Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:02 05.07.25 
Взаимопомощ
   >> Правопис
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема История.нови  
Автор bzzn (Безсънна)
Публикувано29.10.14 10:11

Не е до правопис, но за вас съм най-сигурна, че ще разберете. Преписвам.

Не бива да се преувеличават и надценяват временните трудности, които споходили България непосредствено след смъртта на Крум. Те са добро обяснение за отказа на хан Крум от готвената срещу Цариград атака.

Човекът или е вампирясал, или е можел да поглежда в бъдещето.

А дъщеря ми каза, че вече не се пишело 11-ти или 2-ро, а само 11-и или 2-о, с горно тиренце към цифрата. Нали им подсказват неща за матурите... аз това не го знаех. Изумена съм от напъна за подобни напълно излишни промени. На кого по дяволите му трябва да сменя точно това?!

Поздрави.

Тема Re: История.нови [re: bzzn]  
Автор zdravets21 (здравец)
Публикувано30.10.14 02:10

Изумена съм от напъна за подобни напълно излишни промени. На кого по дяволите му трябва да сменя точно това?!

Променили са правила, за да оправдаят заплатите си и да усложнят още повече правописа за учениците.

Опитах се да намеря някакво логично обяснение и го намерих, но хората от моето поколение едва ли ще променят правописните си навици, та не знам дали новото правило ще просъществува... Единайсти, при изписване с букви, е с едно Т, та по тази логика 11-и. Същото е и с втория пример... Осемдесетте е с двойно Т, затова с цифри се пише 80-те, но 80-и (осемдесети). С две думи - не е сложно за разбиране, но трябва да се замислиш. Пълна тъпотия!

Човекът или е вампирясал, или е можел да поглежда в бъдещето.

Нямам представа дали хан Крум е имал тези способности, но второто изречение е много дразнещо. Чудя се защо хората, пишещи учебници, се стремят да се изразяват възможно най-сложно и неразбираемо?! Дали си мислят, че това придава допълнителна тежест на предмета, или се стремят да се харесат на тези, от които зависи кой автор да изберат. Така или иначе - това отблъсква учениците. Аз прочетох изречението няколко пъти, за да разбера правилно смисъла. Ако бях на 18, щях да се откажа.

Автор UnicaDonna (Заядница)
Публикувано30.10.14 22:33

А дъщеря ми каза, че вече не се пишело 11-ти или 2-ро, а само 11-и или 2-о, с горно тиренце към цифрата.

Не съм прочела още нищо по въпроса, но бих написала 11-и и без нови правила, без никакво колебание. "Единадесет-и" съвсем естествено е. Все пак не казваш "Единадесетти", нали? Съответно, 11-те означава "ЕдинадесеТТе", там е ясно.

Но 2-ро какво всъщност значи??

"2" не може да е нищо друго, освен "две" и по стари, и по нови правила... "Две-ро" ли е това, или какво?? Все едно да трябваше да се пише "7-мо СОУ"?? Навсякъде се записва просто "7 СОУ"... Очевидно е имало някакви правила, които съм изпуснала.

Мисля, че в моето детство казусът беше съвсем изчистен - бройните си се пишеха с арабски цифри, а редните - с римски. Тогава пишехме II място, VI клас, VIII гимназия.... (не помня съкращението - много отдавна беше...Май СПУ беше )

ГоворИ по темата!

Редактирано от UnicaDonna на 30.10.14 22:49.

Тема Re: История.нови [re: UnicaDonna]  
Публикувано13.11.14 01:50

Мисля, че в моето детство казусът беше съвсем изчистен - бройните си се пишеха с арабски цифри, а редните - с римски.

Да, но тогава не пишехме на компютри, лаптопи, таблети, телефони - и беше лесно. Сега някои хора, за да печелят време (за къде ли са се разбързали?!), и защото не намират римските цифри, прибягват до арабските. За себе си мога да кажа, че винаги ще предпочета изписването с букви пред арабските цифри, ако не намирам римските - първо, второ, трето, четвърто.

П.П. Наистина не мога да намеря римските цифри.

П.П. 2 Все едно да трябваше да се пише "7-мо СОУ"?? Навсякъде се записва просто "7 СОУ". Ако наистина е написано по този начин (не съм обърнала внимание), то създателите на правилата не спазват никаква последователност. Безсънна е казала, че вече е 2-о, което трябва да четем като второ. А как четем 7 СОУ? По твоята логика, а и по моята 7 СОУ не може да се произнесе по никакъв друг начин, освен като седем СОУ. Нали? Или не мислиш така?... Смятам, че римските цифри трябва да се завърнат или да ги пишем с букви. Замяната им с арабски е компромис, да не кажа пълно безхаберие.

