|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
има ли някъде тире в...
|
|
Автор |
no_clouds (слънчева) |
Публикувано | 05.01.11 06:48 |
|
заместник генерален директор?
срещам го или без каквито и да било тирета или с малко тире между "заместник" и "генерален" (заместник-генерален директор)...
моля, кажете как е правилно да се изпише? въобще има ли някакво правило за подобни казуси?
благодаря предварително
| |
|
Забележка 6 от т. 36.1. в правилата за правопис в правописния речник.
| |
Тема
|
Re: има ли някъде тире в...
[re: bsb_2]
|
|
Автор |
no_clouds (слънчева) |
Публикувано | 05.01.11 15:17 |
|
много благодаря
за съжаление не разполагам в момента с правописен речник...
но от ровенето из нета към момента стигам до извода, че няма тире... тире ще има, в случай че фразата бъде изписана "зам.-генерален директор"...
и тъй като нямам речника, ще се надявам поне на потвърждение от имащите го, че съм стигнала до правилния извод
благодаря...
пп. сигурно ще задам най-лаишкия въпрос на света, но кой правописен речник да си купя?
Редактирано от no_clouds на 05.01.11 15:19.
| |
|
Пиши го заместник на генералния директор и всичките ти дилеми отпадат
| |
|
Доколкото си спомням, това зависи от членуването.
Ако членуваш първата дума, значи няма тире: заместникът генерален директор.
Ако членуваш втората дума, значи пишеш с тире: заместник-генералният директор.
Излиза, че би трябвало да е с тире. (Не съм правила спрвки.)
| |
|
Според мен е "заместник-генерален директор". Както при по-кратките "заместник-директор" и "заместник-управител", но с вмъкнато пояснение. Струва ми се логично тирето да бъде между първата част /заместник/ и втората част /вид длъжност/. Втора част в случая се явява съчетанието "генерален директор".
Но п.п. - лично аз бих избегнала това изписване точно по начина на Чавдарчето. Не ми харесва, дразни ме на вид, ако щете. Дори и да е правилно:-))
Редактирано от Бeзcъннa на 07.01.11 20:34.
| |
|
да обобщя, коректорката ни го е оставила "заместник-генерален директор", с тире между първата и втората дума... приемам това за вярно... бях го оставила без тирета
благодаря на всички за включването
| |
|
Всъщност какъв е смисълът от този клуб, след като вместо категорични отговори на въпросите, тоест подкрепени с цитати от някакви правописни пособия, питащите получават единствено предположения...
| |
|
По-горе е посочен правилен отговор от пишещите.
А ти влизаш като анализатор или като обикновен спамер с отношението си?!
| |
|
"трол"
Децата и учениците са истинска трагедия без Кръщение и без Църква и причастие.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|