|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)

| 

| 

| Тема |  За високото и..   |  |  | Автор | npubem (:-) |  | Публикувано | 18.06.10 17:25 |  |  | 

..ниското.

Въпросчето ми е за използването на прилагателните "ниЗък"  и "ниСък".
 Използването на "ниЗък" винаги дава морална оценка - "ниЗки страсти", докато "ниСък" се използва както за количествена, така и за качествена оценка "ниСки храсти, ниСки тонове, ниСко качество".
 Кое от двете прилагателни е по-подходящо, когато трябва да се говори за "ни?ък морал" и "ни?ка култура"?

Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!

|  |  |  
             |  |  | 

Кое от двете прилагателни е по-подходящо, когато трябва да се говори за "ни?ък морал" и "ни?ка култура"?

Странно ми звучи моралът да е с прилагателно нисък/низък. Него или го има или го няма.

За културата не е ли по-подходящо "слаба"?

|  |  |  
             |  |  | 

Ще си кажа откъде ми дойде - от табелка в парка:
 "Плюенето и хвърлянето на отпадъци по алеите и тревните площи са признак на ниЗка култура!"
 В първия миг реших, че е грешка. После се замислих - и реших да попитам.

Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!

|  |  |  
             |  |  | 

Рядко в табелка няма грешка!

Редактирано от Фaтa Mopraнa. на 19.06.10 22:56. 

|  |  |  
             |  |  | 

Това ме подсеща - някой да знае откъде идва думата "намордник"?

пол - ж

|  |  |  
             |  |  | 

От руски е. По-груба дума за наричане на устата, нещо като паст или мутра. Тъпият гугъл даже я превежда директно като "намордник".

Мисля, че от  се разбира добре, дори ако човек не знае руски. Отивам да кажа на гугъла, че на български имаме дума "муцуна".

|  |  |  
             |  |  | 

Което ме подсеща колко мразя да чуя, че някой карал не с висока, а с бърза скорост. Все едно скоростта се засилила да търчи. Или че били поскъпвали цените. Все едно цената се продава.

Когато определяш нивото на нещо, казваш, че е или ниско, или високо. Е, може и колебливо. С други думи няма как. Какво ли е нивото на културата? - нискоооо. От там и изразът "ниска култура".

А "низък" е с доста различен смисъл от "нисък". Употребява се за нещо мръсно, пошло, недостойно. Табелката явно са я писали с идея да изглежда по-нахъсана. И изглежда нелепо.

|  |  |  
             |  |  | 

Какво ли е нивото на културата? - нискоооо.

Добре, ама щом искаш културата да се определя на "ниво", то правилно ли е според теб долна, по-долна, най-долна, горна и тн култура?

Както и да е, слаба е по-клишираното, поне за мен. Нещо като основно (не ниско) образование, слаба подготовка и тн.

|  |  |  
             |  |  | 

И още:

И чужди езици знаемЕ:

|  |  |  
             |  |  | 

От къде ги изрови? Разкошотия! "Суетщърт", а?!
 Суета на суетите сигурно в превод!

|  |  |  |  

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички) |   | 
 |