|
Тема
|
Статистическа тема - проблем няма
|
|
Автор |
KoтeИгpaчka (Всичкотрошачка) |
Публикувано | 14.04.12 11:59 |
|
Все по-трудно ми става да реша слято, полуслято или разделно да пиша някои наречия. Трудни ми станаха и запетаите за обособени и вметнати части - изведнъж се оказа, че може и така, и инак.
Много се замислям, когато пиша въпрос, съдържащ "ли-или" - има ли запетайка пред "или", или няма?
Оказва се, че при грешно писане на думи те смятат за неграмотен, но за още по-неграмотен те смятат, ако не сложиш на правилното място 2-3 запетайки, които пък може и да не се слагат.
Ха сега, де!
(*ред.)
Йо маха... йо масо
| |
|
Оказва се, че при грешно писане на думи те смятат за неграмотен, но за още по-неграмотен те смятат, ако не сложиш на правилното място 2-3 запетайки, които пък може и да не се слагат.
Ха сега, де!
А откъде се оказва??
| |
|
Много се замислям, когато пиша въпрос, съдържащ "ли-или" - има ли запетайка пред "или", или няма?
Това е доста елементарно. Обяснявам ти и не се чудиш.
Ако простите изречения са свързани със съотносителните съюзите: или - или, дали - или, дали - дали, дали - или, ли - или, нито - нито, ту - ту, било - било и пр., запетаята се пише пред всеки повторно употребен съюз - повторно! И за трети и т. н. път, естествено.
"Ще отидеш ли, или..."
Все по-трудно ми става да реша слято, полуслято или разделно да пиша някои наречия.
Ако искаш, мога да ти напиша правилата, но не всички наведнъж. Кои те затруднават най-много?
| |
Тема
|
Re: Статистическа тема - проблем няма
[re: здpaвeц]
|
|
Автор |
KoтeИгpaчka (Всичкотрошачка) |
Публикувано | 14.04.12 17:10 |
|
Правилата ги знам Изключенията ме притесняват. Грешките в официални текстове - също. Улавям се, че се замислям за неща, които преди машинално съм пишела вярно.
(*ред.)
Йо маха... йо масо
| |
|
Има помагала за слято, полуслято и разделно писане. Оформени са като речници. Купи си едно и го разнасяй със себе си. В официалните документи е важно да се пише правилно, нещо повече - задължително е. А иначе и да сгрешиш нещо, не е фатално - грамотните хора са разпознаваеми, дори ако направят някоя грешка.
| |
|
|
|
|