|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Нещо не съвсем свързано с правописа, но...
|
|
Автор |
Chasing Rabbits (некой си) |
Публикувано | 08.06.14 14:18 |
|
Днес прочетох, че една от темите по Български език и литература на кандидатстудентските изпити в СУ била: "Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков".
Е добре, някой от вас може ли да ми каже какво е това духовен героизъм?
За мен това е нонсенс. Хайде ще го кажа по друг начин - пълна глупост, с претенции за високопарност и висок литературен стил.
Може ли някой да ми даде определение, или поне да обясни с прости, но ясни думи какво е това духовен героизъм?
| |
|
Може ли някой да ми даде определение, или поне да обясни с прости, но ясни думи какво е това духовен героизъм?
Сигурно много хора могат...Това не пречи да съм абсолютно съгласна с теб, че това е нонсенс, бих казала дори, че ЦЕЛИЯТ ПРЕДМЕТ ЛИТЕРАТУРА е нонсенс...
По-скоро - безмислен! (Здравец, сбърках ли думата, че не ми се рови назад сега...)
| |
|
Едва ли мога да дам задоволителен отговор, но мога да опитам. Духовният героизъм е героизъм на духа. За съжаление нищо не си спомням от поезията на Пенчо Славейков, за да се сетя къде е била проявена тази сила на духа, окачествена като героизъм. А иначе духовният героизъм наистина звучи малко високопарно, но когато става дума за литература, това е нормално, според мен.
| |
Тема
|
Re: Нещо не съвсем свързано с правописа, но...
[re: UnicaDonna]
|
|
Автор |
zdravets21 (здравец) |
Публикувано | 08.06.14 17:40 |
|
Сбърка я - без + смисъл.
| |
Тема
|
[re: zdravets21]
|
|
Автор |
UnicaDonna (Заядница) |
Публикувано | 08.06.14 17:54 |
|
без + смисъл.
Уффф....А коя беше другата, дето беше точно обратната?
По въпроса за литературата...мразя я тази наука! Примерно - никак не харесвам Ботев. Безумно ме дразни! Езикът му ми е спънат, идеите му са ми прекалено грубо афиширани, изобщо - ако не трябваше да се учи - не бих го и погледнала...Ха върви напиши това на матурата по литература!! Трябва да стискаш зъби и да сипеш хвалебствия...
Изобщо - има хиляди други начини да демонстрираш гладка мисъл, добър правопис или познания на езика...а не непременно като правиш анализи на чужди мисли и идеали.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
zdravets21 (здравец) |
Публикувано | 08.06.14 18:04 |
|
Безпокоя - без + покой.
Спокойствие - с + покой
По останалото по-късно - гледам тенис.
| |
Тема
|
[re: zdravets21]
|
|
Автор |
UnicaDonna (Заядница) |
Публикувано | 08.06.14 20:05 |
|
Сега си спомням - май не можахме докрай да се разберем защо смисъл не е с+мисъл, а спокойствие Е с+покой...
Направо никой не може да го обясни това, обзалагам се!! Струва си да се питат специалистите от БАН!
| |
|
Добре, благодаря. Има нещо в това героизъм на духа, макар всичко останало за високопарните приказки да си важи.
Колкото до литературата, не знам защо и кой е казал, че е нормално да звучи високопарно. Литературните анализи звучат високопарно, но и това според мен не е необходимо. Аз мисля, че ако се прави анализ, то трябва да се каже това, което мисли човек. Ако имаш гладка мисъл и идеи, усетил си важното и проблемите, можеш да ги изложиш смислено и последователно, не е нужно да бъдат написани с традиционните високопарни клишета.
Едно време на това му казвахме "разтягане на локуми".
Както и да е, всъщност мен тези неща не ме касаят, просто се подразних от темата, която са дали.
| |
|
Смисъл е дума с друг смисъл (значение), различен от с + мисъл. Докато спокойствието си е да има покой.
Едно е мисъл, друго е смисъл. Примерно смисъла на живота. Смисъла да се прави нещо, или да не се прави. Да се ходи на работи за заплата, която не стига за автобусните билети до работното място определено няма смисъл, безсмислено е освен ако не се гонят някакви други цели, а не печеленето на пари.
Мисълта е резултат от работата на мозъка - мислене. Може да е и сентенция, понякога наречена мъдра мисъл.
Може би примерите ми не бяха най-удачните, но за това се сетих в момента. Би трябвало да нямаш проблем да го разбереш.
Редактирано от Chasing Rabbits на 08.06.14 21:05.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
zdravets21 (здравец) |
Публикувано | 09.06.14 02:15 |
|
По въпроса за литературата...мразя я тази наука! Примерно - никак не харесвам Ботев.
Твое право е да обичаш или да мразиш някоя наука. А това, че не харесваш Ботев, не го прави по-малко велик.
Изобщо - има хиляди други начини да демонстрираш гладка мисъл, добър правопис или познания на езика...а не непременно като правиш анализи на чужди мисли и идеали.
Щеше да е хубаво, ако анализирахме чужди мисли и идеали. Критиците анализират произведенията на писателите (най-общо), а учениците трябва да назубрят анализа им.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|