|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
за употребата на кавички
|
|
Автор |
Cтpинa 3лaтa () |
Публикувано | 15.05.12 19:15 |
|
Вчера ми попадна един пример за неправилна пунктуация:
14. Поставят се кавички при назоваване на приложения – названия на улици, булеварди, квартали. Аз живея в кв.( “)Люлин( “), където се намира офисът на вашата фирма.”
А аз досега съм си мислела, че названията на улици, булеварди и т.н. са в кавички, само при пощенски пратки се пишат без такива.
Някой може ли да поясни горния цитат в синьо /това е част от правописни правила, циркулиращи в нета/, че съвсем се замотах!
| |
|
Кавички се употребяват в доста случаи. Ето го и твоето питане: при собствени имена, които са приложения в рамките на словосъчетания.
храм-паметник "Александър Невски", район "Средец", жилищен комплекс "Люлин", бул. "Прага", ул. "Бистрица", площад "Съединение"...
Това, което си прочела, е правилно. Така казват граматиките.
| |
|
14. Поставят се кавички при назоваване на приложения – названия на улици, булеварди, квартали. Аз живея в кв.( “)Люлин( “), където се намира офисът на вашата фирма.”
Някой може ли да поясни горния цитат в синьо /това е част от правописни правила, циркулиращи в нета/, че съвсем се замотах!
Тази комедийна комбинация от скоби и кавички не мога да я обясня по никакъв начин.
Доколкото си спомням от далееечните ми ученически години - кавичките се слагат точно на местата, които са описани . Официално. С течение на времето, от бързане и неглижиране, никой вече не слага такива.
| |
|
Може би наистина не бях ясна в питането си.
Ето линка, откъдето взех този ПРИМЕР ЗА ГРЕШКА - за излишна употреба на кавички, където не би трябвало да ги има!
Тоест в даденото изречение думата Люлин е в кавички, а не е трябвало да се пишат!
Това нещо ме озадачи, защото винаги съм се ръководела от правилото за поставяне на кавички при названия на улици, булеварди, площади и т.н. - с посочените в речника изключения - когато са при адреси на пощенски пратки /тогава кавичките не се пишат/. Но в посоченото изречение не става дума за адрес на писмо или колет!
| |
|
В случая се илюстрира неправилна употреба на кавички - тоест кавичките в скобите не е трябвало да се пишат.
Както вече писах, цитатът е от някакви правила, които се разпространяват по разни сайтове, но аз мисля, че точно тук може би има неправилна формулировка.
| |
|
Във връзка с твоето питане проверих на три места. Ще спомена конкретно него. С кавички се ограждат имената на улици, булеварди, жилищни комплекси (но не квартали).
П.П. Не знам кога са писани правилата, които даваш, но поне от 2006 г. са такива, каквито съм написала - дори и в най-новия ми речник.
| |
|
Току-що в един учебник прочетох, че и кварталите се ограждат с кавички. Той е от 2002 г. Другата информация е по-нова.
| |
|
Благодаря много, че си се постарала толкова!
| |
|
Хе... в духа на клуба (правопис)... Кварталите се ограждат с улици, булеварди, паркове. С кавички се ограждат имената на кварталите...
Няма защо. За мен е удоволствие да се старая.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|