Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:25 14.07.25 
Контакти
   >> Споделено
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Вкусът на детството..нови  
Автор ShokoLaDa (ентусиаст)
Публикувано21.07.16 22:00

Днес се зарових в сайтове за готвене..попадна ми една рецепта и оттам от сайт на сайт..И!...какво ми направи впечатление...всичко е на баба!.. : )) Сърмите на баба, кекса на баба, боба на баба...абе все на баба. И се зачудих..заигравка с детските спомени ли е това..т.е. вкусът на детството?
Та какъв е вашия вкус на детството...с какво го свързвате?
Мен бабите не са ми готвили.. та е вкусът на мама...пържени филийки с яйца, крем карамел, баници..
Аз онзи ден правих огретен..стана уникален..ама то не е баш огретен...т.е. огретен с подобрения...но стана многоо вкусен..
Та..нека това бъде една вкусна тема...кой..какво готви и какви спомени има за храната...

Тема Re: Вкусът на детството..нови [re: ShokoLaDa]  
Автор impulce (пенлива)
Публикувано21.07.16 22:24

Спомням си пукащият огън и казанът с домашната лютеница, която събираше всички чавета на квартала и гледахме с нега в очите, преглъщайки..като циганета, залепили носове на витрината на лъскава сладкарница. Имаше голяяяяма дървена лопата - черпак, с която бабите бъркаха, а ние дебнехме мръсни - да изстине лютеницата, за да получим филия. Имаше за целия квартал. А когато заработеше..консервната фабрика.. - цялата кооперация съседи се включваше - някой мели, друг затваря буркани. По някое време сядаха на дървенията в градинките около кооперацийката - всеки вадеше домашно производство и започваха едни яки дегустации и мерена на пишки на кой му е по - добра огнената вода. Смокини шумоляха - миди на тенекия се печаха. А хората..хората бяха различни. Беше хубаво, по някое време - вадеха китара и пееха. Коронният номер на баща ми - който е телом и духом - йога - беше като се понацакат - всички дружно да се опитват да правят челна стойка до стената.
Спомням си катми, печени на селски огън в огромен чугунен тиган и поръсени със захар. Също - тиганчки..или бухти..вече не съм сигурна дали е едно и също.
От съвсем невръстното пък..циганска баница и филии с масло и настъргано сирене, на което все още си спомням вкуса и което получавахме на площадката след градина! Уникално сирене!
Тогава нямаше толкова купешки сладкиши..нямаше готови блатове за торта и с майка ми бяхма сътворили за едни скъпи гости една огромна торта, използвайки всички размери тави - за да бъде на етажи. Беше украсена със сладко от горски ягоди. Още, майка ми правеше някакво пандишпаново руло, което украсяваше с маслен крем. А..и едно фунийки, пълнени с крем, за които нямаше формички, а фуниите се свиваха ръчно от..фолиото на капачки за кисело мляко, което тогава беше в стъклени бъркани.
Спомням си плодовите млека, с вкус на банан, които бяха в едни малки пликчета. Ооооо..и домашна бисквитена торта, гарнирана с настърган шоколад, тип Млечен!
Домашни курабии с много лимонови корички, които другата ми баба правеше и колкото повече престояваха - толкова по - хубави ставаха.
Мирисът на печени в чушкопека чушки! И салатката от тях..

Беше хубаво. Аз съм от преходнодното поколение - хванах малко и от онези времена с корекомите, и от настоящето. И се радвам.

Редактирано от impulce на 21.07.16 22:27.

Автор saksun (непозната)
Публикувано22.07.16 03:49

Кухнята с ароматните гозби, приготвяни в нея, ще остане едно от любимите места от моето детство.
Баба ми по майчина линия, майка ми, но и дядо също, бяха тези, които забъркваха различните ястия, някои от които правя в днешно време, взирайки се в поомачканите, на места с трудно видими думи, страници на тефтерите с готварски рецепти.

Най обичах неделите. Това бяха дните, в които обикновено можехме да се съберем цялото семейство около трапезата. Сутрин, обед, на следобедна закуска и вечеря.

Добре помня утрините. Със сестра ми скачахме от леглата, втурвахме се към банята, а оттам се насочвахме бързо към кухнята, водени от мириса на прясно изпържени бухти, тиганички, мекици, джиджи папа или домашна баница. Възрастните пиеха кафе еспресо, а ние, децата - чай (аз не харесвах прясно мляко). Задължително се слагаше сирене и конфитюр на масата, за да си взима всеки в зависимост от предпочитанията си.

Като дете не отдавах полагаемото се внимание на супите, които се готвеха вкъщи. Супа топчета, ,,червената супа на дядо", борш, пилешка и др. бяха нередки обитатели на софрата към обедното ни меню.
Сега, смея да твърдя, имам много по-добро отношение към онова, което в миналото удостоявах с неодобрителното ,,О, супа ли? Не искам".

Основните ястия бяха многообразни. Не бих могла да се спра на всички. Знам само, че се майсторяха винаги по един и същ план - точно този, който фигурираше в старите тефтери и готварски книги, и никога дори с най-ситната капка въображение. Мисля, че ако баба или майка кривнеха с едно зърно чер пипер или бучка сирене извън описаната рецепта, за тях това бе равносилно на авария, бедствено положение или нещо също толкова опасно, дори непоправимо.

