Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:12 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Електронни таблици
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Сборове от екселски таблицинови  
Автор Oдpи (непознат )
Публикувано27.11.06 17:21

Може ли някой да ми помогне? Искам да събирам числата в колоните, но само до втори знак. Аз съм ги направила до втори, но при сбора програмата събира всички числа, след запетайката - независимо, че не ги показва и така имам разлики от закръгленията. Колкото са повече числата, толкова повече са отклоненията. Благодаря предварително!

Тема Re: Сборове от екселски таблицинови [re: Oдpи]  
Автор alexoff ( (_)] .)
Публикувано27.11.06 18:19

Ползвай функцията =Round()

Тема Re: Сборове от екселски таблицинови [re: alexoff]  
Авторnepukis (Нерегистриран)
Публикувано28.11.06 10:14

по-точно =ROUNDDOWN() - закръгление на долу. ROUND() пак може да излъже защото например на 3.3674 ще ти даде 3.37

Тема Re: Сборове от екселски таблицинови [re: nepukis]  
Автор Oдpи (непознат )
Публикувано28.11.06 10:20

Много благодаря за отговорите, но аз гледам като ескимос хладилник и не знам къде да намеря тази функция Round? Изписвам =Round(), но в скобите като сложа примерно D2:D12 и нищо не става, не ми дава никакъв сбор. Обяснете по-подробно, моля ви!

Редактирано от Oдpи на 28.11.06 10:46.

Автор alexoff ( (_)] .)
Публикувано28.11.06 11:08

синтаксиса на формулата е нещо от сорта на round(число или клетка; цифра определяща до кой знак е закръглението)

т.е. може да използваш нещо от сорта на

=round(sum(D2:D12);2)

Публикувано28.11.06 12:03

Да кажем , че искаш да събереш от d2 do d12 до 2 знак след запетаята без закръгление. Правиш си в друга колона например Е формулата : Е2 '=ROUNDDOWN(D2;2)' , Е3 '=ROUNDDOWN(D3;2)' , ... Е12 '=ROUNDDOWN(D12;2)' и отдоло Е13 ' =Sum(E2:E12). Вярно, че се поослужнява таблицата, но при друг вариант винаги дава отклонение

Автор Oдpи (непознат )
Публикувано28.11.06 12:49

Мнение*
Токущо приложих и двата начина, но пак си ги събира със всички знаци, защото отклонението си остана. Напр. при събиране на чисти числа с два знака след запетайката сбора е 38,14, а като ги събира ексела с всички числа след запетайката е 38,11. Тези 3 ст.разлика при мен са мн.важни и не знам как да ги елиминирам. Всъщност аз изчислявам % от числа, напр. 8,05% от някакво число, като съм заложила формула и тя изчислява този%, но става дума за 100-150 записа и когато искам да намеря общата сума се получава разликата, за която ви говоря. И понеже това са лв. разбирате, че не мога да допусна никакви отклонения и живота ми се усложнява много като започна да ги вкарвам без формула, за ги сумирам правилно.

Публикувано28.11.06 14:17

Добре, пробвай с това: в допълнителната колина вкарай формулата Е1 '=INT(D1*100)/100

Автор Oдpи (непознат )
Публикувано28.11.06 14:51

Това действа, но не закръгля, а просто преписва втората цифра. Напр. 0.22727 го записва 0.22 вместо 0.23. Трябват ми правилно закръглени числа и после събрани. Когато формулата ми изчислява напр. =D1/100*8.05 и аз искам два знака след запетайката ми дава число 0.23, което е правилното, а не 0.22.
Вярвам, че ще ме осветлиш и в този случай. Благодаря много и чакам отговор!

Автор f(x)dx ()
Публикувано28.11.06 14:59

Няколко коментара от мен.
Първо по отношение на използваната формула - според мен трябва да се използва ROUND, т.к. тя закръглява на математически принцип. ROUNDDOWN е просто модификация на ROUND, която закръглява винаги и само надолу. Това води до много по-големи отклонения от "чистия вариант" - смятане без закръгления.
Второ, независимо коя функция ще се използва (ROUND, ROUNDDOWN, а защо не и ROUNDUP), подходът трябва да е следният:
* в колона А - "оригиналните" числа
* в колона В - процентите и
* в колона С формулата =ROUND(B1*A1;2), съответно =ROUNDDOWN(B1*A1;2)

Трето, тъй като стана ясно, че се смятат проценти от някакви суми (вероятно цени, отстъпки и други такива) според мен по-правилно е да се закръгля на повече знака след десетичната запетая, примерно четири. Но това си е до лична преценка

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.