Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:55 04.11.25 
Контакти
   >> Споделено
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема защо в частни гимназии  
Автор Sagitta ()
Публикувано16.06.09 15:20

Защо някои родители плащат за обучението на децата си в частни гимназии?
- за да получат образование на високо ниво ? (принципа -плащам много -получавам най-доброто)
или за да получат децата им "отлична" диплома без много/или никакви усилия

Преподавам в една частна гимназия в София. За първа година и вече доста се замислям дали да продължа...
Когато завършвах исках да преподавам, но винаги съм си мислела, че е по-лесно да се преподава в университет - все пак предполага се, че студентите са избрали съзнателно какво да учат.
Не знам какво ме удари миналото лято да поискам да обучавам все още неориентирани тиийнеджъри. Все пак си е предизвикателство да успееш да промениш въприятието на децата за света около тях, а още по-голямо е да ги привлечеш към науката.
И наистина, с радост приех предизвикателството. И си мисля , че добре се справям, все пак имам 2 год. опит в чуждестранен университет, имам поглед каква е образователната система там , където евентуално ще кандидатстват (на пръсти се броят тези , които няма да бъдат изпратени "навън"). Въведох нови методи, че да е атрактивно и за най-отегчените деца..
Но какво се оказва, сега, когато е времето за оформяне на срочни/годишни оценки - привиква ме директора и ми заявява , че родители се оплакват колко много изтормозени били децата им,че трябвало да учат, свръх стресирани, че и на частни уроци ги записвали дори (което ако беше вярно щях да усетя разлика в нивото). И това се случва няколко месеца след много добър отзив за мен.
Според директора "преигравам" с прекалена взискателност.
Вярвайте ми, ако някой направи проверка на какво ниво преподавам в 10 клас, ще стане скандал. Заварих деца, които не знаеха как да превръщат метри в сантиметри, часове в секунди...Принудих се да занижа нивото до степен такава, че да мога да пиша 4-ки на най-изпадналите. И понеже сега борбата е да не завършат с оценка слаб 4 (това е уж академичния минимум), а аз все пак, за да не излезе, че подарявам оценки, изисквам някакъв минимум знания, и се започва истерия.
Недоумявам...Разочарована съм и ми е обидно, че опита ми да повиша нивото в училище, което държи да поддържа име на институция , която предлага качествено образование, се окачествява с "преиграване".
"Дайте му да препише един урок"- беше препоръката за ученик ( в 10кл), който се появява веднъж на месец, за да се оформи оценка 'добър'.
А после плюят по учителите и образователната ни система (далеч съм от мисълта , че е много добра). Та учителите сами си обезценяват труда- кои от безхаберие, кои по принуда, защото трябва да се "съобразяват с комерсиалния характер на училището" (цитат от правилника)
Е това исках да споделя. Залагах надежди, имах идеи , че ще мога да променя нещичко. Но , уви..

Тема Предполагамнови [re: Sagitta]  
Автор Mandalay (empathy)
Публикувано16.06.09 17:40

заради средата и социалните контакти които в последвие ще им помогнат в живота. Може би родителите си мислят че така децата им са по-защитени от наркотици и тн. А може би за да се похвалят колко пари харчат за образованието на децата си - това добавя престиж в обществото. Колкото по-скъпо е нещо толкова е по-харесвано и затова се казва "Мило искам довечера да ме заведеш на скъп ресторант" а не например на ресторант с духня, добра обстановка и тн.

такива ми то работи си мисля

Това е положението - свиквай

Тема според деннови [re: Sagitta]  
Автор Koпpинa_И_Xлopoфopм (в настроение)
Публикувано16.06.09 18:49

защото още нямаме опит с платеното образование.
битува схващането, че който плаща, той поръчва музиката - което, разбира се е точно така, просто липсата на традиция е обособила един доста съмнителен музикален вкус у поръчващите.

но нещата на много места вървят към оправяне, дано да си запазиш ентусиазма докато дойде тоя момент.

