|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Re: За истината и лъжата ...
[re: Silvesters]
|
|
Автор |
ellfa (объркана) |
Публикувано | 01.03.09 08:41 |
|
Ами... ползата от лъжата е, че ни дава краткотраен комфорт.Истината после премазва и този, който лъже и този, който е лъган.Така че...не съжалявай за казаната истина.
| |
|
Идва ми наум един разказ на Елин Пелин - "Косачи". Там Благолаж казваше по повод разказването на приказки "Че защо ти е тая пуста истина?"
Между другото, какво разбираш под "неудобна" истина? - Да кажеш на приятелката си, че въпреки усилията - фризьори, козметици, шивачки и пр. си остава "повлекана"?
Или да се усмихваш най-лицемерно, когато ти се иска да фраснеш някого "в десетката"?
| |
|
Истината от моята камбанария, не е като истината от твоята.
Трудно ми е да помня легенди, предпочитам да съм откровена.
И все пак, излъгах приятелка.
На предишната ми месторабота със секретарката бяхме много близки, работили сме заедно до нощите, и в събота, и в неделя, справяли сме се с различни предизвикателства. Аз можех да работя с Ирина със затворени очи, тя също ми вярваше. И я излъгах.
Като тръгнах да напускам, казах на собственичката, че си оставам в къщи, не исках да споделям плановете си, не беше нейна работа. Тя ми усложни живота максимално, поиска тримесечно предизвестие, което аз приех без емоции. Вероятно си мислеше, че ако отивам на друга работа, няма да ме чакат три месеца. Но сбърка. Хората искаха точно мен и ме назначиха, когато вече бях свободна.
На моята приятелка също казах, че напускам, за да си остана в къщи. И поддържах лъжата цели три месеца. Направих го, защото лоялността и към фирмата е по-силна от лоялността и към мен. Ако знаеше истината, щях да я вкарам в една морална дилема и все пак щеше да каже на собствениците.
Мина около половин година и лъжата беше разкрита.
Ирина мълчеше, а аз се чудех дали трябва да обяснявам поведението си. И също мълчах. Беше ми гадно, мислех, че съм я загубила.
Обади се на 16-ти октомври
с радостно-възбуден глас "Мила, честит рожден ден! ...", отговорих, че съм щастлива да я чуя ,и съм благодарна, че не ми се сърди, и че рождения ми ден е на 16-ти ноември.
и тя се разсмя, и каза честит ти нерожден ден, и ще се обадя пак, и за нищо не мога да ти се сърдя.
Та, с една дума, размина ми се , но не бих изпробвала приятелството ни пак.
Редактирано от jojo-mojo на 03.03.09 13:18.
| |
|
Казаха ми истината (преди известно време), която ми разруши вътрешния мир. Можеше да мина и без нея. Дълго време нямаше да я науча, разбира се, колкото и късно да я научех щеше да има същия ефект. Но пък щях да имам спокойствие и сили точно когато ми бяха много необходими.
така че ... предпочитам лъжата
| |
|
Истината те прави свободен. Когато не говориш за нещо не значи, че лъжеш. Лъжата винаги рефлектира върху нас и боде яко. Но изборът остава за нас.
Мисля в движение
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Well (Сянката Му) |
Публикувано | 19.03.09 02:02 |
|
Не всички, колега, не всички ... ;)
Важното в тая какафония е успешната самозаблуда - да вземеш желаното за действително е основен поминък на 6 милиарда мозъка. Ако щеш го наречи детска болест, от която малко хора се излекуват.
| |
|
КИХ, понякога ме караш да си мисля че една дума - каквато и да е е по-близо до истината от доста думички, описващи горе - долу нещата ... Нещо като "КУ" от Кин-дза-дза
Апропо - колко ли се радвам да те срещна ;)
| |
Тема
|
[re: Won witch]
|
|
Автор |
El. () |
Публикувано | 27.03.09 17:09 |
|
Че защо ще разруши вътрешният мир?Може неговата истина да не е вашата.Всеки вижда истината по различен начин.Той ви вижда по определен начин,но някой друг може да ви вижда по различен.Приемате това което смятате,че ще е полезно ,коригирате неща от критиката за вас,ако смятатате че е е нужно да се коригират и продължавате напред.Така е човек се учи докато е жив.
Но да кажеш на човек че е ужасно грозен защото това е истината,някак си ми е неприемливо.Той си знае,че не е хубавец,нужно ли е и аз да съм чак толкова искрена.И сега както се замисля май често ми се случва да не казвам истината,а се смятам за открит и честен човек.Ха ха и това ако не е ирония.
http://fantasygalleryart.com/library/NTNTP-
| |
Тема
|
[re: caн]
|
|
Автор |
Silvesters (непознат) |
Публикувано | 28.03.09 08:40 |
|
Да споделя: още не ми е простено, ... което ме кара да мисля, че или обидата е била непростима, ... или приятелството не е било искрено.
А причината беше, че имах проблем, ... и казах, че се съмнявам в неговата добронамереност. А когато имам проблем - казвам директно истината за съмненията си. Така, че истината за единия е една, а за другия - друга ...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
caн (звук) |
Публикувано | 30.03.09 07:59 |
|
като се съмняваш в нечия добронамереност, защо му споделяш проблемите си...
А когато имам проблем - казвам директно истината за съмненията си.Когато има проблем човек си мисли за собствения задник, очакваме разбиране само и всичко му е простено щото има проблем - да ама не .
Нищо ще ви мине... като ти мине и проблема, ама всеки от вас ще си има нещо на ум вече.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|