят в по-старите теми.

Тема Re: Предложение за организация на форуманови [re: pgh]  
Автор alexoff ( (_)] .)
Публикувано02.09.08 19:36

Аз подкрепям инициативата.

Наистина няма как да се наложат подобни правила на сила, а и мисля, че няма нужда. Но е добра идеята да се помолят служебните модератори да закачат една тема с препоръки как да се пускат теми във форума. Готов съм да участвам и в съчиняването им.

Автор alexoff ( (_)] .)
Публикувано02.09.08 20:15

6. Добре е да се постави линк към примерен файл върху, който да се работи. Така ще бъде много по лесно да се разбере същината на питането (проблема)

7. По възможност да се пише на кирилица (темите или отговорите написани на латиница, няма да бъдат трити или игнорирани).

Тема Re: Предложение за организация на форуманови [re: alexoff]  
Авторglupi (Нерегистриран)
Публикувано03.09.08 12:15

Знам, че сигурно ще ми се смеете, ама как се прави линк

Тема Re: Предложение за организация на форума [re: glupi]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано10.09.08 17:47

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Авторб (Нерегистриран)
Публикувано17.10.08 15:09

Авторв (Нерегистриран)
Публикувано17.10.08 15:12

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.