Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:23 14.07.25 
Контакти
   >> Споделено
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема "Време разделно"  
Автор Nazgulll (8см)
Публикувано11.02.14 17:18

Кво мислите за този роман? Мненията в общи линии са доста поляризирани - едни го смятат за нечовешка класика, други за пропаганден лост насаждащ омраза между българите християни и българите мюсюлмани.

Аз лично смятам, че това е типично пропагандно четиво написано в ужасяващ стил с много малко литературни качества. Този роман и по-късно филма по него са допринесли за едно от най-големите зверства извръшвани в Европа след ВСВ, а именно т.нар. Възродителен процес.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Nazgulll на 11.02.14 17:18.</EM></FONT></P>

Редактирано от Nazgulll на 11.02.14 17:39.

Тема Re: "Време разделно" [re: Nazgulll]  
Автор FilerO99 (оперативник)
Публикувано11.02.14 17:19

Честен съм с теб, нищо не мисля по този въпрос. Само мога да кажа че аз лично с турците никога не съм имал никакъв проблем.

Тема Re: "Време разделно" [re: FilerO99]  
Автор Nazgulll (8см)
Публикувано11.02.14 17:22

Аз също. Като съм бил в Истанбул турците винаги са били крайно любезни и възпитани.

Автор FilerO99 (оперативник)
Публикувано11.02.14 17:25

Аз като се бях качил с бинокъл на Витоша на Копитото единствените хора които ме поздравиха там бяха групичка турци. Също в Студентски град има едно турско кафе което е розово и май само там ме посрещат и турците и туркините с искрена усмивка.

Автор Luchezara (свободна птица)
Публикувано11.02.14 17:29

Грешка беше, че тръгнаха да сменят имената на турците. Но това, че отвориха границата да си ходят в Турция беше добре.

"Време разделно" е роман като всички други. Той е поклон пред милионите българи избити от натрапниците и маниаци турци. В този смисъл романът е най-малкото, което една страна може да направи като памет и отговор. Историята е такава, каквато е. Тя принадлежи на нашите деди. Лично аз не възнамерявам да водя праисторически битки. Но историята трябва да се познава поне като поука и предупреждение.

Тема Re: "Време разделно" [re: Luchezara]  
Автор Nazgulll (8см)
Публикувано11.02.14 17:31

Кой да си ходи в Турция? Българите мюсюлмани с турски имена ли? Нима не осъзнаваш, че това са наши сънародници българи, изгонени като кучета...

Не, не е роман като всички други, тъй като се използвал за пропаганда и за насаждане на омраза между българите, нещо което до ден днешен трови държавата ни.

Редактирано от Nazgulll на 11.02.14 17:39.

Автор Noy BG (библейския)
Публикувано11.02.14 17:35

българите мюсулмани. - такова животно нема.
Звучи ми, като "Сибирски негър".
Т.н. "Възродителен процес" било зверство???
Коментара е излишен по очевидни причини.

Тема Re: "Време разделно" [re: Noy BG]  
Автор Nazgulll (8см)
Публикувано11.02.14 17:38

Не разбрах. Какъв точно е проблема един българин да бъде мюсюлманин? Аз лично смятам, че отнемането на основни човешки права на огромна група от хора си е абсолютно зверство. Очаквам да чуя аргументите ти.

Автор Polydeuces (Търсещ)
Публикувано11.02.14 17:40

За болшинството турци с които съм имал бизнес или приятелски отношения мога да дам положителна оценка. Турците не са проблем, проблем са помаците. Предателите винаги си остават такива.

Graeca sunt non leguntur

Автор Green Light (бях "на гости")
Публикувано11.02.14 17:42

И е пропагандно, и е класика. Какво да се прави, уви, дори и сред пропагандаторите има таланти. В главите ни е пълно с мъгла що се отнася до 500те години на турско робство, но едно е верно и тук спор няма- след 1650-1700 година, когато експанзията на Османската империя спира, настъпват все по- трудни и по- трудни години. Военизирано ощество означава грабителско общество. Ако не граби навън, граби вътре. А по това време, че и до края е имало много какво да се граби от българите.
Така че Антон Дончев пише по поръчка, изкривява нещата и не следва точно нито обичаите, нито нрава на еничарите, но създава относително вярна картинка и съвсем, до абсолют верен извод*. Като прави всичко това по един разтърстващ начин.
Това мисля за Време разделно.

Едва ли знаеш за Наследникът от калкута. Това е пиратски роман, кото моето поколение - 40 годишните- смяташе за велик. Еми този пиратски роман е издание на Партиздат и е писан по поръчка на КПСС. Все някой поръчва нещо. Време разделно, Наследникът от Калкута, Малка нощна музика, Реквием, Тайната вечеря... все по пръчка правени.

*Бях вдън горите, та видях знамение… сам бог ми каза – все едно дали ми викат Аллах или Исус.

Редактирано от Green Light на 11.02.14 17:46.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.