Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:28 09.07.25 
Контакти
   >> Споделено
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Въпросчета за охлаждане в тази жегааа :)))нови  
Автор Liya ()
Публикувано01.07.12 23:58

Сетих се, че тук си имаме експерт по охлаждащите машинки, щото тези горещници нещо много рано ни подхванаха :))
Та, Уелски и всеки друг с компетентно мнение, или пък от личен опит, моля да ме поориентирате какво точно искам, защото аз лично не зная засега

Сложили сме само едно климатиче засега във ВИП-стаята на тийнейджърската персона, но е време за поне още едно, та се питам как точно да се ориентирам в голямото предлагане и възможно най-бързо да реша проблема.
Има още 3 стаи, но за момента дилемата касае кухнята и евентуално комбинация кухня и хол.
Кухнята е най-експлоатираната стая в дома, но не защото ядем нон-стоп, а защото там си провеждам уроците, по много часове и всеки божи ден. Нямам идея кое е конвекторно, кое инвекторно (сори, ако не са точни наименованията), но съм убедена, че едното е отживелица и съответно отпада в питането. За марката също кажи-речи съм решила, защото от Панасоник сме доволни много и не е от 400 лева, нито от няколко хилядарки, а средно по цена и достъпно, и добре се представя, и добре изглежда даже
Едната ми чуденка е свързана с пушенето - дали ще се пребори, ако механизма на вратата на балкона стои пуснат, за да се проветрява като през зимата или ще го разваля набързо (климатиците само за непушачи ли са?)? А другото ми питане (макар да зная за принципа, че всяко комбинирано нещо се товари вповече и по-бързо се разваля) - дали да не направя общ климатик за кухня и хол, като хола се ползва изключително рядко поради голямата му площ, но принципно и него трябва да го климатизираме
Толкова засега, че нещо и въпросите ми са недоизбистрили се точно, но трябва да се действа... че тая жегааа :)))

Тема Re: Въпросчета за охлаждане в тази жегааа :)))нови [re: Liya]  
Автор adekvaten (u4uden)
Публикувано02.07.12 01:13

Тези твои лични проблеми трябваше да напишеш на Бележки до този Уел, а не да занимаваш всички с тях!

Това е 100% СПАМ!

Пиши САМО по темата, а не лични нападки с/у автора и!!!

Тема Re: Въпросчета за охлаждане в тази жегааа :)))нови [re: adekvaten]  
Автор БзъннМодератор (бъгната)
Публикувано02.07.12 06:06

Престани да мрънкаш!

Тема Re:нови [re: Liya]  
Автор иливap (Counselor)
Публикувано02.07.12 08:21

То и на мен ми е актуална темата, макар че нищо не знам по въпроса.

Но ще прочета с интерес, ако получиш отговор.

Дир ми изяде B-то на ника Виливар, та временно ще е така. :)

Автор Well (Сянката Му)
Публикувано02.07.12 08:22

Панасоник не е това, което беше преди 7-8 години. Тогава бяха най-добрите. Преди около 3 години имаха много проблеми с компресорите. Сега, ако обърнеш внимание къде е произведен, има китайски, тайландски и малайзийски. Малайзийските са най-добри. За съжаление обаче етикета не е гаранция. Например хитачи - японските са чупят много, а китайските работят добре. Нали се сещаш че японските явно не са японски, нищо че на тях пише така. Много ччесто правят схеми - внасят климатика от китай, опаковат го и вече е от съответната държава. Особено Германия го прави този номер. За дестинации като нас разбира се. Дето нямаме пари, ама искаме да си купим нещо по-така...
Това е накратко .
Друга подробност - офертите по магазините. Пише се какво ли не, всички екстри, за да привлече клиента. Цената - ниска, екстртрите - всички, наличност да искаш. Като отидеш се оказва, че той не бил инверторен, тия екстри не били за този модел, грешка станала. Освен това го няма в наличност, останала една бройка в провинцията някъде. Та човек си казва - тъй и тъй съм дошъл, айде - каквото има. Добра тактика за овце.