Тема Споконови [re: Sagitta]  
Автор lnfinity (Shadowchaser)
Публикувано16.06.09 20:34

Не знаеш какъв кошмар е в скъпите частни детски градини

Мама и тати плащат по една кола на година и получават завършено дебилче. Пък кавав дейност се имитира и как се пишат всекидневни отчети не ти е работа. Като работил в системата на образованието (вярно висшето) ще ти кажа следното: постъпвай както смяташ за правилно. Ако се хванеш на тяхното хоро ще си поредния учител който си изкарва заплатата като чиновник. Ако не ти харесва напусни и си търси друга работа. Пред очите ми са минали десетки случаи на нелоши деца превърнати от родителите си в мързеливи и неамбициозни лайна. Такива са фактите. Образованието у нас се продава на метър и килограм. Вина за това имат както и самите учители гледащи да изкарат някой лев повече така и родителите свикнали с пари да си купуват какво ли не. И никога няма да разберат че акъл с пари не се купува.

Тема Re: защо в частни гимназиинови [re: Sagitta]  
Автор jojo-mojo ()
Публикувано16.06.09 20:51

Кофти е като се омеша търговия и образование.
Познавам работата на една частна гимназия отблизо. Там учителите всяка година предоговарят заплатите си и те зависят от резултатите, които учениците им са постигнали на градски и национални олимпиади. Разбираш, че отличната оценка е отлична. И собствениците, и директорът държат на това. Също, невъзможно е някой да се яви на училище веднъж в месеца. Бусчето, което събира децата, спира пред къщи и не тръгва, докато детето не излезе. Възможно е да излезе родител, за да потвърди, че детето му няма да ходи на училище този ден.
Явно, има и порочни практики, на каквато ти си попаднала.

Тема Първонови [re: Sagitta]  
Автор Malvina*** (минаващ)
Публикувано18.06.09 02:08

да та поздравя за стилно написаната тема, въпреки че си математик, както ми се стори

.
Сега по темата. Мисля, че решението е просто - тестове, одобрени от Министерство на образованието, задължителни за всички частни училища.
В САЩ децата на таи възраст правят тестове ВСЯКА СЕДМИЦА.
По този начин според мен оценката е много обективна.
А случая с неидващ на уилище 1 месец ученик и директор ,който ти казва "да му дадеш да препише " си е направо за съд или най-малкото за новините!
И какво очкват тези родители като изпращат децат си в чатно уилище,пък те не ходят или не учат?И какво очаква този директор?Лошата слава бързо се разнася........

Тема може бинови [re: Sagitta]  
Автор caн (звук)
Публикувано18.06.09 22:55

ще ти се стори странно като съвет, (а може би не го искаш ) но смени училището
Не се отказвай от идеите и от надеждите си - смятам, че можеш да намериш поле за тях ще намериш и учениците коите ще повярват в тях ...само не се отказвай.

Образоватлната система ..хм това е повод за друг разговор, никога не е била сфера където нещата се движат с големи крачки и в такт времето, но определено има нужда от всеотдайни хора с надежда и вяра. Образонието винаги е било "борба" - борба на поколенията , борба на предразсъдъците, на нравите на новото, което е добре забравено старо ... борба за съхранение на непреходните ценности и за изграждане ... на утрешния ден

п.п. била съм в частно училище, повярвай може да попаднеш на точното място и сред точните хора ...

Тема Re: защо в частни гимназиинови [re: Sagitta]  
Автор out of touch (gone)
Публикувано21.06.09 01:13

тъкмо последните седмици си мислех много за дефектите в публичното образование,т.е. в държавните университети,гимназии и прогимназии в България.да,мислех си че панацеята е частно образование.но истината е,че дори държави като сащ и UK имат публично образование...значи при нас нещо куца...студент съм в държавен университет и досега съм учил само в държавни училища...отворен съм за дискусии и на ЛС.

Тема Когато [re: out of touch]  
Автор Mandalay (empathy)
Публикувано21.06.09 11:02

учиш в определено частно училище влизаш в определен кръ, запознаваш се с определни хора които после ти помагат в личния и професионалния живот. А е известно че социалните контакти се оказват важни в съвременният ни живот - феноменът Facebook и другите социални мрежи го доказват. Държавните университети са добра отправна точка за неправителствени огранизации и тн.

Това е положението - свиквай

Тема Re: защо в частни гимназии [re: out of touch]  
Автор lnfinity (Shadowchaser)
Публикувано21.06.09 20:48

За много от частните учебни заведения важи принципа че със стари курви нов бардак не става. Отворени са от хора излезли от държавното образование и пренесли механично всичките му "хубави" черти в частното. Да си преподавател е призвание и се иска усет и желание. Инак същата помия каквато е държавните я има и в частните. Моето мнение е че не трябва да се отваря учебно заведение като търговско дружество. Това не е плод и зеленчук.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.