Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:12 04.07.25 
Взаимопомощ
   >> Правопис
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема За членуванетонови  
Автор здpaвeц ()
Публикувано11.01.13 22:39

През последните 1-2 (че и повече) години е много модерно съществителните имена да не се членуват. Изрази като "проверете на рецепция", "отивам на летище", "мачовете от Шампионска лига", "правих си изследвания на черен дроб" и т.н. и т.н., се срещат под път и над път. И понеже нямам проблем в това отношение - знам как е правилно, се въздържах да пусна тема. Мисля обаче, че проблемът придобива застрашителни размери и вероятността да прихвана от нечленуването се увеличава. На няколко пъти се хващам, че когато чуя някоя дума правилно членувана, се питам така ли трябва да бъде, или не?!...

Тааа, да си поговорим за членуването, което, оказва се, е много дълбока вода.

Тема Re: За членуванетонови [re: здpaвeц]  
Автор УниКалната (Заядница)
Публикувано12.01.13 13:49

Според мен има места, на които това е допустимо. А на други - не.

В твоите примери не бих се изразила така нито за летището, нито за рецепцията. Може би за черния дроб - да. Защо? Не ме питай.

Може би защото приемам някак като цял израз "Изследванияначерен дроб", "Изследваниянажлъчка", и като го кажа - все едно че казвам "Правих си изследваниЯ" а не "ИзследнавияТА" (ако разбираш какво искам да кажа).

..... СПОРЕД МЕН!!

Автор Naki (Company PC Guy)
Публикувано12.01.13 15:38

Аз съм го чувал и с "детенце".

"Отивам да взема детенце" и други подобни.

Тема Re: За членуванетонови [re: Naki]  
Публикувано12.01.13 15:54

А, "детенце" е по-скоро...като майтап.

..... СПОРЕД МЕН!!

Тема Re: За членуванетонови [re: УниКалната]  
Автор здpaвeц ()
Публикувано12.01.13 20:26

Не разбирам много какво искаш да кажеш... Виждам обаче,че си членувала "изследванията", а аз нямам претенции към тях. Претенциите ми са свързани с "черния дроб" - той трябва да се членува, защото не говорим за него по принцип, а имаме предвид един конкретен черен дроб...:"Всички хора имат сърце, черен дроб и т.н." , но "Ще си правя изследвания на черния дроб и нещо си на сърцето". Във второто изречение се разбира на кого са органите, те са определени, затова са членувани.

Как според теб е правилно да се каже?

Живея в Студентски град или в Студентския град
Имам вила в Еленски балкан или в Еленския балкан

Автор здpaвeц ()
Публикувано12.01.13 20:28

"Отивам да взема детенце" и други подобни.

Би ли казал някои подобни?

Публикувано13.01.13 01:55

Не разбирам много какво искаш да кажеш.

Не знам как по-точно да ти го обясня. Например - табелка - "В кабинета се правят ехографии и изследвания на черен дроб, бъбреци и сърце". И ти казваш - "Добър ден, моля да ми направите ехография и изследване на черен дроб". Приемаш "изследване на черен дроб" като ...етикет, като заглавие, като наименование. И го прилагаш буквално, като едно цяло - "Вчера си направих изследване на черен дроб и ехография".

Не го казвам като нещо задължително, аз бих го членувала, дроба, но и не бих приела нечленуването за грешка в този случай.

Ти за грешка ли приемаш "Извадих си зъб"?
------------------------------------
Относно студентския град и Еленския балкан - би ми било любопитно какво е твоето мнение......

..... СПОРЕД МЕН!!

Публикувано13.01.13 12:10

Емиии, имах предвид пак с думата "детенце", примерно:
"Я иди виж детенце дали е облечено добре?"
"Детенце яло ли е?" и т.н.

Тема Re: За членуванетонови [re: УниКалната]  
Публикувано13.01.13 12:11

"Черният дроб" е един. Зъбите са около 32.

Публикувано13.01.13 16:22

"Черният дроб" е един. Зъбите са около 32.

А бъбреците като са два - приемаш ли "Направих си изследване на бъбрек"?

..... СПОРЕД МЕН!!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.