Инвертора работи с променлива мощност - според нуждата, като практически винаги подухва по малко топло или студено - според нуждата. Коефициента на полезно действие на инвертора е много по-добър, с около 15-20 % спрямо конвенционалния неинверторен климатик. През зимата инверторния климатик топли много повече от обикновения. Разликата в цената обаче е почти двойна. Много по-комфортен е разбира се, по-малко духа, по-малко шуми.

Тютюневия дим изобщо не му пречи. Друг е въпроса че се омирисва и трябва после да се чисти основно, което струва около 60-80 лева, веднъж на година или две. То и без цигари трябва да се чисти на 3-4 години, така че ...

Комбинация за две стаи може да направите само ако климатика духа от по-голямата стая към вратата между двете стаи, иначе няма да стане номера добре. Освен това вероятно си наясно, че не трябва да духа в места, където се задържат хора, особено през лятото. За 2 минути се настива зверски.

За охлаждане ви трябва според случая около 30-50 вата на кубичен метър въздух от помещенията, плюс по един киловат на всеки квадратен метър слънчева площ ако има такава, плюс евентуални киловати от работещи уреди, отделящи топлина - в кухнята незнам какви уроци имаш,но ако са готварски - печката явно се ползва. Ватовете на един климатик 12 инвертор са 4000 през лятото. 18-ка - 6000. Зимата съответно - 6000 и 8000. Това е по принцип де, приблизително. На табелките им си пише точно колко. Ако ще се топлите през зимата трябва да са по-мощни. Смисъла от топленето с климатик е че няма по-евтино отопление в света. Дори и с новите цени на тока.

Най-евтината ставаща марка е Мидеа. Другите на техния ценови вариант са боклуци. Не че от него може да се очаква много, но върши работа.

Следващия вариант е Фуджи и Фуджицу - китайски естествено, двама вносители ги внасят с различни имена - еднакви са. Качеството е много добро, цената - около два пъти над Мидеата.
От същия клас са мицубиши, хитачи, панасоник, дайкин. Последните две марки малко взеха да се излагат, особено дайкина. Отначало хубави климатици, после внесоха китайски боклуци. Все пак не са лоши, но при всеки монтаж вече ме дразнят с разни глупави технически проблемчета.

Както и да е. Искаш панасоник - добре. Но не китайски, по-евтини са, но не са добри. Сега май няма и малайзийски, само тайланд.
Не споменах тошиба дайсейкай. Те са най-добрите у нас. И са наистина японски. Но цената е естествено убийствена - два пъти над досега коментираните.

Каквото и да си купиш, е на късмет. Особено у нас. Тук често внасят китайски брак, взет за без пари. Ако само знаем какви ги въртят търговците ... както и да е.
Да не си и помисляш за нео, елит или други странни марки.

Ако съм пропуснал нещо, сори, питай.

Редактирано от Well на 02.07.12 08:23.

Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано02.07.12 09:19

Аз съм с LG мисля 12 BTU.Работи безотказно и безшумно.Охлажда и затопля.Вече е на около 5 г. и няма проблеми.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Автор Фakличka (fuego)
Публикувано02.07.12 10:47

Имах два на ОСАКА и бяха супер, сега съм си сложила на МИДЕА и съм много доволна

Последния ми струваше с монтирането 618 лева

Тема Re:нови [re: Well]  
Автор иливap (Counselor)
Публикувано02.07.12 14:38

Благодаря за подробното обяснение.

Значи Тошиба Дайсейкай е най-доброто, което може да се намери в България в момента?
Гледам различни модели Ras-10, Ras-13, Ras-16 като и цената расте с увеличаването на числото. Това за мощност ли е?

И няма проблем със замръзването през зимата?

Дир ми изяде B-то на ника Виливар, та временно ще е така. :)

Тема Re: Въпросчета за охлаждане в тази жегааа :)))нови [re: Well]  
Автор БзъннМодератор (бъгната)
Публикувано02.07.12 15:14

Ма похвали ме каква добра асистентка съм по клубни монтажи де, мяу.

Тема Re:нови [re: иливap]  
Автор Mandalay (empathy)
Публикувано02.07.12 15:32

охлаждана кубатура
аз бих казал че Hitachi не трябва да се пропускат в сметката

Това е положението - свиквай

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.