Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:34 04.07.25 
Взаимопомощ
   >> Правопис
*Кратък преглед

Тема Как се пише "Кралицата Майка"?нови  
Автор sol_lam (хайде пак)
Публикувано28.01.12 20:12

Според вас как е правилно да се напише:
Кралицата майка
или
Кралицата Майка?

Тема Re: Как се пише "Кралицата Майка"?нови [re: sol_lam]  
Автор walkman™ (advanced lamer)
Публикувано29.01.12 04:42

Хм... според мен - "Кралицата-майка".

Тема Re: Как се пише "Кралицата Майка"? [re: walkman™]  
Автор УниKaлнaтa (Заядница)
Публикувано29.01.12 07:45

Хм... според мен - "Кралицата-майка".

Аз също бих го написала така. Така ми идва. От друга страна, в един от учебниците на сина ми преди няколко години ТОЧНО този урок беше пълен с разни правила и примери, които НИКОГА не "биха ми дошли" да ползвам, когато пиша подобни смесени имена (ако определението"имена" е точно в момента)...

Тема Re: Как се пише "Кралицата Майка"?нови [re: УниKaлнaтa]  
Авторsol_lam (Нерегистриран)
Публикувано29.01.12 08:33

Това не би могло да е така, защото при полуслято писане, ако членуваме, членът отива при втората дума. Това се пише разделно, подобно поет символист, или Иван Грозни, само дето Майка не ми прилича на прозвище. Иначе англичаните си го пишат Кралицата Майка

Автор УниKaлнaтa (Заядница)
Публикувано29.01.12 09:08

Ами... не знам... ти говориш за "при полуслято писане, ако членуваме, членът отива при втората дума.", пък примерът ти - "поет символист" - НЕ Е членуван... Ако беше "Поетът символист" пак ли без тире щеше да е написано?

Пък и "поет символист" има съвсем различен смисъл от "Кралицата майка" все пак...В първото двете думи си имат отделен смисъл, а "Кралицата-майка", освен, че е съставено от две думи със собствен смисъл, си е направо превърнато в собствено име - като Марийка

(Английският език си е английски, българският - български.)

Автор !Valencia ()
Публикувано30.01.12 15:23

Когато съставното собствено име не включва друго собствено име, с главна буква се пише само първата съставка... Друг е въпросът, че кралица не е собствено име. В този смисъл, може би Кралицата майка е прозвище подобно на Апостола на свободата, Голямата ябълка и др. И ако приемем, че кралицата трябва да се пише с главна буква, не разбирам защо майка също трябва да се пише с главна буква, при положение, че това съществително нарицателно не се е утвърдило като част от съставно собствено име. Няма общо с Баба Марта, Дядо Мраз, Кума Лиса и пр.

Ако говорим за Нейно Превъзходителство, Негово Височество и т.н. използваме главна буква, защото въпросните са членове на монархически фамилии.

П.П. Едва ли съм ти помогнала. И аз не знам дали майка се пише с главна буква, или с малка (според мен е с малка). Относно това дали това сложно съществително трябва да се пише полуслято, или разделно, пак според мен- разделно, защото майка е приложение: кралицата е майка, а не майката кралица.

Тема Re: Как се пише "Кралицата Майка"?нови [re: УниKaлнaтa]  
Публикувано30.01.12 15:51

Да, именно защото членната форма се долепя до първата от двете думи, съчетанието не се пише с дефис полуслято, а разделно, като писателя реалист, майстора зидар, къщата музей и пр. Но въпросът е доколко самостоятелна и утвърдена е употребата на словосъчетанието Кралицата Майка?

Тема Re: Как се пише "Кралицата Майка"?нови [re: !Valencia]  
Публикувано30.01.12 15:54

И аз гледах същите правила и се чудех, подобно на теб, как би било правилно да се изпише и към кои случаи да я причислим. Някой не познава ли авторите на "Правописния речник", те са най-добрите специалисти?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.