Тема Re: История.нови [re: zdravets21]  
Публикувано13.11.14 12:06

По твоята логика, а и по моята 7 СОУ не може да се произнесе по никакъв друг начин, освен като седем СОУ

Така е, но това пък автоматично значи, че НЯМА никакъв начин да се изпише "Седмо СОУ" с арабски цифри. Следвайки "моята" логика - 7-о се чете "седемо", 7-мо - "седеммо" и т. н....

Та затова очевидно е било измислено някакво правило, която аз не съм знаела, и за чиято промяна вие сигнализирате сега.

А 7 СОУ може би просто е прието - от мързел или от машинално заместване на римската цифра с арабска... При това положение няма нужда да се присмиваме на Пенев, когато каже "Булевард Цар Борис три"

ГоворИ по темата!

Публикувано13.11.14 14:08

Така е, но това пък автоматично значи, че НЯМА никакъв начин да се изпише "Седмо СОУ" с арабски цифри.

Смятам, че най-правилно би било да се напише с римски цифри (VII СОУ - усетих се

) или с букви. Но ето какво намерих в един учебник: Римските цифри се употребяват само за числителни редни - I рота, II глава, X клас. С арабски цифри обикновено се отбелязват числителните бройни. Когато се използват за обозначаване на числителни редни, след тях се пише точка - 1. глава, 3. I. 1998 г... Оказва се, че не било неправилно използването на арабските цифри вместо римски, но защо са ни тогава тиренца и буквички след тях? В примера няма.

При това положение няма нужда да се присмиваме на Пенев, когато каже "Булевард Цар Борис три"

На няколко места, а и в последния правописен речник са дадени такива примери и правилното изписване е: Цар Борис Трети и Цар Борис III, Александър Втори и Александър II, Хенри Осми и Хенри VIII.

Не мога да се начудя след като има римски цифри, защо е нужно да ги заменяме с арабски и да се въвеждат правила - кога трябва да има точка, кога не; дали да пишем 2-ро, или 2-о; 7-мо или 7-о, като така или иначе и двата начина са неправилни. Защото 7-о се чете "седемо", 7-мо - "седеммо", а 2-о се чете "двео", 2-ро - "дверо".

Тема Re: История. [re: zdravets21]  
Публикувано13.11.14 17:28

Не мога да се начудя след като има римски цифри, защо е нужно да ги заменяме с арабски и да се въвеждат правила

Да, и аз не виждам причина. Този процес напълно съм го изпуснала. Откак си пишехме всички редни с римски цифри - постепенно в практиката това се е променило, че и правила са измислили...че сега ги и ПРОМЕНЯТ!

Може би е по-лесно. Примерно - в старите нотариални актове номерата им при вписване са се изписвали с римски цифри. Да знаеш каква мъка е да се разчетат! Просто сме загубили навик... Като ти блесне един документ №LLLXXVVII (примерно) - доста зор виждаш, докато го разгадаеш и преброиш на пръсти...

ГоворИ по темата!

Тема Re: История.нови [re: zdravets21]  
Автор bzzn (Безсънна)
Публикувано14.11.14 09:55

Хан Крум умрял. След смъртта му настъпват временни трудности за България. Тези трудности са причина докато е бил жив /и се е подготвял за атака/, да вземе да се откаже. Малоумници. Как се сетих пак начи, ффф.

По сложното изразяване трябва да извадя нещо за "изворите" да ви покажа, чета, бесувам си и казвам на бейби - егати, не можаха ли да кажат простичко, че няма писмени сведения за този период и точка, какъв е тоя пасаж с изречение от шест реда за нещо елементарно! И дъщеря ми прихва в неистов хилеж - "ама то това ли значело????". Изобщо не била разбрала. А не ми е някакво тъпо детето. Пфу.

Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано14.11.14 15:27

Анджък, точно това са написали. Какво са искали да кажат, не ми е ясно, но това са казали.

Обаче втория твой абзац не го разбрах.

За някое друго изречение от учебника ли говориш?

Автор npubem (:-)
Публикувано14.11.14 18:20

Като ти блесне един документ №LLLXXVVII (примерно)

Няма такова число! Да бъдем коректни и към числата в клуб "Правопис", моля!
Особено в тема, където спрягаме бройни и редни.

Съкращавайте фразите до размера на мисъл. М.Вайсберг

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.