Естествено, тяхната наследница - мъничката Сакси, не успяваше да се начуди как е възможно зрели хора да се тревожат за подобни дреболии.

И днес, когато ни заливат кулинарни ТВ програми, готварски сайтове, рецепти от списания и книги, аз обогатявам често сготвеното със собствената си фантазия, но си и спомням къде е заложено началото. То е в старите, пожълтели страници, изписани с почерка на моите близки, както и на други добри хора, населявали детските ми години.

Човек, който желае настойчиво нещо, ще принуди съдбата да отстъпи. ЛЕРМОНТОВ

Автор Green Light (бях "на гости")
Публикувано22.07.16 10:07

Ескимо, Снежанка и дъвка Идеал

Тема Re: Вкусът на детството.. [re: impulce]  
Публикувано22.07.16 10:13

ехееее..лютеницата! Ммм..
Как само ми припомни...: )))) Да, времената бяха други. Спомням си как се разменяха рецепти...бурканчета...хората си помагаха... : )
А иначе и мекичките...със сода...с мед и сирене.
Баба и дядо правеха и сирене..и извара и кисело мляко..амаа млечните продукти никога не са ми били любими...
А имаше и филия с червен пипер, сол и олио...

Тема Re: Вкусът на детството..нови [re: saksun]  
Публикувано22.07.16 10:20

виж само колко е интересно Сакси, ти разказваш за себе си и детството си, а колко многоо неща са ми познати..защото и аз съм ги преживяла.

Суетенето и тревогата, че нещо не е направено точно по книгата и ле лееее..край!..ами сега?!.. : )))
Хубави години бяха...някак свободни и щастливи...семейният уют беше на ниво. И до ден днешен не обичам заведенията, а обожавам храната да я приготвям сама...амаа съм експериментатор де..не готвя по рецепти и книги...и никога не мога да докарам един и същи вкус на ядене... : ))))

Тема Re: Вкусът на детството..нови [re: Green Light]  
Публикувано22.07.16 10:21

а лимонадата... : )) и шоколадчетата Кума Лиса...

Автор saksun (непозната)
Публикувано22.07.16 11:17

Домашният уют, събирането на семейството около масата, празниците, които посрещахме винаги заедно, са поставили ясен отпечатък в съзнанието ми.

И при теб е било същото, а и при моите съученици, и при съседските деца. Сещам се как майките и бабите ни се провикваха от балконите, докато играехме навън, че вечерята или обедът са готови. Сега ми липсват тези ведри гласове, които огласяха квартала ни.

Имаше деца, които сутрин идваха да си играем около блока, въоръжени с филии, намазани с масло, сирене и лютеница. И пак кънтяха гласовете на майките, които питаха рожбите си дали са изяли закуската си. Тогава се случваше всички да извикаме, че да, Гошко се е справил успешно със сутрешната или следобедна дажба. И игрите продължаваха.

Сега е доста по-различно. Учениците носят пакети с картофен чипс, зрънчо, а по-големите - и кенове бира, които използват в голямото междучасие.

Да, времената са други. Технологиите са превзели и достатъчно улеснили ежедневието ни. Храна се поръчва онлайн. Заведенията за бързо хранене и ресторантите са пълни с хора. Децата са по-информирани и дейни от нас, когато сме били на техните години.

Ала аз си спомням с носталгия дните на моето детство. Не защото съм била с години по-млада и животът тепърва е започвал, а понеже имаше нещо топло, спокойно и същевременно много радостно и буйно в тях.

Човек, който желае настойчиво нещо, ще принуди съдбата да отстъпи. ЛЕРМОНТОВ

Тема Re: Вкусът на детството..нови [re: saksun]  
Публикувано22.07.16 13:30

миии Сакси, технологиите не ни улесняват живота, поне според мен...претопяват ни. Ужким са за улеснение и пестене на време, а какво се получава?...все по-малко време имаме и все повече сме намусени и недоволни.
О, да...традициите си бяха хубаво нещо...мъжът - глава на семейството седне на масата и събира цялото семейство около себе си. Създава се уют, спокойствие, сигурност..аромат на вкусна храна...кикотене...
А сега какво...купува се всичко онлайн, дори тръпката от това да се ходи, разгледа, контакта с продавачките и другите хора вече ги няма...самотници пред компютрите..мии това се получи...
НО! Хубавото е че все още имаме избор, дали да е така.... не си давам домашно приготвената храна за никое меню в ресторант.. а хубавото е че и детето взе да има иниациатива за готвене...сама! И готви многоо вкусно...с фантазия...
И така...
Утре ще правя пълнени чушки със суров суджук вместо кайма..и пак искат огретен..
а в неделя...смятам боб по селски с пушено месо и свинско с прясно зеле и после във фурната запечено...: )
Давай идеи и ти какво готвиш...

Автор Green Light (бях "на гости")
Публикувано22.07.16 13:49

Бонбонките "Детска радост" и едни бели, като снежинки, с фъстъче вътре. Май Снежанка се казваха и те, като киселото млекце Снежанка

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.